06 april 2009

Hör Turkiet hemma i Nato?

Turkiet gör Nato tandlöst. Landets ledning (bilden) har upprepade gånger ställt sig på Mahmoud Ahmadinejads sida, är förespråkare för Irans nukleära program, överför iranska vapen till Hizbollah, stöder öppet Hamas, fördömer ilsket Israel och vänder den turkiska opinionen mot USA.

Obama "gav oss garantier" säger Turkiets premiärminister Erdogan triumferande. Garantier för att Turkiet inte ska kastas ut ur Nato utan får fortsätta sin undergrävande verksamhet. Fogh Rasmussen är en präktig person men han är bakbunden och förmår ingenting mot sådana figurer. Islamiseringen rullar på.

22 Kommentarer:

Anonym sa...

Hej Knute,

Sanningen är att Turkiet bidragit mer till Nato än Frankrike och Tyskland tillsammans. Detta blandannat som gränspostering mot Sovjet och i övrigt Korea, Bosnien, Kosovo, Irak och sist men inte minst i Afganistan....Turkiet har dessutom Natos näst största armé och bidrar med en enorm stabilitet i sin region och som en gränspostering mot länder som Iran, Irak och Syrien.
Dessutom så är Turkiet en sekulär stat. Turkiet har under drygt 57 år följt sina åtaganden gentemot sina västliga bundsförvanter. Det som man fått i gengäld är dubbelmoral och en utdragen process med en föränderlig hinderbana som EU bjuder på.
Europa bör ta sitt ansvar och öppna dörrarna för Turkarna in i Europa. Turkiet skulle inte vara en belastning utan snarare en tillgång och en enorm förstärkning till EU som kandiderar till att bli en av de tre framtida världsspelarna ihop med USA och KINA. Den underliggande islamofobin som underblåses av de konservativa och främlingsfientliga krafterna i Europa är destruktiva för Europas framtida utveckling. Upplysningens ideér får ge vika för konservativa krafters ökade styrka i samband med att många östliga länder med hårdare religös tolkning ansluter sig till EU trots att de i många fall ligger efter Turkiet både demokratiskt och ekonomiskt. Det paradigmet som skapats i människors hjärnor gällande muslimer där alla dras över en kant och associeras med stenkastande skäggiga män med mord i blicken och palestinaschalar är en skymf för det moderna Europa. Skulle man ta ut ordet muslim och ersätta det med ordet judisk i texter som skrivs i tidskrifter runtom i Europa skulle det inte ta lång tid att förstå att parallerna till 30 talet inte är långt borta.

Till Knute: Med handen på hjärtat tycker du inte att förnedrande karikatyrer gällande en profet som betyder väldigt mycket för 1 miljard människor är ett oschysst sätt att söka konfrontation och ett direkt slag under bältet.

Personligen är jag själv inte religös då jag tror att religioner skapades för att kunna kontrollera människor. Jag försöker med min nästintill ateistiska livsyn förstå mig på människors tro och seder.

Slutligen vill jag till mina medmänniskor säga att det inte alltid behöver finnas ett DEM för att VI ska kunna existera.
Ett heterogent Europa där man omfamnar människor av alla färger och religioner kommer att stärka EUs positionering ute i världen. Dessutom kommer det att punktera farhågen om att EU är en kristen klubb..

I all välmening

Knute sa...

Två tredjedelar av Turkiets befolkning är inte sekulära, och de återstående är på reträtt.

Du är okunnig om EUs nya medlemstater i Central- och Östeuropa. Möjligen hänger Rumänien och Bulgarien efter men de är på rätt väg mot demokratin, till skillnad från Turkiet.

Islamiseringen av Europa är en katastrof för vår frihet och demokrati. Kristendomen skiljer åtminstone på den andliga och världsliga makten.

Anonym sa...

Måste snarare säga att du är okunnig dels gällande Turkiet. 90% av turkarna är sekulära och 10% tror på andra typer av styrelseformer.
Islamiseringena av Europa är en myt..Däremot så kan jag se vissa farhågor i koncentreringen av människor i exempelvis Malmö som är väldigt påtaglig..

Mig veterligen kröntes protestaniska kungar "med guds nåde" dvs kungens ord var guds ord i riket och därav knappast någon skillnad mellan andlig och världlig makt.

Anonym sa...

Sverige, Sverige älskade land. Ett land som byggts av starka individer med det bästa välfärdssamhället i världen, ett land som nu håller på att förfalla eftersom det ska betala för utomståendes liv. Det är verkligen inget att vara stolt över. När dessa som kämpat hårt för att göra det bra för alla andra nu sitter på sina ålderdomshem och ganska ofta har det knapert får jag en tanke av att vi svikit dem, att vi svikit det de byggt om genom att ge allt till folk som inte har någon som helst del i det de byggt upp, som inte delar deras värderingar och tankesätt. Det känns fel, så jävla fel...

pela68 sa...

@Anonym

Först ett tillägg till Knutes post. Att tillägga är att Turkiet är mellanhand för 90% av all Heroin som smugglas in i väst Europa samt att Turkiet är en stor utgångsbas för trafficking.

Att en majoritet av Turkiets befolkning är icke-sekulära visas av att en majoritet av dessa röstat fram Erdogan och hans islamistiska parti AKP till makten. Vidare har undersökningar visat att en majoritet av befolkningen är för en vidare islamisering av landet med t ex shariadomstolars införande. En majoritet av befolkningen säger sig sympatisera med organisationer såsom Hezbollah, Hamas och andra mer eller mindre militanta islamistiska organ.

De sekulära Kemalisterna är i klar minioritet i landet.

Att islamiseringen av Europa skulle vara en myt är just önsketänkande och ingenting annat. Det finns INGET land som efter att ha haft ett influx av muslimer som efter att ha uppnått en kritisk massa inte genomgått en islamisering och i vissa fall en radikalisering, ta bara Libanon som exempel i modern tid.

Islam är inte förenligt med demokratiskt, sekulärt tänkande. Att Turkiet fortfarande har en slags sken demokrati har de endast den Kemalistiska militären att tacka för. Just den militär som EU vill ska ha mindre politisk makt för att Turkiet skall släppas in i unionen. Utan militärens politiska makt så kan du nog hoppa upp och sätta dig på att en snabb radikalisering och icke sekularisering skulle ske i Turkiet.

Det är inte jag som hittar på, det är historien som talar!

Anonym sa...

re knute
enligt en undersökning i Turkiet så var 25% för hedersmord, varav 13% själva sett ett hedersmord - 40% var emot hedersmord...om Turkiet är så långt gången så borde ju en undersökning där stämma såsom den gör i sverige - eller?
Samt att en annan udnersökning pekade på att 40% av kvinnorna blivit våldtagna.

Vi ska tacka armenerna för att de stoppade turkarna från att ta rysslands olje-kaukasus under andra världskriget...turkarna samarbetade med Hitler...armenerna drog det långa strået igen trots åtskilliga folkmord på armener samt andra folkslag...folkmorden i det ottomanska imperiet var så genomslående att västvärlden var tvungna att intervenera.

Västvärlden har erkänt sina felsteg - dags för muslimska världen att erkänna sina.

Trackaserierna av kurder, armener etc har aldrig slutat - inte heller attacker på religösa byggnader eller präster för den delen.

Är själv ateist men jag vet vad islam innebär såsom jihad, umma, taqya, dar el muslim, dar el harb, dhimmie, kuffr, vågen, de fem stöttepelarna...är man fostrad sedan barnsben så är det svårt att bryta mönstret.

Du hävdar att Turkiet följde sina åtaganden förut - jag påstår nu att Turkiet, från att ha närmat sig, nu faller ifrån igen...Turkiet är lång väg ifrån en fullvärdig demokrati.

MVH
Dagobert

Anonym sa...

Gick min kommentar igenom??

MVH
Dagobert

Anonym sa...

re anonym

40% av muslimer i GB vill ha sharia

en stor del av muslimerna i holland vill ha ett eget community

i malmö segregerar de sig själva, barn spionerar på varandra i skolan för att hålla de i leden, nyinkomna immigranter tas om hand om islampoliser som berättar för de hur de ska vara och vilka de ska umgås med.

i belgien så bestämmer muslimer i muslimska områden - polisen gör inget för att bevare "friden" i samhället.

konstant bränder i paris förorter

i en liten by i södra bulgarien tvingas folk att leva på muslimskt vis, tvingas till moskén, hijab etc.

När jag var i Prag sade guiden - vi har bara 3000 muslimer i Tjeckien - det är därför vi inte har samma problem som ni har! :p

dra inte valsen om protestanismen - den gäller inte längre...däremot gäller Sunna och hadeeth fortfarande för respektiva som tror på islam.

Anonym sa...

Jag respekterar människor som är patrioter och älskar sitt land liksom många på denna blogg gör...Dessutom är upplysta patrioter en bättre tillgång till Sverige än destruktiva icke upplysta främlingsfientliga människor. Skillnaden mellan patriot och främlingsfientlighet är enligt mig enorm.
Tyvärr känns det inte som om alla här är på banan och att vissa verkar ha förlorat greppet. Den enorma islamofobin som har brutit ut påeldat av Le Pen och den kristna höger i USA samt konservativa destruktiva krafter i blandannat Danmark är enligt mig en skam för vårt moderna Europa.

Hur kommer det sig att Islamofobin växt så enormt under 2000 talet?

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Turkiet bör uteslutas ur NATO och definitivt inte bli medlem av EU. Islam är det största hotet vår civilsation ställts inför någonsin. Islam är inget mindre än barbari, efterblivenhet och krav på total underkastelse. Detta är helt oacceptabelt i en demokrati. Demokrati och islam är de facto varandras motsatser och ej kompatibla med varandra.

Anonym sa...

Anonym undrar varför "islamofobin" vuxit under 2000-talet.
Kan det bero på att muslimska talesmän hotar icke-muslimer till livet ? muslimer terroriserar icke-muslimer? muslimer kräver att sharialagar införs? muslimska länder bygger kärnvapen och hotar att bomba andra länder?

Lisa/

Anonym sa...

Robin är du en demagog?

Turkiet är ett sekulärt och modernt land med över 12 miljoner människor med högskoleexamen och ett land som exporterar över 1 000 miljarder kronor/ år och detta är inte oljeprodukter utan industrprodukter, bilar, högteknologiska produkter samt kläder mm. Turkar är sekulära och västvänliga och duktiga affärsmän. De flesta som man i Sverige tror är turkar är oftast folk med andra nationaliteter.

I över 500 år levde kristna och judar i religionsfrihet under det osmanskturkiska styret. Man fick prata sitt språk och sköta sig själv bara man betalade skatt till riket.

1492 öppnade de osmanska turkarna sina armar till de judar som flydde från den spanska inkvisationen. Blandannat så tillhör turkfientliga Nicolas Sarkozy till en av dem släkterna som fick skydd under turkarna. Vilken payback nu eller hur? Under andra värlsdkriget öppnade turkarna återigen sina dörrar för folk förföljda judar. En annan som tog skydd i turkiska riket var Karl den tolfte. Historien om den makabra rytten genom europa och upp till Sverige är förvrängd. Kungen fick här fri passage av Sultanen som skickade med Kungen en eskort innehållandes 1 000 turkiska krigare. Budskapet till övriga riken som passerades var tydligt. Om ni attackerar den svenska kungen hamnar ni i krig med Osmanska riket. En del av dessa krigare återvände till Turkiet och andra valde att stanna kvar och bosätta sig i Sverige genom att tjänstgöra i konungen armé.

Jag tycker att många på denna blogg tyvärr är helfärgade av sin främingfientlighet och dess kringliggande paradigm och inte kan föra en sund dialog över vad som är rätt eller fel eller eventuellt en gråzoon. Utforska gärna ovanstående påstående i litteraturens värld så kommer ni att se att jag har rätt.

Som sagt jag uppskattar patrioter och folk som älskar sitt land men jag har inte lika mycket till övers för människor som utan kunskap dömer andra.
Jag är ingen försvarare av Islam eller någon annan religion. Detta då jag anser att de är uppkomna av makthavare för att kunna styra människor.

Däremot kan jag se farhågor i Malmös brokiga tillväxt och tuffa klimat. Något måste göras och regeringen måste fundera på vad!!??

I all välmening

Knute sa...

@ I all välmening, så här förhåller det sig:

Det moderna sekulära Turkiet har förvandlats till ett våldsamt islamistiskt land. Under Turkiets 86-åriga historia har befolkningen ökat från 14 miljoner år 1923 till över 71 miljoner idag, men den största befolkningsökningen kom i det lantliga Anatolien vars befolkning flyttade till de en gång sekulära städerna.

Knute sa...

@ I all välmening, din skönmålning av det Osmanska riket är rent ut sagt löjlig. Karl den tolvte?
Det är sant att många av de sefardiska judarna i Spanien flyttade till det Osmanska riket, men de som kom till Västeuropa behandlades inte sämre.

Framförallt bör man inte förtiga de grymheter de kristna folken i Centraleuropa, Balkan och Kaukasus utsattes för av de osmanska turkarna. Fast det gått många år finns minnena kvar, och man kan säga folk där till skillnad mot västeuropéer är vaccinerade mot islam.

Anonym sa...

Knute!
http://sv.wikipedia.org/wiki/Karl_XII:s_vistelse_i_Bender
Här ovanstående kan du hitta en del av sanningen, fakta är att kungen dock fick eskort. I osmanska arkiv finns dokument som styrker ovanstående påstående som du tycker är löjligt. Många svenskar i blandannat askersund "asker"=krigare har förfädrar som kommer från dessa breddgrader..Blandannat en personlig vän till mig...

Judar till västeuropa under inkvisationen???vilket land då???

När du säger våldsamt islamistiskt land vad menar du då? Har du varit i Turkiet? Rätt siffra är nu 77 miljoner invånare.

Turkiet har med sin sekularism motverkat inflytandet från länder som Iran och Saudiarabien.
EU och USA har stött AKP för att underminera den starka sekulära statsmakten samt militärens garantörskap för en icke religös politik.Varför?? Samtidgt har man under pågående, demokratiseringspolitik underblåst en separatism i östra Turkiet som nu eventuellt kommer att resultera i ett framtida etniskt krig mellan turkar och kurder.Varför??
Hur kommer det sig att nationalismens idéer varit enande i väst och splittrande i öst. Hur kommer det sig att samma vapen används för splittring i samband med kriterier om demokrati. I dagens Turkiet är nu snarare turken andra klassens medborgare. Kurderna med sina 14% av befolkningen är pga felaktig fördelning i valsystemet överrepresenterade i parlamentet. 30% av parlamentarikerna är av kurdiskt ursprung.

De sekulära turkisk krafterna och tänkarna i landet förföljs av ett AKP som understödjes av USA och EU. Kemalister fängslas utan bevis och släpps efter flera månaders häktning med brist på bevis. Under häktningtiden insjuknar folk och i ett fall dör någon dag efter de släppts..Tydliga bevis uppkommer om manipuleringar av röstningssystemen varför säger EU inget..Tidningar tystnas konfiskeras och säljes till AKP vänliga varför säger EU inget???.EU och USA säger inget varför? Man säger sig enligt AKPs retoriska stämma att de häktade planerar en militärkupp??. Tjena!

Tyvärr har jag efter långa divideringar kommit fram till att Turkiet aldrig kommer att accepteras i EU förrän alla turkar byter den heliga skriften som är skriven förr 1400 år sedan till den som skrevs för 2010 år sedan.

För att Turkiet inte ska kunna leva upp till de ständigt föränderliga kriterierna för EU medlemskap underblåses konflikter mellan sekulära och ickesekulära, mellan turkar och kurder, mellan alewiiter och sunniter.mm

Knute mao har du delvis rätt Turkiet har idag problem med framväxande Islamism och de sekulära krafterna har tappat mycket i kraft..AKP har övertalat väljarna i den konservativa högern att man är som CDU i Tyskland, vilket inte stämmer enligt vad jag tror....
De sekulära krafterna i Turkiet behöver stöd från väst men väst är inte intresserad av denna hjälp enligt mig. VArför??

Europa har tyvärr inte kunnat smälta faktumet att det enda folket som inte kunnat kuvats av européerna är det folket som idag är centrerat till Mindre Asien. Man bör släppa detta och tänka framåt och inte pga ovanstående orsaker agerar efter osmaklig dubbelmoral.

Till Knute vad skulle din lösning vara till ovasntående problematik?

Nils Dacke sa...

I den delvis förvirrade debatten ovan ställer jag mig helhjärtat bakom Knute, Pela68 och Robin S.
Påståendet av Anonym/I all välmening att judar och kristna levde "i religionsfrihet under det osmanskturkiska styret" är helt ohistoriskt. Sanningen är att de som "dhimmis" levde under stort förtryck med bl.a. så höga extra skatter, jiziya, att många kände sig tvungna att konvertera till islam. Under lång tid tillämpades devschirme-systemet vilket innebar att kristna unga pojkar togs som "skatt" från sina familjer för att islamiseras och ofta utbildas till elitsoldater, janitscharer.

Den hemska sanningen är att det nu endast är delar av militären och en krympande intellektuell elit som försvarar arvet från Kemal Atatürk mot den ökande islamiseringen.

Turkiet är medlem av OIC en uttalat islamistisk paraplyorganisation för de 57 islamiska staterna.
Till detta skall läggas att Turkiet undertecknat OIC:s "The Cairo Declaration on Human Rights in Islam", CDHRI, vilken i viktiga avseenden helt strider mot FN:s Deklaration om MR. Den säger bl.a. att MR skall underställas och tolkas enligt sharia.

Detta innebär att bl.a. Religionsfrihet, yttrandefrihet och kvinnans jämställdhet inte accepteras. Det är med bl.a. CDHRI i ryggen, som OIC inom UNHRC driver kampanjer mot yttrandefriheten, nu senast i form av en resolution om att religionskritik ska betraktas som ett brott.

Ett land som står bakom sådant agerande hör inte hemma i NATO eller EU.

Att ta in Turkiet i EU vore som att släpa in en stor Trojansk häst.

Knute sa...

De flesta kommentatorerna verkar vara överens om Turkiets dilemma. I all välmening skrev:

"De sekulära turkiska krafterna och tänkarna i landet förföljs av ett AKP som understödjes av USA och EU."

Nils Dacke: "Den hemska sanningen är att det nu endast är delar av militären och en krympande intellektuell elit som försvarar arvet från Kemal Atatürk mot den ökande islamiseringen."

Och Pela: "Att Turkiet fortfarande har en slags sken demokrati har de endast den Kemalistiska militären att tacka för. Just den militär som EU vill ska ha mindre politisk makt för att Turkiet skall släppas in i unionen."

Anonym sa...

Knute! För att återknyta till mina ovanstående påståenden!http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_2729909.svd
Knute varför kritiserar inte EU och USA dessa företeelser?

Knute sa...

Mycket komplicerat alltihop. Massgravar har hittats. Militären i maskopi med maffian. Hizbollah med på ett hörn. Den enda slutsats jag kan dra är att det vore för väl om Turkiet kunde hållas utanför EU, och helst utanför Nato också.

Anonym sa...

- Knute

Massgravar, vilket skitsnack. Du blandar ihop olika länder..

Militären knappast i maskopi med maffian.

Hizbollah eh, ja en kurdisk sådan som krigar mot både PKK och mot Turkiska staten och har inget att göra med den vi känner till.

Har inget emot att Turkiet hålls utanför EU då jag inte tror att EU gynnar Turkiet med sin dubbelmoral.

Däremot gällande Nato så kommer Turkiet finnas kvar i organisationen ett långt tag framöver..

Rasmussen inte det optimala valet i Natotoppen...

Anonym sa...

Idioter finns det gott om vilket bådar för framtida konflikter. Europeer är så dumma att de inte ens kan inse sanning och fakta.

Knute sa...

Turkiet islamistiska ledning tonar ner konflikten med Grekland för att inte ge den turkiska militären (som håller mycket av Grekland) orsak att stoppa den islamistisk-osmaniska vågen.

http://kommentar-dk.blogspot.com/2010/07/imens-i-tyrkiet.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.