02 april 2009

En nybörjare till president

I National Football League säger man att du kommer att förlora en match för varje nybörjare du har i ditt lag. Någonstans, någon gång under säsongen, kommer en nybörjare att göra ett misstag som kommer att resultera i förlust.

Vi har nu en nybörjare som president, i USA och i den farliga värld vi lever i, med terrorist-nationer som har kärnkraft, kan ett enda nybörjarmisstag innebära katastrof, inte bara för denna generation men också för kommande generationer.

Barack Obama är en nybörjare på ett sätt som få andra presidenterna i amerikansk historia någonsin har varit. Det är inte bara att han aldrig har varit president tidigare. Han har heller aldrig haft någon position i stora företag eller organisationer där han var personligen ansvarig för resultatet.

Andra har varit guvernörer, generaler, kongressmedlemmar eller haft andra positioner med personligt ansvar. Några var senatorer, liksom Barack Obama, men oftast under längre än Obama, och använde inte hälften av tiden i senaten för sin presidentkampanj.

Vad som är ännu värre än att göra fel, är att omge sig med smickrare som talar om att du är bra när du inte är. Förutom alla de vanliga snyltgästerna som hänger sig på för att få fördelar, har Barack Obama media som inte kommer att "se något ont, höra något ont, och absolut inte säga något ont."

De kommer att muntra upp honom, oavsett vad han gör, även om det vore mord - de skulle komma med ursäkter för det också. Peggy Noonan, tidigare talskrivare för Reagan, har sprudlat av förtjusning och den knarrige Bill O'Reilly har varit imponerad av Obamas agerande.

Det finns inga tecken på att president Obama har imponerat på ryssarna, iranierna eller nordkoreanerna, förutom hans nybörjarmisstag - och det är ett riskfyllt sätt att imponera på farliga människor.

Vad ville han uppnå med sin TV-föreställning inför iranierna annat än att försäkra dem om att han inte tänker göra någonting för att hindra dem från att skaffa en atombomb? Det är ett misstag som kan eka i historiens korridorer..

Framtida generationer som lever i skuggan av kärnvapenhotet kan komma att undrar vad vi tänkte på, när vi lade våra liv - och deras - i händerna på en gröngöling bara för att vi gillade hans stil och symbolik?

Under täckmanteln "Förändring" följer Barack Obama en politik så gammal att denna generation aldrig har hört talas om den - åtminstone inte i de flesta av våra skolor, där historia har ersatts av "sociala studier" eller andra politiskt korrekta kurser.

Uppgörelser med våra motståndare, bakom ryggen på våra allierade? var vad Frankrike gjorde i München redan 1938. De kastade Tjeckoslovakien åt vargarna, och mindre än två år senare, slukade Hitler ändå Frankrike .

President Obama försökte hantera ryssarna bakom ryggen på Nato-länderna, men det avvisades inte bara offentligt av ryssarna - det var ett tecken på förakt och en varning till våra allierade att inte sätta för mycket förtroende till USA.

Barack Obama följer en praxis bland de på vänstersidan att vara tuff mot våra allierade och krypa för våra fiender. En av våra få allierade i Mellanöstern, Shahen av Iran, var strykpojke för många i det amerikanska media, som uttryckte sin indignation över hans regim - men som så här i efterhand verkar nästan ofarlig jämfört med de hat-fyllda fanatiker och internationell terrorism som nu styr landet.

Hur mycket Barack Obama än har förklarat sitt stöd för Israel, var hans första telefonsamtal som Förenta staternas president till Mahmoud Abbas, presidenten för Palestinian National Authority.

Våra äldsta och trognaste allierade, Storbritannien, har nedgraderats av president Obama genom ett till synes mindre imponerande mottagande av brittiske premiärministern Gordon Brown, jämfört med det sätt på vilket tidigare presidenter under de senaste två generationerna har behandlat brittiska premiärministrar. Att president Obama skickade tillbaka en byst av Winston Churchill till brittiska ambassaden vid ungefär samma tidpunkt var antingen ett misstag pga. oerfarenhet eller en knäpp på näsan.

Vi kan förlora en del mycket viktiga matcher med denne nybörjare.

Thomas Sowell

11 Kommentarer:

Steve sa...

Fin idé, att översätta en lite längre amerikansk artikel. I och för sig läser jag mest engelska texter, men det går nog ändå in bättre, om det är på svenska. -- Svenska medias ryggmjukhet inför Barry O. har varit närmast absurd. Möjligen har man tyckt att man måste stöda en "afro-american" -- men O. hör ju knappast dit, uppvuxen som han är i helt andra miljöer. (Professor Thomas Sowell däremot är äkta; hans karriär är rätt enorm, givet hans utgångsläge när han 21 år gammal inkallades till marinkåren och Korea. )

Steve sa...

Michelle Obama hugs Queen - breaks royal protocol!
Christian Science Monitor - ‎35 minutes ago‎
By Jimmy Orr | 04.02.09 When First Lady Michelle Obama hugged the Queen yesterday, it was reminiscent of the classic American masterpiece “Tommy Boy” when when Chris Farley, embracing his new stepbrother said, “Brothers don’t shake hands, brothers gotta hug!”
.. Now while it was perfectly acceptable and quite frankly — touching — when this act of love occurred in the movie, it’s not supposed to happen with the queen.
.. Queens don’t hug!
.. In fact, it is considered a breach of royal protocol.


President Obama gives the Queen an iPod
The Guardian
The Queen's official gift from the 44th American president boasts Broadway tunes and a songbook for The King and I. Apparently, Her Majesty is 'delighted' ...
.. How much is the Queen gonna love the new iPod [Barry O.] gave her? For this wasn't just any old MP3 player. The Queen's official gift from the 44th president and his wife, Michelle, features footage of her 2007 visit to the US, as well as numerous Broadway songs, and comes with a songbook for the King and I signed by composer Richard Rodgers. No word yet as to whether the playlist contained Pass the Duchy or anything by, well, Queen.

Berit sa...

Thomas Sowell är min favoritfilosof som jag vill "dela med mig av". Många föredrar att läsa svenska så det är väl värt att jag tar mig tid ibland att översätta en hel artikel.
Angående Michelle Obamas brist på etikett är det en mycket avsiktlig handling. "Jag bestämmer reglerna här", är attityden,
Vita Huset har mängder med rådgivare som informerar presidentparet om hur de förväntas uppföra sig.
Risken med att vara arrogant och bryta mot etiketten är att man kan tro att hon inte vet bättre; att hon är dåligt uppfostrad ( och det verkar hon ju vara)

När Gordon Brown besökte Vita Huset medförde han en utsökt present, en pennhållare tillverkad av trä från systerfartyget till det skepp som tidigare bidragit med virke till det berömda skrivbordet "Resolute Desk' som funnits i Amerika sedan 1880.
Gåvan till Brown från Obama var 25 filmer på DVD i ett system som man inte ens kan spela i England!
Alla dessa "klavertramp" är avsiktliga och speglar attityden, "Jag sk...#%@& i dig!"

Steve sa...

Helt klart är det bättre att göra en översättning till svenska av en engelsk text. Jag hann bara inte göra det i fråga om Barack Hussein och hustru Michelle och deras presenter.

Att de presidentiella klavertrampen skulle ha ett avsiktligt syfte att reta upp -- knappast troligt. Det ligger ingen som helst vinst i att mera på kul reta upp eller förolämpa betydelsefulla personer. Men jag vill hävda att de (som du säger) tyder på ett kolossalt starkt självförtroende hos presidentparet -- "JAG vet alltid bäst" -- plus ett knackigt omdöme.

Inte så lite skrämmande, faktiskt, om POTUS, President of the U.S., inte förmår inse vilket intryck han gör på andra makthavare. (Just det brukar väl vara högre politikers styrka.) Barry O. försökte ju blidka Teheran-mullorna genom att tala så vänligt, så vänligt till dem, på video. Han trodde faktiskt att de skulle bli vänliga tillbaka! Till och med jag har ju lärt mig av livet, att många människor uppfattar vänligt tal som ett tecken på svaghet och rädsla; man måste tala hårt och bestämt till dem, då viker de sig.

Steve sa...

Ett annat misstag från Nya Vita Huset som visar hur noggranna man är där med fakta: Journalister som ville prata på telefon om NATO-toppmötet med Hillary Clinton och säkerhetsrådgivaren Jim Jones -- i ett konferens-samtal -- hamnade i stället i telefonsex, när de ringde upp det telefonnummer som Vita Huset gett dem. En mjuk kvinnoröst, som alldeles tydligt inte tillhörde Hillary Clinton, bad att få kreditkortsnummer för den händelse 'du skulle vilja känna dig lite elak'."

Ombedd om kommentar, svarade pressekreterare Bill Burton: "Ett korrigerat telefonnummer i ett pressmeddelande -- det här är väl något av det mest enfaldiga som Fox News tagit upp på senare tid." På sitt sätt sett, ja.

Fox News -- inte 1 april, utan 2 april

Knute sa...

Analysts to Obama: There are no Taliban “moderates,” you nitwit

“‘Moderate Taliban’ is like ‘moderate killer’. Is there such a thing?”

http://michellemalkin.com/2009/03/09/analysts-to-obama-there-are-no-taliban-moderates-you-nitwit/

Steve sa...

Yahoo News finns ett foto av Barack Hussein Obama när han bugade djupt inför kung Abdullah av Saudiarabien den 1 april. (Rubrik: Obamas meet Queen Elizabeth II)

Hans majestät George V (1910-1936) påminde på sin tid hovet om att "Det är bara kypare som bugar sig i midjan."

Alltid skönhetsintresserade The Sun (UK) har ett uppslag på temat "kyssa eller inte kyssa -- eller bara låtsas kyssas". Michelle & Barack vs. Bruni & Sarkozy. Barack backade, den här gången.

Berit sa...

Steve, jag håller fast vid min åsikt att Obamas inte bara har dåligt omdöme utan också lider av hybris och att etikettsbrotten är avsiktliga. En sorts sturskhet som man också ser hos mobbare som egentligen inte har så mycket mod i barmen.
Med risk för att såra handikappade måste jag ändå ta till liknelsen om "skyddad verkstad". De svarta i detta land har för det allra mesta vuxit upp i en skyddad verkstad och har liten erfarenhet av hur man uppför sig i det verkliga livet.
--------------
Ett annat livligt debatterat ämne bland G-20 ledarna var vem som var "hetast", Michelle Obama eller Carla Sarkozy

Steve sa...

The Guardian (UK), som normalt alltid har pålitliga åsikter, var igår fredag nära nog elak mot POTUS Obama. Som en liten språkövning har jag försökt översätta det kommenterande referatet av presidentens svar på en fråga om vem som bär skulden till krisen idag. "The question that flummoxed the great orator":

BBC:s politiske skribent Nick Robinson frågade nu Obama vilket land som bar ansvaret för den ekonomiska krisen. Obama brukar ju inte ha svårt att tala, men här hummade och eh-ade han i flera minuter. Guardians John Crace avslöjar vad han egentligen tänkte. Följande blev sagt och tänkt:

Nick Robinson: Vår premiärminister Brown har flera gånger sagt att USA bär ansvaret för krisen. Frankrike och Tyskland säger att både England och USA bär skulden. Vem har rätt?

Brown drar sig bakåt så att Obama sitter främst. Fyra sekunders tystnad innan Obama svarar. [TACK SKA DU HA, BROWN. DU SKA FÅ IGEN.]

Barack Obama: "Jag... jag skulle säga att... paus [JAG HAR INTE EN ANING]... om man ser på... paus [VAD ÄR DEN DÄR ROBINSON FÖR EN?] ... grunden, eh, grunden för den här krisen... paus [MÅSTE SÄGA NÅGOT NU]... USA har onekligen en del att redovisa i fråga om... paus [FÅR INTE SÄGA NÅGOT SOM BLIR FEL]... ett tillsyns-system som var lite otillräckligt med tanke på de stora förändringarna i det globala betalningssystemet... paus, sluter ögonen [DET HÄR KAN JAG FÅ SK-T FÖR DÄRHEMMA. HJÄLP] Jag tror att det också är sant att... paus [JAG ÖNSKAR ATT DEN DÄR ROBINSON KUNDE FÖRSVINNA]... här i Storbritannien paus [TUSAN, BROWN ÄR VÄRD HÄR, BÖR NOG INTE SÄTTA HONOM I KLÄMMA]... här i kontinentala Europa... paus [SABLAR, SKYLL PÅ ALLIHOP]... världen över. Vi ser samma dåliga anpassning mellan de existerande tillsyns-systemen och, eh... paus [NU TAPPADE JAG TRÅDEN IGEN]... de integrerade, eh, globala kapital-marknader som har uppkommit... paus [NU ÄR JAG LÅNGT UPPE]. Så i nuläget är jag mindre intresserad av... paus [VAD NI TÄNKER OM DETTA]... att lägga skulden på någon än på att finna en lösning på problemet. Vi har tagit några mycket kraftfulla steg i USA, inte bara försökt möta den akuta krisen, utan försökt se till att bankerna har tillräckligt kapital, eh, när de nu har att möta denna enorma, eh, paus [VARFÖR SLUTADE JAG INTE I TID]... minskning av efterfrågan, och tillbakagång som har skett. Viktigare på lång sikt är att vi nu får en uppsättning, eh, kapitalregler som håller inför kommande påfrestningar, och då också sådana som vi kommer att ta upp här under G20-toppmötet. Jag tror att det finns en hel del samsyn mellan de inblandade parterna, t.ex. om behovet att inte fokusera på den juridiska form som en viss finansiell produkt ges, eller institutionen den kommer från, utan i stället se på vilken risk det finns, vilken funktion produkten har, och hur man ska reglera detta på ett adekvat sätt, få mycket mer effektiv koordination mellan, eh, staterna, så att vi förmår, eh, förutse vilka riskerna är. Vi måste ta itu med, eh, problemet med derivativ-marknader, och se till att vi får system där som, eh, kan minska en del av riskerna där. Så jag menar därför... paus [FANTASTISKT. ALLA HAR TAPPAT TRÅDEN. JAG MED]... att det finns en enorm konsensus idag ifråga om vad vi behöver göra nu och paus [MÅSTE SLUTA NU. DAGS KOMMA MED DET VANLIGA SLUTSNACKET]... Jag tror verkligen på att se framåt i stället för att se bakåt.

Berit sa...

Helt fantastiskt bra översättning Steve!
Tänk hur illa det blir när telepromtern inte är med!
Var det Tegnér som sa: "Det dunkelt sagda.....

Knute sa...

Verkligen läsvärt och läsbart, helt underbart, tack Steve!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.