05 april 2009

Obamas löfte går upp i rök

" Jag kan verkligen lova att med min skatteplan kommer ingen som tjänar mindre än 250,000 dollar att få någon form av skattehöjning, varken när det gäller inkomstskatt, förmögenhetsskatt eller någon annan form av skatt".

Så lät det från Obama i september men i förrgår höjde han skatten på tobak med 62 cents till över en dollar per cigarettpaket. Och gissa vilka som röker mest?
Fattigt folk!

En tredjedel av låginkomsttagarna röker, medan bara en femtedel av medel-och-höginkomsttagarna är rökare.
De som hoppar av skolan i förtid spenderar tre till fem gånger så mycket pengar på cigaretter som de som har en högre utbildning.

National Center for Policy Analysis säger att skatt på cigaretter, alkohol, bensin och telefonservice är ett mindre besvär för höginkomsttagare men en verklig börda för de som tjänar lite pengar och det drabbar låginkomsttagarna oproportionerligt.

Obama-administrationen ska höja skatten för att finansiera statlig sjukvård och med tobaksskatten får åtminstone de lägre utbildade och låginkomsttagarna vara med och betala, de röstade ju på honom.


2 Kommentarer:

Anonym sa...

Det blir som i Sverige tillslut, allt som är statligt tror folk är gratis, folk förstår inte vem det är som betalar. Sen om någon vill sänka skatterna talas det om försämrad vård etc som motargument.

/David

Leif Ekstedt sa...

Det är alltså en skatt man kan undvika.
Slutade själv röka 1986 - infarkt.
Men varför propagerar Du inte för lägre skatt på tobak i Sverige. Det är de fattigare som röker mest. Motiverinen kan ju vara att miljöförsörelsen blir högre på grund av rökandet.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.