11 april 2009

Kriget mot droger

I mitten av år 2001 avkriminaliserade man droganvändningen i Portugal och efter det har man noterat en avsevärd minskning av drogmissbruket bland ungdomar.
Tabellen jämför alla sorters droger under åren 2001 och 2006 och alla varianter minskade.
I så gott som alla övriga EU länder steg användningen; ju hårdare ett land bestraffar missbrukarna desto fler blir de. Storbritannien och USA är exempel på det.
Tidigare, under 1990 och framåt, innan avkriminaliseringen , var Portugal bland de värsta missbrukarländerna.

Droger bör avkriminaliseras av flera anledningar. Vi äger våra kroppar och bör ha rätt att göra vad vi vill med dem
Myten om att legalisering skulle öka missbruket gör att frågan inte kan diskuteras sakligt. Man kan emellertid visa på ett betydligt starkare argument:
Man kan eliminerar rädslan som finns hos missbrukarna över att de ska åka fast och de enorma resurser som nu går åt till att arrestera, åtala och fängsla kan i stället satsas på avvänjningsbehandlingar och upplysning.
När droger blir avkriminaliserade sjunker priset avsevärt eftersom missbrukarna inte behöver råna och stjäla .

Glen Greenwald, som gjort utredningen, visar också att drogrelaterade dödsfall har minskat. Man kan även se att 0.9 procent av alla portugiser (15-64 år) har använt cocain medan i USA, som har bland de tuffaste droglagarna och mest människor i fängelse för drogmissbruk i världen, visar att 16.2 procent använt drogen.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

mycket bra inlägg!

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.