29 mars 2009

Var går gränsen mellan nationalism och rasism?


Förvisso är det ännu långt till midsommar, men det gäller att redan nu sätta klackarna i marken, om vi vill hinna förhindra att inte många tidigare års hänsynslösa midsommarfirande kan åter upprepas i år.
All empati för våra nya svenskar har allt för länge lyst med sin totala frånvaro. Mot bakgrunden av att vi inom min närmaste familjekrets kommer från sex olika nationer känner jag för att belysa det vulgära svenska midsommarfirandet.
Bör inte våra nysvenskar få ha tungt vägande ord med i laget så att vi från och med kommande midsommar har kulturanpassat vårt midsommarfirande?

I fjol – liksom många år tidigare – sågs mängder av ENBART svenska flaggor vaja för vinden. Spritångorna vilade tungt i naturen. Hur många fordonsförare som förlorade körkortet efter passiv inandning av alkoholånger vid passerandet av midsommarbegivenheter längs färdvägen kan man undra?
För att inte tala om att alkoholen gav upphov till misshandel och fylla på Öland, skottlossning i Göteborg, och nakenhet i Gullspång etc. etc.
Vad värre är: Vem brydde sig om att det bland nysvenskarna finns många vars religion strängeligen förbjuder allt inmundigande av starka och destillerade drycker?
Respektlöst tvingades de uppleva hur svenskarna i samband med sillbiten sjöng högljudda snapsvisor - och hur immiga brännvinsglas höjdes stup i kvarten!
Ingen tog minsta hänsyn till att det finns flyktingar som inte är slängda i det svenska språket - och i våra seder. För många av dem kan dessa glädjeyttringar ha misstolkats till en hotbild. Må dansen ”Små grodorna” vara ett belysande exempel på vad som lätt kan missuppfattas och inge både skräck och djup ångest.

Likväl tycks ingen myndighet ha tagit hänsyn till följderna av denna patriotism, som förvisso kan väcka anstöt hos våra nya svenska medborgare och asylsökande.
Nationalismen har faktiskt gått så långt att det numera finns de som öppet vågar påstå att svensk nypotatis och svenskodlade jordgubbar smakar bättre än de importerade!
Myndigheterna har till och med skickat ut experter för att kontrollera så att svenskskyltade jordgubbar verkligen är svenska! Våra inhemska lantbruksprodukter sätts med andra ord före de utländska.
Talet om lika värde sätts sålunda ur spel! Likväl tycks ingen av våra annars så ansvarskännande journalister, erkänt verbala politiker, eller ens vår alerte diskrimineringsombudsman DO har uppmärksammat dessa skrämmande yttringar.
Till och med folkpartisten Lars Leijonborg och f.d. flyktingimportören Bengt Westerberg har valt att lägga locket på!
Tystnaden är sålunda kompakt. Nu undrar jag: ”Hur blir det om denna nationalistiska trend får fortsätta opåtalad även i år?”
Må så vara att jag aldrig i hela mitt liv har sett någon helnykterist som ser fullt frisk ut, men ett friskt utseende får inte väga tyngre än respekten för muslimernas välkända syn på starka och destillerade drycker.

John Wilthorn

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Själv är jag näst intill helnykterist som aldrig firar midsommar - däremot kan jag äta saffransbullar och pepparkakor när andra tar sill och nubbe. Kräftor i augusti ... äckligt! Jag och mina närstående firar inte heller jul som alla andra - det blir kalas med mat vi alla gillar och ingen korv eller skinka. Lite portvin istället för glögg, kanske.

Och jag är helsvensk så långt tillbaka som vår släktforskning går. Konstigt, va?

Men jag och mina närmaste är ICKE-MÅSTE-människor som lever avspända liv utan andras åretruntkonventioner. Konstigt va?

Jag är oförtjänt frisk tycker alla väninnor som inte fattar hur man kan undgå att bli sjuk stup i kvarten, som de blir. Knepet är att undvika stress och skita i just konventioner - att leva sitt eget liv och inte andras. Låta andra leva som de vill inom lagens och förnuftets ramar men leva sitt eget som det var ämnat.

Birgitta

Anonym sa...

Personligen, via e-post, har jag inbjudit både Fru Sahlin och Herr Reinfeldt till denna "töntiga" och "barbariska" svenska sed kallad "midsommarafton"!!!!
Något svar på min inbjudan har ännu ej kommit mig tillhanda????

Knute sa...

Jag tar mig friheten att citera några kloka ord ur ett mejl jag fått:

"Islam hotar naturligtvis ”svenskheten”. Med svenskhet avser jag inte a priori dalahästar och ”dopp i grytan” utan den frihetliga inställning som sedan urminnes tider präglat hela Skandinavien eftersom det var samhällen, som i stor utsträckning bestod av självägande bönder, hantverkare och fiskare och där feodalismen aldrig fick sådant inflytande som på kontinenten."

Anonym sa...

Är du galen? Ska vi slopa våra seder som vi firat så långt som någon kan minnas bara för att inte reta upp blattarna?
Nä jag kommer inte sluta fira denna "barbariska" sed midsommar och dricka alkohol om ni så kastar mig i fängelse....

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.