07 april 2009

Lite om Jesus civilstånd och sociala bakgrund

Bloggen har tidigare skrivit om Jonas Gardells predikan i Uppsala Domkyrka, då han bland annat påstod att Jesus var en tandlös analfabet. Jag skrev då: Sådan minns jag inte Jesus. Tänderna hade han kvar, möjligen var den ena framtanden kortare än den andra, och han verkade bildad och kunde många språk, svenska till exempel.

Enligt Gardell var Jesus mörk och satt och talade dialekt, typ västgötska. SvD skriver: "Det behövdes inga längre bibelstudier för att hans barndoms Jesusbild skulle rämna. Fram skymtade en outbildad och utblottad snickare från Nasaret.

–För mig blev det så oerhört mycket mer gripande och drabbande. Särskilt som jag insåg att de enda som Jesus med emfas utesluter ur sitt rike är de välbärgade, rika."

Inte var Jesus outbildad, det står ju i Bibeln att han vid 12 års ålder var i Jerusalem och imponerade på de lärde genom sin enorma kunskaper. Han kunde läsa och skriva arameiska, hebreiska, grekiska samt latin.

Hans far Josef var storbyggmästare och Jesus umgicks i fina kretsar. Vid bröllopet i Kaana i Galiléen när han och Maria Magdalena gifte sig (!?) serverades stora mängder vin till gästerna och eftersom det var brudgummens uppgift att skaffa fram vinet, så visade han sitt ekonomiska sinne genom att när allt var uppdrucket förvandla vatten till nytt vin.

Johannes 2:9 "Hovmästaren smakade på vattnet som nu hade förvandlats till vin. Men eftersom han inte visste varifrån det kom - bara tjänarna kände till det - kallade han på brudgummen.

Det här är ett utsökt vin, sa han. Du gör minsann inte som alla andra. I vanliga fall serverar ju värden det bästa vinet först, och när alla så småningom är belåtna tar man fram det sämre. Men du har sparat det bästa till sist."

"Brudgummen" kan referera till Jesus själv. Det finns åtminstone nio Bibelställen där han kallar sig själv för brudgummen.

Maria Magdalena var en av de kvinnor, botade från onda andar och sjukdomar, som följde Jesus och lärjungarna och hjälpte dem med sina tillgångar. Hon var en av dem som bevittnade Jesu död på korset, och det är hon som först upptäcker att graven är tom. Hon är också den första i lärjungekretsen som möter den uppståndne Kristus. Det är för henne han berättar om sin kommande himmelsfärd.

Maria från Magdala gick då till lärjungarna och talade om för dem att hon hade sett Herren och att han hade sagt detta till henne. Med andra ord är det Maria Magdalena som uppfann kristendomen genom att komma med budet att Jesus var uppstånden från de döda.

Nu har jag inte läst något som Jonas Gardell skrivit, bara tidningsartiklar om honom. Kanske det finns plats för Maria Magdalena i hans teologi också. I så fall beror det nog på att han liksom jag förläst sig på deckarromanen Da Vinci-koden. Skämt åsido, i hans fall är det snarare Det kommunistiska manifestet från 1848 som spökar.

Jag tror att anledningen till att han vill ge en bild av Jesus som tandlös analfabet är han kanske anar djupet av den förtvivlan som skapade Kristendomen. Det vimlade av Messiasgestalter på den tiden men det var bara Jesus som fattade att det var bäst att ge upp alla politiska aspirationer och utopier och koncentrera sig på den andliga dimensionen.

Fast Gardell är inte opolitisk precis: "De sista 25 åren har vi haft en högerfalang inom kyrkan, en fundamentalistisk falang som ryckt åt sig mandatet att tolka vad det innebär att vara kristen."

Det är precis tvärtom, Svenska kyrkan är väldigt vänstervriden. Ett exempel, vad handlar Jesus liknelse om den barmhärtige samariten om?

Den handlar inte om att man ska ta hand om människor i nöd, utan om etnicitet, att en samarit kunde hjälpa en jude. Men de politiskt korrekta prästerna politiserar och drar stora växlar på att samariten betalade för den sjukes övernattning på värdshuset. Vilket i deras tolkning innebär att han ska betala för hans uppehälle resten av hans liv, samt för hans anhöriga.

Den kristna moralen är att hjälpa de individer man stöter på i livet, inte en socialistisk moral där man hjälper människor på bekostnad av dem som utan att ha tillfrågats får betala notan via skattsedeln.

Jesus sa, ge till kejsaren vad som tillhör honom, och till Gud vad som tillhör honom. Kristendomen är inte politisk. Det är emellertid inte en sådan kristendom som svenska kyrkans präster förkunnar.

- - -
Jonas Gardells bror Mattias har tilldelats LENIN-priset av Jan Myrdal. Mattias Gardell är känd för att göra reklam för islam under mottot "Fredens religon". Förmodligen anser han att Lenin också företräder någon form av Fredens religion. Liksom massmördaren Pol Pot, vars pris han också tilldelats.

10 Kommentarer:

Anonym sa...

Behöver Sverige Jonas Gardell? Jag tycker att sådana som han kunde flytta till varmare breddgrader, riktigt varma breddgrader...!

Steve sa...

Den gamla protestantismen hade en klar och tuff och bibeltrogen moral-lära. Men idag... Idag verkar det som om det här med likströmsdrift blivit det heligaste, inte bara för de gudlösa som styr i media, utan också för "moderna" kristna.

(Kanske någon minns en fotoutställning i samma domkyrka som herr Gardell nu predikade i -- Eck...li Homo, något, hette den visst.)

Det hela är på något sätt typiskt. En form av samlevnad som är garanterat steril, lyfts upp som förebild! En steril tro, ett sterilt liv, en utdöende skara människor...!

Berit sa...

Benny, du får allt skärpa dig och komma med något som går att förstå. Att byta signatur räcker inte

Anonym sa...

Aj aj, Jesus gifte sig aldrig under sina 33 år på jorden. Det har spekulerats mycket om honom och Maria Magdalena, men hon förstod sig på Hans storhet och (befriad av alla onda andar), så blev hon en hängiven troende. Brudgum är Jesus för alla troende, en andlig term för framtida bröllopet under Jesu ankomst. Kolla lite om Watchman Nee eller Witness Lee, de två har givit ut världens bästa sammanfattningen av Bibeln, kallad Life-Studies.
Growing

Anonym sa...

TV4, Malou: "Du vet väl att denna boken kommer att skapa mycket debatt?" Jonas: "Ja. Nu kommer många av dom så kallade kristna att hata mig."

Det är tydligen hat att visa på att hans "teologi" är ytterst svag och ofrånkomligen osann. Vilken offermentalitet.

Anonym sa...

Religion...
Ni skrämmer mig mer än de grövsta våldsmän!
Nationalism...
Så sjukt!
Ska man skratta eller gråta?
Vilket århundrade?
Bästa hälsningar/Charles Darwin

Berit sa...

Käre C. Darwin/Johannes...det är nyttigt att bli lite uppskrämd ibland.....
Jag uppfattade din kommentar som ett skämt men sedan du skickat samma sak 5 ggr. vet jag inte vad jag ska tro??? Såååå rolig var den ju inte.

Knute sa...

En hittills okänd papyrusbit innehåller texten: "Jesus sade till dem: Min fru…"

Inga reaktioner från från de kristna, inga krav på att katolska präster ska få gifta sig, inga mördade ambassadörer och nedbrända ambassader.

Kierkegaard kogte forskellen mellem islam og kristendommen ind til dette billede, der spiller på islams symbol, halvmånen:

“Muhammedanismen forholder sig til Kristendommen, som Månen forholder sig til Solen: Den får sit lys derfra”

http://snaphanen.dk/2012/09/19/tva-religioner-tva-reaktioner/

http://snaphanen.dk/2012/09/19/frankrig-5000-7000-gruppevoldtaeger-om-aret/

Anonym sa...

Tänk på att sionism och sunnism har allierat sig mot kristus!

Knute sa...

Anonym, jag antar att du syftar på att ett kristet kloster utanför Jerusalem utsattes för skadegörelse av en grupp som varken gillar islam eller kristendom. Men det är ett undantag. De kristna har nästan tagit slut i de palestinska områdena men ökat numerärt i Israel, som välvilligt tar emot dem.

Arabvärldens kristna vet att de kan räddas om de kommer till Israel. Världens kristna bryr sig inte. Konstigt nog har alltfler kristna kyrkor blivit rent antisemitiska och kör med hatpropaganda mot Israel.

Last Mideast Safe Haven

The so-called Arab Spring, which has seen radical Islamic groups like the Brotherhood rise to power, has only made things more difficult for the region's Christians.

In Israel, however, it's a different story.

While Christians are fleeing the Muslim Middle East in droves, their numbers have increased by a thousand percent in Israel since the nation's re-founding in 1948.

"Christians are in every aspect, every realm of Israeli society. They're in the Knesset. They're on the Supreme Court; they're in academia," Israeli ambassador to the U.S. Michael Oren said.

"The Israeli Defense Forces was at one point printing out Hebrew versions of the New Testament because there's so many Christians swearing in for duty," he noted.

Oren told CBN News that Arab Christians living in the Jewish state are among the most educated and prosperous in the Middle East. And all Christians, citizens and tourists alike, have free access to their holy sites.

"And we protect them," Oren said. "Several years ago there was an attempt to build a mosque in Nazareth right over the Church of the Annunciation, and Israel intervened and stopped that from happening."

Things aren't always perfect. Jewish believers in Jesus have experienced difficulties over the years.

Yet Israel's overall acceptance of Christians is like night and day when compared with the Palestinian-controlled areas of Gaza and the West Bank, where Christians are frequently persecuted and even killed.

http://www.theweepingeagle.com/2012/04/israel-christians-trying-to-escape.html

http://israelisverige.info/?p=12001

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.