09 april 2009

Inga regler utan undantag

Naturligtvis är följande generaliseringar, men om Republikanerna ska lyckas återta makten måste man sluta låsa fast sig vid Reagan-tiden och övertyga en stor mängd människor om att de är inne på alldeles fel väg.

David Frum utreder i sin bok, Comeback, varför så många amerikaner har vänt ryggen åt det gamla Reagan-republikanska partiet. Han tittar på de problem som amerikanerna faktiskt står inför idag och erbjuder nya idéer för en post-Bush-era.

* Republikaner drar sina flesta röster från vita väljare; demokrater från icke-vita. Amerikaner, som härstammar från Europa utgjorde 80% av befolkningen år 1980. Antalet är nu 70%. År 2020 kommer det att vara 60%.

* Gifta kvinnor röstar på Republikaner. Ogifta röstar på Demokrater. Det beror förmodligen på att ogifta kvinnor hoppas att regeringen ska ge dem den säkerhet som de gifta får från en man. Antalet kvinnor i detta land som är ogifta och närmar sig 40 år har fördubblats sedan Reagan valdes.

* De som har barn är mer benägna att rösta republikanskt. De som inga barn har är med största sannolikhet Demokrater. Efter det att Reagan valdes har barnlösa kvinnor över 40 fördubblats.

* De som går i kyrkan röstar republikanskt. Icke-kyrkliga är Demokrater och vi vet ju alla att färre och färre går i kyrkan numera.

* De som fullföljt sin skolutbildning är Republikaner, människor med låg utbildning är Demokrater. ( Gissa vilken grupp av dessa som ökat genom åren?)

* Det är betydligt mindre sannolikt att en Demokrat definierar sig själva som "mycket stolt" över att vara en amerikan...

* Demokrater är mindre benägna än republikaner att tro att USA kan lösa sina egna problem. Med andra ord, vi måste gå utanför vårt land till det "internationella samfundet" för att få hjälp.

* Demokratiska väljare tycker oftare än republikanska, att de inte har kontroll över sin egen framgång och tillvaro.
Om man inte kan kontrollera din egen framtid, vad spelar då frihet för roll egentligen?

* Demokraterna är mer benägna än Republikaner att ge upp inför motgångar. (Japp ... ge upp och lita på regeringen.)

Saker har förändrats. Självförsörjning är inte inne längre. Människor ser det som naturligt att vara beroende av regeringen. Politiker älskar det, och de som älskar frihet är chockade och bestörta.

Medan vi ändå är inne på statistik. Det finns andra skrämmande utsikter inför framtiden också.
En ny studie visar att nästan 20% av alla amerikanska fyraåringar är allvarligt överviktiga och ändå fler, en tredjedel, bland amerikanska indianbarn är tjockisar.
Grav övervikt är också vanligare bland svarta barn och hispanics; nästan dubbelt så många som bland vita.
Framtidsutsikten är alltså att vi lämnar över en ofantlig skuld på 9 miljarders miljarder till en mängd fetknoppar som inte tror på sin egen förmåga och som anser att regeringen ska kontrollera och ta ansvar för deras liv


4 Kommentarer:

Steve sa...

Mitt intryck av dina exempel är du menar att allt går nedåt. Folk blir fetare, mer benägna att ge upp, mer pessimistiska för egen del... Kanske det. Men du säger också att färre och färre går i kyrkan. Föralldel. Men statistiken är svårtolkad.

Newsweek (US ed.) har som cover story (April 13) "The End of Christian America". De som säger sig vara kristna är nämligen 10% färre än 1990 -- nu "bara" 76% mot 86% då. Tre av fyra säger sig vara kristna -- och Newsweek tror att detta innebär "Slutet på det kristna USA"...

Jo, hoppas kan de förstås. Men kyligt finansiella Wall Street Journal kom i onsdags (7/4) med en text av brittiska Economist's chefredaktör -- "God Still Isn't Dead. Gång på gång har man förutspått religionens fall i USA". Time Magazine t.ex., som i sitt påsknummer 1966 undrade "Är Gud död?". Nix, säger WSJ, varken 1966 eller 2009. Men det har nog skett en polarisering -- de troende är mer troende, de tvivlande mer ateistiska.

WSJ påpekar också att Kina snart kan vara världens största kristna land, med mer än 100 miljoner troende, de flesta i individualistiska församlingar av amerikansk typ.

Det är en sann glädje att få skriva något som detta, som svenskspråkig blogg-kommentar. På det hela taget tycks ju svenne-kommentatorer hata kristen tro. Risken att de någon gång skulle ha stoppats eller hindrats av kristet förtryck är väl noll -- men lik förbannat (uttrycket valt med omsorg) hatar de allt kristet. Det är närmast ett gudsbevis. Långt, långt nere har de väl en stark och obehaglig känsla att det nog ändå kan ligga något i det där om Gud...

Tänk bara på gamle KGB-mannen Putin. Numera bär han sitt dopkors på bröstet. Det syns när han avbildas ute på fisketur... Så gick det med "vetenskapliga ateismen".

Berit sa...

Ja Steve, jag ser med stor besvikelse och pessimism på utvecklingen i USA.
Obama och hans gäng använder den ekonomiska krisen till att genomdriva förändringar som aldrig tidigare skådats och som snabbt flyttar hela det amerikanska samhället till den socialistiska vänstersidan. När alla dessa program genomförs fostrar det samtidigt medborgarna att tro de inte är kapabla att klara sig på egen hand. "Välståndsavundsjukan" är ett synnerligen användbart verktyg för detta ändamål.
Det enda som kan stoppa detta är någon form av motståndsrörelse från frihetsälskande medborgare, en sorts revolution vilket jag inte tror kommer att hända i min livstid.

Steve sa...

Svenskarna har, kan man väl säga, konverterat från kristendom till socialdemokrati. Vid förra sekelskiftet var de flesta i någon mening kristna. Idag är det väl inte mer än 5% som går till någon gudstjänst, och kanske 14% som säger sig ha en kristen tro.

"Samhället" och "gemenskapen" blir då det största som finns. Man är tvungen att hålla sig väl med omgivningen, att passa in, att hålla med, att vara som folk.

I Sverige, alltså. I USA måste läget vara annorlunda, dels på grund av en frihets-tradition, men också därför att människor tror på något högre. Det finns hjälp att få.

Steve sa...

Nog är USA annorlunda än Sverige, alltid. På påskafton kunde Rasmussen rapportera: 79% Believe Jesus Christ Rose from the Dead.

88% säger att Jesus är en historisk person som faktiskt funnits -- 5% fler än i förra årets poll. 82% säger att Jesus var Guds son som kom ned till jorden, och dog för våra synder. 79% tror att han uppstod från de döda.

En Billy Graham skulle väl undra hur djupt den tron egentligen sitter -- "bara" 56% sade att de tänkte fira uppståndelsen genom att gå till en gudstjänst i påsk; 9% var osäkra -- men det här visar ändå att det andliga klimatet är helt annorlunda i USA än hos oss.

Samtidigt visar det att Barry O. kommer att få problem med att göra USA socialistiskt. Socialismen är den naturliga tron för de gudlösa: "Gemenskapen mellan människor är det största och finaste som finns. I en djupast sett meningslös värld måste vi hålla ihop allihopa." När den tron är fullvuxen, lever man i ett nytt DDR.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.