11 mars 2009

Utrikesministrarna och yttrandefriheten

Bild: Norges, Finlands,
Sveriges och Danmarks utrikesministrar

The Durban Review Conference är det officiella namnet på FN:s världskonferens mot rasism (WCAR), även känd som Durban II. Konferensen är planerad till den 20:e till den 24 april 2009 vid FN:s högkvarter i Genève, Schweiz.

USA och Italien har deklarerat att de inte kommer till konferensen. När får vi höra något från Carl Bildt? Han borde stanna hemma för en gångs skull.

Den danska utrikesministern Per Stig Möller (konservativ) uppfattas av många danskar som en struts, som gärna uttrycker sig så diplomatiskt att det kan uppfattas helt olika, som var det sagt med två tungor.

Han skriver i dag i Jyllands-Posten rörande den kommande Durban 2 -konferencen. Dess viktigaste punkt rör muhammedanernas krav om inskränkning av yttrandefriheten och är därmed ett allvarligt angrepp på vår demokrati.

”Danmark vill inte delta i beslutet av ett slutdokument som sår tvivel om yttrandefriheten.” Många danskar vill säkert känna lättnad över denna mening i den tron att utrikesministern därmed vill tala emot ett sånt beslut.

Men uttalandet skall säkert uppfattas som att ministern bara vill underlåta att sätta sitt namn på dokumentet. Bara hans närvaro vill ändå ge legitimitet till inskränkning av den – bland alla mänskliga rättigheter – viktigaste paragrafen. Så får det inte vara. Han måste otvetydigt och klart neka till varje form för inskränkning av yttrandefriheten.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.