29 maj 2009

Budapest on the Globalization Express

Ungern blev aldrig av med kommunisterna, de bytte bara namn till socialister och blev anhängare av globalisering, EU och utländska investeringar. Nu när det visar sig att det inte var en så klok politik, gör de naturligtvis allt för att smäda uppstickarpartiet Jobbik, Rörelsen för ett bättre Ungern (jobbik=bättre). Men Jobbik's budskap har varit tydligt:

"Vi är inte rasister, antisemitiska eller mot någon, men vi vill ha förändring, radikal förändring i Ungern. En förändring från nuvarande ungerska ekonomiska katastrofen och för att slutföra övergången som inte har hänt sedan 1989."

Något som sticker i ögonen är partiets halvmilitära organisation Magyar Gárda. De som har något att vinna på deras uppträdande är det regerande socialistpartiet, eftersom de distraherar folk från landets verkliga problem. Men å andra sidan har Magyar Gárda en uppgift, nämligen att beskydda partiets medlemmar från våldsvänstern. Jag vet inte hur vanliga de är i Ungern, de maskerade AFA-typer som är ett så stort demokratiskt problem i Sverige, Danmark, Tyskland osv, men Jobbik gör rätt i att gardera sig mot mötesstörningar.

Det inte säkert att Jobbik får några större framgångar i EU-valet. Ungern har ett pålitligt konservativt och kristdemokratiskt parti som väntar på en återkomst i stor skala, Ungerska medborgarunionen - Fidesz.

Uppdatering. Resultat av EU-valet:

Det nationalistiska partiet Jobbik fick 15 % av rösterna
Det socialdemokratiska regeringspartiet MSZP fick 17 %
Centrumhögerpartiet Fidesz fik 56 %

De röda styr fortfarande Centraleuropa?

5 Kommentarer:

Patrik D sa...

Hej!

Detta måste vara en av dom mest objektiva beskrivningarna om Ungern som jag läst på LÄNGE. Hur du lyckats med det är en gåta eftersom de flesta verkar sticka huvudet i sanden och ignorera alla fakta som talar mot dem. En sak som jag stör mig rejält på är tex den väldigt vridna debatten om Romerna i Ungern sök på ungerskt SS och titta på artikeln i expressen skriven av Gabi Gleichmann. Rena lögner och felaktiga fakta. Tack för din objektivitet!

Knute sa...

Köszönöm!

Patrik D sa...

Är du möjligen Ungrare själv eller är det bara av intresse som du tagit upp ämnet?

Knute sa...

Bara av intresse, har varit i Ungern många gånger och till och med försökt lära mig språket som jag tycker är fantastiskt vackert och uttrycksfullt.

Knute sa...

Resultat av EU-valet:

Det nationalistiska partiet Jobbik fick 15 % av rösterna

Det socialdemokratiska regeringspartiet MSZP fick 17 %

Centrumhögerpartiet Fidesz fik 56 %

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.