21 april 2009

Lika barn leka bäst

Europa var entusiastisk över Obama. Äntligen en president i U.S. som gömmer sig bakom FN och meningslösa, vackra ord och som har europeisk socialism och mångfald som sitt rättesnöre.

Under Bush-tiden hade Europa det bästa av två världar. Bush slog ner talibanerna, eliminerade Saddam, lovade beskydd gentemot ryssarna, jagade terrorister och förordade öppna handelsgränser trots en negativ handelsbalans och Europa tackade genom att sätta näsan i vädret och kritisera allt han gjorde.


Nu börjar emellertid Europa ana att Obama inte är speciellt intresserad av något bra förhållande med den gamla världen. Hans intressen och prioritet ligger mer åt att hålla sig väl med Asien och Latinamerika där de flesta av Amerikas invandrare kommer ifrån. Dessutom börjar Obama visa att han tom. är längre ut på den politiska vänsterkanten än Europa och det är ju förvirrande. Hans enorma krav på att låna pengar, hans ytterligt kostsamma energipolitik och hans närmanden till diktatorer gör att europeiska ledare börjar dra öronen åt sig.

Under sammankomsten för de 34 Nations of the Americas, lät sig Obama gladeligen utnyttjas för fototillfällen så att Hugo Chavez, Venezuela, Evo Morales, Bolivia och Nicaraguas Daniel Ortega kunde sola sig i Obamas glans och spy sin galla över USA.

Ortega använde uttryck som "USAs terroristiska aktioner" och "USA är ansvarig för problemen i Latinamerikanska länder". I stället för att försvara sitt land uttryckte Obama sin tacksamhet över att inte anklagas personligen.

Obama har ju under 20 års tid lyssnat till pastor Wrights hatpredikningar gentemot USA och hustru Michelle, som aldrig varit stolt över sitt land förrän hennes make blev presidentkandidat.
Hugo Chavez utnyttjade också tillfället genom att lämna över en bok till Obama.
Boken är mycket populär bland vänsteranhängare i Latinamerika eftersom den påstår att USA och andra länders kapitalism är ansvariga för alla problem i Latinamerika.
Obama får nog problem med att läsa den eftersom den är skriven på spanska, ett språk han inte behärskar men det påminner mig om presenten han gav till Gordon Brown; DVD-filmer som inte går att se på det system man har i Storbritannien.

Obama bara flinar och skakar hand med sina diktatorkompisar som vet att han inte tänker avspisa dem. De vet att de kan öka sin egen popularitet i hemländerna genom att visa att de har Obama på sin sida och han låter sig gladeligen utnyttjas.
De ger intryck av att vara starka och betydelsefulla och Obama framstår som en vekling, som man kan trampa på.

6 Kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Det är för tidigt att gnälla på Obama i hans nya roll. Tror han skapar ett bättre klimat i världen
än föregångaren. Jag tror Du kommer att få svart på vitt i den frågan inom något år.
Leif

Berit sa...

Den som lever får se, som di säger, Leif, men det verkar som Obama valt de vanliga diktatorerna till sina förebilder. Vänstern tycks alltid förälska sig i mördare och tyranner.
Kom igen om ett år!

Leif Ekstedt sa...

Ja kanske har jag fel. Men på något sett har det lättat inom USA - staten får på huden av bl.a. Dr Phil för att man glömmer veteranerna från Afghanistan/Irak dv.s. de som skadats.Kritiken förefaller väl underbyggd.Säger jag som gillar USA högt och rent.Moderater kan också gilla Obama.

Anonym sa...

Berit, Obama är en fullblodspolitiker som ser till sina och partiets intressen i första hand. Ödmjuka personer med integritet blir aldrig ett lands ledare och förmodligen anser han att hans position gynnas av den politik han för.
Att han skulle ha någon djup och självständig övertygelse som driver honom är förmodligen bara struntprat. Han är ju politiker, inte något helgon!
/Lasse

Steve sa...

En fin bok om Chavez och Venezuela som du nog kan låna från stadsbiblioteket:
"Revolutionens Venezuela : landet som utmanar imperialismen och väljer sin egen väg", av Patrik Paulov, Göteborg 2003

Utgivare: Kommunistiska partiet marxist-leninisterna (revolutionärerna) (utgivare)
Alternativt namn: KPML(r)
Alternativt namn: Marxist-leninisterna
Se även: Kommunistiska förbundet marxist-leninisterna (revolutionärerna) (tidigare namn)
Se även: Kommunistiska partiet (senare namn)
(http://libris.kb.se/bib/9437430)

Berit sa...

Inspirerad av mötet med Obama förklarade Hugo Chavez att "venezuleansk" socialism har nu börjat sitt intåg i USA.
Socialism i Venezuela innebär bl.a. att man fängslar oppositionsledare och ser till att man som Chavez gör sig till president på livstid

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.