03 april 2009

Världens socialister träffas i London


Ledare för 20 länder, vilka representerar ca. 85 % av världens ekonomi sammanträffar i London för att fundera ut hur de ska stabilisera den globala marknaden och starta ekonomisk tillväxt.
De har emellertid alla lite olika idéer om hur man gör det.

Frankrike leder ligan bland de som vill skapa en global myndighet som, vad jag kan förstå, ska reglera "skattekonkurrens". Man tycker det är orättvist att vissa nationer har lägre skatt och därför kan sälja sina produkter till ett lägre pris.
Det var så Irland vände på sin dåliga ekonomi och sänkte företagsskatten vilket innebar att företag lockades dit. Om man kan införa en skattereglering så att länder inte kan konkurrera med varandra är det fritt fram att höja skatterna och öka regeringsinflytandet.

Obama och Brown är inne på en annan linje. De vill beskatta och spendera. Obama kallar det att staten investerar vilket betyder stimuleringspaket och nationalisering av banker och företag.
Brown gillar det och var villig att hänga på med sin plan, "global new deal" och det verkar som man nu enats om att man ska spendera sig ur lågkonjunkturen och lovat Sarkozy och Merkel att skatteparadisen ska klämmas åt.

Merkel är inte lika förtjust som de andra vad gäller att spendera tills vi går i konkurs.
Hon kan väl lite om Tysklands historia och vet vad som hände under den Den Stora Depressionen när superinflation gjorde att tyskarna lastade skottkärran full med pengar för att köpa en liter mjölk.
Hon känner också till vilken person tyskarna valde för att klara upp sina svårigheter.

Vi har inte hört så mycket om Kina ännu men de begär nog att dollarn ska ersättas som världsvaluta och att man övergår till en valuta gemensam för alla länder. Kina sitter på 1 miljon miljoner av USA:s skuld så det har en del att säga till om.

Världsledarna verkar inte särskilt säkra på att detta kommer att lösa problemen och ska träffas till hösten igen för att se hur vindarna blåser då.
Det är en sak att skaka hand och ställa upp för bilder, en annan att sälja detta till vanligt folk som förlorar sina arbeten i allt större antal.

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Ja jösses Berit vilken röra, och inte blir det bättre så länge de rör på sig Hussein, Brown och den lille farlige djävulen "Sarkofag". Som du påpekar så är det av stort intresse hur Kina kommer att agera framöver. De har visserligen också drabbats av läget men är otroligt starka och kommer aldrig att böja sig mer för någon annan makt. Egentligen tror jag deras svaghet ligger i den ännu otyglade korruptionen i provinserna samt oroligheter bland förbigångna landsortsbefolkningar. Den som lever får se. Tycker det är i viss mån spännande men samtidigt skrämmade.
midgardsjarlen

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.