14 april 2009

Militären överväger att städa upp i Somalia

Man måste ge Obama en eloge eftersom han var så klok och modig att han gav militären fria händer att reda upp pirat-incidenten.

Klok, eftersom jag kan tänka mig att han under dessa dagar utsatts för rådgivning från alla håll och kanter, speciellt från de som till varje pris anser att våld får INTE mötas med våld.
Modig, eftersom det enkelt kunde ha misslyckats fullständigt och den kidnappade kaptenen kunde ha dödats.

Alla vet väl detaljerna vid det här laget och är djupt imponerade av skyttarnas träffsäkerhet under enormt svåra förhållanden.

En av piraterna hade skurits i handen vid tumultet när man tog över handelsfartyget Maersk Alabama. Fyra dagar senare lämnade han piratbåten och bad om medicinsk hjälp från U.S.
Det säger mycket om hur Amerika är och att även hårdföra pirater vet det. Kan bara undra hur det skulle ha utvecklats om handelsfartyget varit ryskt. Skulle piraterna ha bett Putin om medicinsk hjälp?

Nu säger ryktet att U.S. militär planerar att gå in i Somalia och rensa upp piratbaserna på land och samtidigt ge hjälp till befolkningen.
Man ämnar också träna och stötta den så gott som obefintliga somaliska regeringen att utbilda säkerhetsstyrkor och ett kustbevakningssystem.
För att göra farvattnen runt Somalia säkrare måste man förstöra piraternas nätverk på land.

Ett billigare sätt vore att låta varje handelsfartyg anställa 9 man från Black Water Security och utrusta dem med en 20 mm. chain gun

6 Kommentarer:

Robsten sa...

Putin sitter inte längre vid makten i Ryssland, förövrigt går inte piraterna på ryska fartyg då dessa är beväpnade.

Berit sa...

Robsten,
Att jag slängde in namnet Putin var för att illustrera att det är fortfarande han som sitter på den verkliga makten i Ryssland.
Enligt Igor Yurgens, som är en av Medvedevs pålitliga hjälpredor har Putin behållit det mesta makten själv.

Rune sa...

Vad är "Black Water Security"?

Berit sa...

Blackwater Security är ett privat företag som säljer sina tjänster för bevakning och säkerhet inom och utanför landet. De rekryterar bl.a före detta militärer.
De svarade tex. för säkerheten för många konstruktionsprojekt i Irak.
Deras web. sida finns
här.
Hittade just på wikipedia att företaget bytt namn till Xe.

Anonym sa...

Läs även på Wikipedia att de är starkt ifrågasatta och har varit inblandade i många skottlossningar där civila har fått sätta livet till i Irak. Givetvis har de åtalsimmunitet.

/Hugo

Berit sa...

Hugo/ eller vilken signatur du går under i dag.
Kan du aldrig fatta vad det egentligen handlar om?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.