24 mars 2009

Till Näringsdepartementet, Näringsminister Maud Olofsson”Det var inte svenskar som byggde Sverige.”

Med hänvisning till tidigare brev på temat ”Det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige. Det var människor som kom utifrån” daterade i juni 2008 har jag följande tillägg, som ger oss anledning att än en gång glädja oss åt att ”människor som kommer utifrån” oförtrutet fortsätter att bygga vårt land. [1]

Affärsidén – bedrägerier 1
Svart arbetskraft
Maffialiknande brottslighet infiltrerar allt fler sektioner av samhället. En kartläggning från Skatteverket 2008 har tydligt visat att kriminella gäng de facto tagit över stora delar av den marknad där svart arbetskraft hyrs ut organiserat. Inte sällan finns det även kopplingar till annan brottslighet som narkotikahandel och trafficking.
Pia Bergman, ledare för Skatteverkets rikstäckande projekt Uthyrning av arbetskraft konstaterade i DN den 10 juli 2008 att ”Sverige har varit lite av penningtvättarnas paradis. Förutom bolag som lever på att skriva falska fakturor finns det bolag som har som affärsidé att skriva ut falska kontrolluppgifter. Hittills har vi fört en ojämn kamp men vi har lärt oss mycket nu.”
Ett av de bolag som skrev ut osanna fakturor hade fått 41 miljoner kr insatta på sitt bankkonto utan att det bokfördes. Summan skulle kunna motsvara 52 årsarbetskrafter, men bolaget i fråga hade varken lokal eller driftskostnader.
Skattegranskningen hade i juni 2008 lett till 977 brottsanmälningar och upptaxeringar på närmare två miljarder kr i hela landet och för Stockholm ca 1,5 miljarder. Men endast till 37 fällande domar!
Enligt en dom hade ”en stor del av de anställda - 56 av 77 personer – även ersättning från a-kassa.”
De senaste åren har alltfler råbarkade kriminella, som ägnar sig åt utpressning, beskyddarverksamhet, narkotikahandel och rån mm visat intresse för den lukrativa byggbranschen.

Ekobrottsmyndigheten bedömer att byggbranschen är mest utsatt. Den svarta arbetskraften fanns bl a hos NCC vid Frescati, Peab i Oxelösund, Frentab vid SÖS och BHT Bygg i Björknäs.

I Nacka arbetar två av fem - eller 40 procent - byggjobbare svart. En del är anställda av kriminella MC-gäng. Företagen saknar organisationsnummer och bokföring. Företagsledarna har betalningsanmärkningar och miljonskulder och de känner knappt till de företag de formellt ansvarar för. De kriminella mc-gängen driver med hot om våld in skulder och jagar bort seriösa företagare. ” Kriminella organisationer driver företag men behåller sin våldsamma kriminella kultur. .De är affärsmän men med en väldigt brutal kultur”, sade ekobrottsutredare Henrik Lundin i Mitt i Nacka den 17 mars 2009
Två män i Uddevallatrakten som hyrde ut svensk och utländsk personal inom byggbranschen försvann hösten 2008. Männen hade utretts för ekobrott och den ene hade en skuld på ca en halv miljon hos Kronofogden. Vittnesmål tyder på att de även hade stora privata skulder. Misstankar om inslag av gängkriminalitet finns med. [2]

Henrik Lundin nämnde ett aktuellt fall på västkusten där två män försvunnit och en man mördats. ”De var samtliga aktiva inom bemanningsföretag för byggbranschen” sade Lundin.
Den politisk korrekta lokaltidningen Mitt i Nacka uppgav givetvis inte de misstänka affärsmännens nationalitet men man kanske kan våga sig på en gissning...


Inger-Siv Mattson, f d internationell sekreterare vid ett statligt forskninsgråd

PS Den 16 maj 2008 undrade jag när jag kunde förvänta mig diarienumret på mina skrivelser januari – maj 2008. Jag har ännu inte – mars 2009 – fått det begärda diarienumret. När kommer det? DS

[1] Se tidigare brev nr 1 daterat den 8 januari 2008 och brev nr 9 daterat den16 maj 2008
[2] Källa: Martin Johansson, DN 25 oktober 2008


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.