04 april 2009

Silvio bättre än sitt rykte


Var det Berlusconi som ordnade jobbet som Nato-chef åt Fogh Rasmussen? Men det är förstås inte lika kul som att han missade gruppfotot för att han pratade i telefon. Svenska Dagbladet skriver:

"Inte ens när blåsorkestern spelade upp avbröt Berlusconi sitt livsviktiga samtal. Han stoppade fingret i örat och gick lite längre bort. Så kom alla de andra stats- och regeringscheferna ut och begav sig till fots upp på bron mellan Tyskland och Frankrike för att möta den franske presidenten Nicolas Sarkozy som kom gående från andra sidan. Mitt på bron möttes de alla och lät sig avfotograferas.

Senare uppgav en talesman för Berlusconis kansli att premiärministern hade talat med sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan för att försöka övertala denne att ge upp sitt motstånd mot att dansken Anders Fogh Rasmussen utses till generalsekreterare för Nato."
Detta telefonsamtal blev avgörande, skriver Politiken, som till skillnad från svenska medier avhöll sig från att håna Berlusconi. Kanske stoltheten över att en dansk blev Natos generalsekreterare dämpade mobbningsreflexen.

Bloggen Verden fra min altan skriver om Gode gamle Silvio:
"Jeg sidder lige med TV2 News på skærmen og ser på video af Silvio Berlusconi der taler i mobiltelefon ved den hyggelige flodbred mellem Frankrig og Tyskland. Så kom jeg helt til at tænke på, hvor vidunderligt det egentlig er, at der er mennesker om Berlusconi der er aktive i politik…
… For nogen større hån mod levebrødspolitikere og “de politiske processer” (læs: syltekrukken og de små julelege) findes der virkelig ikke.
Verden har brug for flere politikere/erhvervsfolk af hans kaliber."
Samtidigt med Nato-mötet i Strasbourg demonstrerade hundratusentals i Rom och anklagade regeringen Berlusconi för otillräckliga insatser för att lösa den ekonomiska krisen, som drabbat italienarna hårt. Det går inte att som Obama sätta igång sedelpressarna eftersom Italien tillhör euro-området. Därför kan man heller inte som Sverige låta valutan falla i värde.

I Strasbourg råder fullt krig med bränder och vandalisering i protest mot Nato-toppmötet. "Punk-jihad", rånarluvor och palestinasjalar. En vredens sommar väntar Europa.

Läs mer om utnämningen av Fogh Rasmussen: Turkiet har skjutit sig i foten

4 Kommentarer:

Rolle sa...

Tror du på det som Berlusconis talesman uppger?

Knute sa...

Ja varför inte? Berlusconi är duktig på att sälja sina idéer. Men lika bra att Obama fick äran, på det att den islamiska världen ska inse att väst håller yttrandefriheten högt.

Turkiets premiärminister Erdogans krav på att Fogh Rasmussen skulle be om ursäkt för Muhammedbilderna i Jyllands-Posten var mest riktat till turkarna själva. Telefonsamtalet mellan Erdogan och Berlusconi var nog ett teaterstycke?

Kloge-Åge

Knute sa...

Anders Fogh Rasmussen kommer att tala på konferensen i Istanbul på måndag, som också premiärminister Erdogan deltar i. Talet väntas formuleras så att det går den muslimska världen till mötes.

http://www.berlingske.dk/article/20090404/danmark/704040082/

Men den stora skillnaden är att nu är inte Fogh längre dansk statsminister, så han kan inte ge islamisterna den där ursäkten de krävt av Danmark!

Fredrik sa...

En av de främsta orsakerna till att Berlusconi är så hatad, avskydd och mobbad av andra politiker och av media är troligen just det att Berlusconi inte behöver syssla med politik. Han är ju miljardär och äger halva Italiens media, såvitt jag vet. Berlusconi är politiker av ÖVERTYGELSE. De flesta andra politiker (och journalister) ser sitt arbete som en födkrok och en möjlighet till makt.

I dessas ögon blir Berlusconi en mycket märklig varelse: någon som drivs av övertygelse. En person som inte behöver kompromissa med sig själv. En person som inte behöver ängslas över sin försörjning.

På samma vis tror jag att Sverigedemokraterna kommer att bli utmärkta politiker. Varje av de som kommer att komma in i riksdagen drivs av ren övertygelse - och de har utstått förklenande omdömen, hotats och behandlats ovärdigt. Ändå fortsätter de och de räds inte. Detta skrämmer dagens riksdagsmän och det skrämmer journalisterna. Man kan inte undgå att tänka på King Leonidas i filmen 300 (om spartanerna): "He doesn't say it. There's no room for softness... not in Sparta. No place for weakness. Only the hard and strong may call themselves Spartans. Only the hard, only the strong."

Berlusconi är hårdhudad och stark. Han bryr sig inte om vad andra skriver om honom. Han för sin politik. Detsamma kommer gälla sverigedemokraterna; de kommer inte väja för vad andra tycker om dem.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.