01 april 2009

Affärsidén - fifflande krogar

Med hänvisning till tidigare brev på temat ”Det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige. Det var människor som kom utifrån” daterade i juni 2008 har jag följande tillägg, som ger oss anledning att än en gång glädja oss åt att ”människor som kommer utifrån” oförtrutet fortsätter att bygga vårt land

En 37-åring med ett tungt kriminellt förflutet drev under 2000-talets början trendkrogarna Beirut Café och Il Conte. 2005 häktades han misstänkt för förberedelse till grovt bedrägeri. Misstankarna väcktes när Ekobrottsmyndigheten utredde en svartjobbshärva med anknytning till Hells Angels.
Mannen var sedan tidigare misstänkt för att ha plundrat Il Conte på tillgångar innan krogen försattes i konkurs.

För några år sedan krävdes han på 4,9 miljoner kr i obetalda skulder. Bolaget Marital AB, som driver Beirut Café, uppmanades betala 3,2 miljoner kr extra i skatter och moms.
Ägarna och tillika styrelseledamöterna krävdes samtidigt på 1,7 miljoner i oredovisad inkomstskatt.
Krogens kassaregister har manipulerats för att krympa inkomsterna, kundfakturor har inte bokförts och ca 4 miljoner kr har betalats ut i svarta löner. Då skulderna förblev obetalda överlämnades ärendet till kronofogden.
Trots att bolagets revisor anmärkt på en lång rad brister och inte ville ge styrelsen ansvarsfrihet har Stockholm stad inte ingripit. Skatteverket upptäckte att de båda bröder, som ägde Beirut Café fick bråttom att sälja majoriteten av aktierna till två utländska medborgare med tillfälligt uppehållstillstånd, TUT.
I samband med Ekobrottsmyndighetens restaurangsaneringsprojekt avslöjades bl a manipulerade kassaapparater som gör det möjligt att dölja en stor del av försäljningen från redovisning. Resultatet hade t o m juni 2008 blivit 110 åtal och 60 pågående utredningar. Av de 45 åtalade som dömts till fängelse har 40 fått näringsförbud. Bland de dömda finns flera lokala restaurangägare i förorterna men även krögare på krogar i city. Bl a dömdes Emilio Ingrosso och två andra män för att kostnader uppgående till miljonbelopp inte togs upp i bolaget Il Conte Restaurant AB:s bokföring. [3]

De två kinesiska medborgare, som häktades av Stockholms tingsrätt misstänkta för grov organiserad människohandel med kinesiska barn misstänktes också för grov ekonomisk brottslighet.
I samband med husrannsakan i parets sushirestaurang hittade polisen en manipulerad kassaapparat. Av den framgick att paret mellan mars och november 2006 undanhållit inkomster på 900 000 kr. De misstänktes därför för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och försvårande av skattekontroll, grovt brott. På krogen hittades också 15 förfalskade japanska pass.

Krograzzior måste förannonseras
Den självutnämnde talesmannen för alla invandrare i Sverige Juan Fonseca har krävt att alla krograzzior skall förannonseras så att krogägarna hinner ”ordna med papperen.” ” Ordna papperen” är givetvis en förskönande omskrivning för att dölja fifflandet.
Hur Fonseca tänkt sig att man med förannonserade krograzzior skall kunna upptäcka illegal verksamhet t ex svartarbetskraft, svarta löner, försäljning av smuggelsprit, kassafiffel, momsfiffel, knarkhandel, dålig hygien etc etc.är en gåta.
Fonseca påstår att skälet till detta krav på förannonsering är att ”alla krogägare ska behandlas lika oavsett etnisk bakgrund.” Han medger därmed att det är de med annan etnisk bakgrund än svensk som fifflar!

Affärsidén – mutor
Fyra av tio av Sveriges alkoholhandläggare har någon gång erbjudits mutor i form av vip-kort, pengar i anonyma kuvert, uppenbart dyra middagar, som när notan kommer visar sig kosta ett par kronor, chokladkartonger, inbjudningar till premiärer, gratis sprit etc etc.
Alkoholhandläggaren i Huddinge kommun Per Claug konstaterade i SvD den 1 juni 2008 att ”Många av krögarna i min kommun kommer från länder där det är kulturellt betingat att bjuda på saker i sådana här sammanhang…”
Spy Bars tidigare vaktchef Fadde Darwich dömdes till fängelse för bokföringsbrott och grovt skattebrott. Han fick dessutom fem års näringsförbud. Han dömdes för att ha undanhållit hälften av sina inkomster från skatt.

Krogen – en farlig arbetsplats
Ett bråk mellan två pizzabagare i Norrköping slutade med att den ene skar halsen (halal) av den andre. Mördaren uppgav att han känt sig hunsad och förnedrad av sin arbetskamrat. Mannen dömdes till livstids fängelse. ”Han borde ha dömts i sitt hemland. Då hade han fått ett straff han förtjänade – döden” sade mordoffrets änka.[4]


Inger-Siv Mattson.


[3] Så mycket kostar bedrägerierna de svenska skattebetalarna:
Skatteeffekten av en enda osann faktura på 100 000 kr innebär enligt Skatteverket 85 000 kr i utebliven skatt genom att företaget undanhållit en arbetsgivaravgift på 30 000 kr och arbetstagaren undanhållit 30 000 i skatt samt en momsförlust för staten på 25 000 kr. Alla skattebortfall p g a främlingarnas bedrägeriverksamhet skall givetvis räknas in om och när regeringens utredare räknar ut kostnaderna för den förda invandrings- och flyktingpolitiken

[4] Källa. Robert Holender, DN

1 Kommentarer:

Arlav sa...

Ang Juan Fonseca.
Citerar en fd arbetskamrat som känner personen ifråga och som ger honom följande karakteristik:
"Fonseca gör bara det som är bra för Fonseca"..
Iden med razzior och liknande är väl just att man vill "fånga rörelsen som den är", som den är just nu?
Inte sätter polisen upp en stor skylt "fartkontroll om 300m" ???
Samma regler ska gälla för alla krögare, svensk som andra.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.