06 mars 2009

Varumärket Sverige

Man talar ibland om "varumärket Sverige". Det är naturligtvis vanskligt att ge sig på att bedöma vad uppfattningen om ett helt land är värt som varumärke, men säkert fullt möjligt om man är medveten om förutsättningar och begränsningar.

Svenska institutet skriver under rubriken "Varumärket Sverige – Tia i världen":

"I undersökningen Anholts Nation Brands Index-studie (NBI), som genomförts fyra gånger per år sedan 2005, tillfrågas en panel med ca 20 000 människor i 20 panelländer – om sin uppfattning om femtio andra länder inom sex kategorier: Näringsliv, Befolkning, Samhällsstyrning, Turism, Kultur samt landets förmåga att locka till sig talang - för studier, forskning och arbetsliv."

Läs hela artikeln

Sverige kom alltså på tiondeplats när man summerar de olika delkategorierna i den senaste undersökningen. På Svenska institutets hemsida finns pdf-länkar till de tidigare undersökningarna.

Jag vill med utgångspunkt av "Anholts Nation Brands Index"-studie, främst uppmärksamma just begreppet Sverige. Ofta ifrågasätts ju möjligheten att använda begreppet och man passar då även på att ifrågasätta om det går att definiera vem som är svensk annat än genom att titta på passet. Uppenbarligen lider GfK Custom Research (som genomför undersökningen) inte av samma tvivel. Man verkar ha den uppfattningen att de 20.000 människorna i 50 länder som tillfrågats om de länder som ingår i undersökningen, faktiskt har specifika uppfattningar om länderna och att dessa uppfattningar är värda något.

Alla sex kategorier som används då man skall göra sin bedömning av de länder man tillfrågas om, är intressanta. Intressantast när det gäller frågan om nationell identitet, tycker jag dock att kategorierna Befolkning, Samhällsstyrning och Kultur är. Nu kan man förvisso tolka dessa begrepp olika och jag har inte i detalj undersökt hur GfK Custom Research använder dem.

Man kan då det gäller frågan om nationell identitet fråga sig vem som i första hand har rätt att utifrån dessa kategorier definiera bergreppet Sverige. Undersökningen ställer inte den frågan (det är givet - det är den tillfrågades definition som gäller just i undersökningen) utan man syftar snarare till att värdera resp land. Svaret på frågan (vem har rätt att definiera Sverige och svenskarna) borde bli "svenskarna", men då kommer man ingen vart eftersom det svaret förutsätter att man redan vet svaret. Måste då denna svårighet innebära att man faller in i den enfaldiga och destruktiva kulturrelativism som plågat vårt land de senaste decennierna?

Mitt svar är nej. Lika lite som man man behöver Allah, Shiva, Gud eller någon annat religiöst överjag för att skapa en moralisk kompass, lika lite behöver man exakt kunna mäta och redovisa vad begrepp som Sverige och svensk innebär för att kunna använda dem. Alternativet är inte "nä just det, sverige finns ju egentligen inte".

Ett enkelt test var förr i tiden, när vi fortfarande hade ett militärt försvar med syfte att skydda landets gränser och inre säkerhet, om man verkligen var beredd att riskera livet för just denna plats på jorden. Om man upplevde att detta faktiskt är den sista utposten som man har absolut rättighet till, om alla andra tillhåll är stängda. Och om detta försvar överskuggade alla inre motsättningar. Om man sköt alla inre konflikter gällande klass, religion, politik etc, å sidan om det verkligen gällde, eftersom man inte hade något val.

När jag läser om tex unga "palestinier", som kanske aldrig satt sin fot i det man kallar Palestina, än mindre är födda där, inser jag att vårt land är maskätet av femtekollonnare. Jag förstår att min retorik skrämmer många och en del associerar säkert till högerextremistisk och kanske rentav nazistisk jargong (trots att nassarna brukar liera sig med de judehatande palestinierna). Men jag frågar då, vad är det som skrämmer, och hur tror du att du skall komma undan om utvecklingen fortsätter i samma negativa riktning som nu? Var är den sista plats som du med absolut rätt, utan att tveka, kan hävda är din och som du måste hålla fast vid om alla andra vägar är stängda?

6 Kommentarer:

Berit sa...

Svenskarna tillåter att politiska "reklamtrick" får ta över sportevenemang och det som händer i Malmö nu kör definitivt ner Varumärket Sverige till bottennivå.
Vi förundras ibland över varför "moderata" muslimer inte "gör någonting" när fundamentalisternas galenskaper väcker avsky i världen.
Denna undfallenhet som vi ser i Sverige idag placerar svenskarna i samma fack.
Den som tiger samtycker!
När jag (pga. min accent) tillfrågas var jag kommer ifrån har jag alltid med stolthet sagt Sverige, men det tänker jag sluta med nu.

Anonym sa...

Politiskt reklamtrick?! Det handlar om engagemang. Göra världen till en bättre plats att leva på.

/Egil

Anonym sa...

egil, för vem då? muslimer generellt eller för folk i sverige?

robban

Knute sa...

En TV-reporter på Sydnytt frågade några Malmöungdomar om de skulle demonstrera mot matchen Sverige-Israel. De såg skrämda ut som om det förväntades av dem att svara ja. Vissa kom med alla möjliga bortförklaringar om att de skulle resa bort osv. De som skulle demonstrera verkade inte något vidare entusiastiska.

Grupptrycket är stort, liksom rädslan för repressalier från arabiska kompisar. En annan orsak är förstås Hamas propaganda, vilken kan översättas som Taqija - Islams lagliga lögn.

Berit sa...

Egil tillhör den grupp som aldrig har annat att komma med än floskler och vänster-slogans. Hans främsta avsikt är att agera som troll och att försöka upplysa honom om fakta eller ens tro att han tar till sig det han läser verkar först tämligen bortkastat.

Men....han återkommer gång på gång. Många av hans kommentarer tyder på att han är osäker på sin egen attityd. Genom att han ständigt återkommer möter han åsikter som förhoppningsvis en dag får honom att börja tänka.

Anonym sa...

En kommentar av Egil gick inte att publicera på grund av personliga angrepp inte bara på bloggskribenterna utan också andra kommentatorer.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.