05 april 2009

Arabiska är framtidens språk


Den franska regeringen förespråkar undervisning i arabiska språk och undervisning om arabisk civilisation i franska skolor.
Inte överraskande, med tanke på hur många araber och muslimer det finns i Frankrike och den hur de behandlas med sliskigt fjäskande av tjänstemän, i synnerhet av Nicolas Sarkozy, som inte kan nog berömma arabiska bidrag till världen.
Den franska nationalförsamlingen hade ett möte tidigare vilket var den första konferensen om undervisning i arabiska språket och kulturen. Det var mycket tröttsam pladder om behovet av en "dialog".

I sitt tal till deltagarna kallade Frankrikes president Nicolas Sarkozy arabiska för "framtidens språk vad gäller vetenskap och nymodigheter och uttryckte en förhoppning om att fler fransmän tar del av det språk som representerar framgångsrik civilisation och andliga värden."

"Vi måste satsa på det arabiska språket för att lära oss att det symboliserar utbyte, öppenhet och tolerans, (och) representerar en av de äldsta och mest prestigefyllda civilisationerna i världen. Det är i Frankrike som vi har det största antalet personer med arabiskt och muslimskt ursprung. Islam är den andra religion i Frankrike."

Sarkozy fortsatte att räkna upp de olika "framstegen i fråga om mångfald," det ökande antalet muslimska begravningsplatser, utbildning av imamer och chaplains och utnämningar av ministrar från olika bakgrunder.

"Frankrike är vän med arabiska länder. Vi strävar inte efter en konflikt mellan öst och väst", säger han bekräftade, och betonar närvaron av det stora antalet arabiska ledare vid toppmöte för grundandet av Medelhavsunionen, den 13 juli. "Medelhavsområdet är där våra gemensamma förhoppningar grundades. Vårt gemensamma hav är där de viktigaste utmaningarna möts: hållbar utveckling, säkerhet, utbildning och fred", tillade den franska presidenten.

Inte nog med detta.
Sarkozy ivrar också för kraftigare kontroll och påverkan på företag, så att de anställer fler människor från minoritetsgrupper.
Etnisk statistik är förbjuden i Frankrike men man kringgår det genom att ta gruppkort på anställda för att kunna se vilken ras folk tillhör och vidta åtgärder om de inte visar upp tillräckligt mycket "mångfald".
Kunskaper, talang, lämplighet, intelligens, ambition, personlighet, skicklighet står långt ner på skalan; det gäller att ha gjort rätt val av föräldrar och att det också syns utanpå.
Hur detta kommer att gå ihop med Sarkozys förslag om att fransmännen ska ingå blandäktenskap, vet jag inte riktigt.
Om man får barn av blandras kanske man inte har sådan tur som Obama att det syns utanpå att man kommer från en minoritet.
Men man kanske kan få någon annan form av statliga subventioner då, som plåster på såret ?


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.