22 april 2009

Rökförbudet större problem än rökningen

"Länge leve danskarna", skriver Sydsvenskan, nu ska ni börja leva sundare. Nu har era myndigheter tagit efter Sverige och vill lagstifta bort bruket av alkohol och tobak. En dansk regeringskommission föreslår att rökförbudet kommer att utvidgas så att rökning i princip bara blir tillåten i hemmen.

"Nu blåser andra vindar över Danmark. Asiatiska vindar." Tidningen syftar förstås på danskarnas uttryck för den svenska auktoritetstron, "Asien begynder i Malmø".

Fast det kan ju likaväl syfta på den muslimska invandringen från Asien, alkohol betraktas ju inte med blida ögon i fundamentalistiska kretsar. Sen ligger ju också mer statlig inblandning i tiden, i den nya populära varianten obamaism. Medborgarna är till för staten. Rökning förbjuden.

Några danska blogreaktioner:

En tom sjæl i et sundt legeme
Sundhedstotalitarismen er over os
Sundhedskommissionen
Big Mother-rapporten

6 Kommentarer:

Berit sa...

Om man har socialiserad sjukvård anser sig staten ha rätt att bestämma om allt som är skadligt och därför belastar systemet med kostnader. När de hittar ett sätt att reglera mat kommer man också att förbjuda hamburgare, bestämma hur många ggr vi ska borsta tänderna , hur mycket apelsinjuice vi ska konsumera och hur mycket vi ska väga.
Vänta bara till någon kommer på sambandet mellan rökning och Global Uppvärmning!

Abel sa...

Danmark er verdens mest ekstremistiske land, for vi har verdens mest ekstremistiske stat med ekstremistiske skatter. I 215 territorier og lande over hele verden har man færre statsansatte og lavere skatter, måske undtaget Cuba og Nordkorea. Til gengæld har vi et såkaldt sundhedsvæsen, hvor personalet slår 5.000 patienter ihjel hvert år ved sløseri og svineri som manglende hygiejne. Vort skolesystem er nr. 19 i OECD på trods af, at skatteyderne betaler det dobbelte af EUs gennemsnit pr. elev. Statsbaner, DSB, som smider 5 Milliarder kroner på tog, der aldrig kan køre. Retssystemet lader mordere og voldspsykopater gå frit rundt, efter de har fået en fænselsdom.
I 1970-erne kom 68-generationen ind på de beskyttede værksteder, der kaldes staten, og de har opædt statens funktioner indefra. Socialdemokraterne og de Radikale tog på kursus hos DDR-diktaturet. Samtidig kom alle børn i fængsler i de første 17½ år af livet, de kaldes vuggestuer, børnehaver, skoler og fritidsklubber, og kommunistiske pædagoger lærte dem at elske staten, når nu deres forældre ikke gider at tage sig af deres egne børn. I dag er det affaldet fra "Rød Stue" som er totalt ukritisk overfor en totalitær statsmagt, som blander sig i alt. Det er næsten alle danskere under 40 år.
Det er den slags afstumpede asociale typer, der nu sidder og vil bestemme over civilbefolkningen.
Så trist - så trist.

Knute sa...

Problemets kärna:

"Om man har socialiserad sjukvård anser sig staten ha rätt att bestämma om allt som är skadligt och därför belastar systemet med kostnader."

Man tar ifrån människor deras personliga ansvar för sina handlingar mot sig själva och andra.

Anonym sa...

Hej Knute - det ÄR fortfarende Strindberg som sa: Asien börjar i Malmö.

Da han bodde på den sjællandkse kust cirka 1885 och tittede mot öst.

(ps - vem bryr seg om Heidi Avellan ?)

Georg Grosz sa...

Man kan naturligtvis inte förbjuda rökning globalt och totalt. Tobaksbruk är inte ett berusningsmedel, som man dock de flesta stater kriminaliserar. Berusningsmedel är inte bara farliga för brukaren utan kan innebära stora säkerhetsrisker för medmänniskor. (Våld, olyckor, kriminalitet.)

Med rökningen är problemet snarare så att det handlar om att rökarna inte kan tvinga ickerökarna att vistas i rökiga lokaler. Därför sprids rökförbudet både på arbetsplatser och andra samlingslokaler.
När jag var i tjugoårsåldern såg jag och en vän filmen "Taxidriver" som just haft premiär i London. Döm om min förvåning när publiken till stor del sitter och röker i biografen. Detta har naturligtvis upphört nu.

Jag förstår rökarna; jag är mycket fäst vid min rättighet att köra bil och rökarna känner väl det jag skulle känna om man sakta börjar förbjuda bilarna. Men bilen utför ett arbete och är en nyttighet, rökningen mer onyttig.

Det är en from förhoppning att rökarna själva vill rädda så mycket som möjligt av sin livskvalitet - och livslängd - mot slutet av livet. Men det är svårt att lagstifta om detta i en mer omfattande skala. Och inte heller demokratiskt.

Berit sa...

Georg, så här ser jag det angående vad du skrev:" handlar om att rökarna inte kan tvinga ickerökarna att vistas i rökiga lokaler. Därför sprids rökförbudet både på arbetsplatser och andra samlingslokaler"

Om jag har ett företag bör jag ha rätt att bestämma om mina anställda får röka inom lokalerna eller inte. De jag nyanställer får information om vad som gäller på mitt företag och om det inte passar dem att arbeta tillsammans med rökare kan de söka jobb någon annan stans. Samma sak om jag har en bar, restaurang eller annat ställe för rekreation. Vill jag att rökare ska vara mina kunder upplyser jag tydligt om det och de som inte gillar rökare kan äta och dricka någon annan stans.

PS. jag röker inte själv och är inte speciellt förtjust i cigarettrök men det skulle inte falla mig in att lagstifta om hur andra ska sköta sitt företag när det gäller en fullt laglig substans.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.