05 februari 2010

Snuset i den globala utmaningens tid


Bilden är hämtad här

Rökning ska i princip bara vara tillåten i hemmen, tycker en del myndighetspersoner i EU. Det talas till och med om rökförbud i bilar. Ja, det är sant, så går tongångarna i många länder. Hela Europa börjar bli som Sveriges vi-vet-vad-som-är-bra-för-dig-paradis.

Folk böjer lydigt på nacken och protesterar inte ens över att kvaliteten på cigaretterna har blivit sämre. Fabrikanterna vet att det inte är politiskt korrekt med cigaretter och kan därför stoppa dem med hö utan att någon törs klaga. Inte underligt att danska rökare längtar efter portionssnus, alltmedan den svenska handelsministern förgäves kämpar för att upphäva EU:s dåraktiga förbud.

Men det finns också politiker som tycker att folk inte kan ta ansvar för sina egna liv, och kräver att EU-förbudet mot snus ska utsträckas till att gälla även i Sverige. Ett utslag av politisk dödsdrift eftersom snusarna är en stor väljargrupp.

De fina herrarna och damerna i EU-eliten inklusive våra egna politiker snusar förstås inte. Finansministern snusar antagligen inte heller eftersom han chockhöjde skatten på snus när han tillträdde.

Det var då. Väljarna har väl vant sig vid de hutlösa snuspriserna lagom till riksdagsvalet i höst. En oviktig fråga tycker politikerna. Vad gäller snuset är alla partierna skattehöjarpartier. De fattar inte att snus är ett rökavvänjningsmedel, likaväl som nikotintuggummi och nikotintabletter.

Rökstopp utan snus är bristfälligt. Om man röker 20 cigaretter om dagen, förkortar man i snitt sitt liv med tio år. Samma mängd tobakspastiller förkortar livet en till två månader. Säger en dansk läkare. Tobakspastiller kan jämföras med snus.

Okej, det är inte hela världen om inte snuset släpps fritt i EU. Det finns ju nikotintabletter och nikotintuggummi. Det senare rekommenderas dock inte eftersom det kan ge upphov till förslitningsskador i käkarna.
Att Sverige dessutom har Europas lägsta frekvens av lungcancer kan vi nog lugnt tacka prillan för.

Reinfeldts största problem är snusskatten

4 Kommentarer:

Anonym sa...

från swedish match"Redan 1992 antog EU ett direktiv som förbjöd försäljning av all tobak "för oralt bruk som inte avses att rökas eller tuggas", vilket innefattade det svenska snuset men inte exempelvis tuggtobak eller nässnus"

Anonym sa...

Redan 1992 antog EU ett direktiv som förbjöd försäljning av all tobak "för oralt bruk som inte avses att rökas eller tuggas", vilket innefattade det svenska snuset men inte exempelvis tuggtobak eller nässnus

/EG.emu

Knute sa...

Baserat på föråldrad vetenskap upprätthåller EU ett exportförbud av livsmedelsreglerat svenskt snus samtidigt som all annan form utav muntobak är helt oreglerad.

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.611903-dags-att-reglera-det-globala-snusandet

Anonym sa...

Snus ökar nikotinberoendet!
Det vore bäst om snuset förbjöds helt och hållet så att vi slapp denna snusförnuftiga debatt...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.