08 maj 2009

Don't feed the bears

Demokrater älskar de fattiga. Det är därför vi har lika många nu som när Lyndon B. Johnson startade Kriget mot Fattigdom, "The Great Society," för över 40 år sedan.
Vi löser inte problemet med fattigdom genom att ge folk pengar. Vi måste lära människor hur man inte blir fattig, men det är enklare att säga att det beror på de rika republikanerna.
Rösta på Demokrater! Du kommer att fortsätta att vara fattig men du kan få din mobiltelefon betald och 60 tums TV.
Här ser vi ett praktexempel, en kvinna som är arg för att hon inte har en plasma-TV och hon säger att hon vägrar att bli "behandlad som en slav". Slavar arbetade åtminstone.

När orkanen Katrina förstörde bebyggelsen i New Orleans var många människor fullständigt hjälplösa eftersom de ansåg att staten svek dem.
Nu har det gått 44 månader sedan dess och mängder av människor sitter fortfarande i hotellrum och FEMA-trailers och får inte "ändan ur vagnen".
FEMA (statens hjälporganisation) har fortfarande 4,600 trailers i Louisiana och Mississippi och nu är ockupanterna upprörda därför att de måste flytta ut om en månad.

Är det inte fruktansvärt att de faktiskt måste försöka ta hand om sig själva efter snart fyra år ?
Förespråkare för "de hemlösa" vill försöka få oss att tro att alla har någon sorts rätt, enligt Konstitutionen, till ett eget hus.

Jämför med översvämningarna nyligen i Midwest. Människorna där satt inte på sin bakdel och väntade på FEMA. De var ute dag och natt och fyllde sandsäckar, byggde dammar och försökte lösa problemen.

--------

Jag befinner mig just nu i Yellowstone National Park och kan inte låta bli att illustrera min posting med denna bild.


5 Kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror faktiskt att det bästa sättet att hjälpa är att ge pengar. Istället håller man på med minimilön, socialarbetare, war on drugs etc. Privat välgörenhet och kontantbidrag är effektivt.

MS sa...

I Midwest så har dom väl kvar lite av nybyggarandan och är vana att ta hand om sig själva.

Berit, vilken är den största gruppen bidragstagare i USA? Jag har mina aningar efter vad jag har sett i mina resor i Staterna. Får se om jag får mina fördomar bekräftade.

Berit sa...

MS, det är svårt att få entydig statistik på vilken den största ras-gruppen är.
Bidrag ges nämligen av både stat (federala), delstater och counties (kommuner). Tydligt är att det är minoritetsgrupper som får mest med pengar, lite olika beroende på vilken stat man tittar på. Delar man in befolkningen i tex. åldersgrupper är det barn (tillsammans med mödrar) som får mest.
Kyrkor, samfund och privata donationer ger också betydande hjälp i form av husrum, kläder och mat.

Det mest skandalösa, som det inte skrivs mycket om, är indianerna. Jag reser genom reservat varje dag nu (och har tidigare under 10 år levt på ett) och ser eländet.
Indianerna fråntogs hela sitt sätt att leva och genom den vite mannens skuld placerades de på reservat. Där får de bidrag för att hålla sig vid liv och stannar därför kvar i ingenmansland utan framtid eller egentlig uppgift. Även under högkonjunktur var arbetslösheten ca. 80 procent.
Alla arbetsföra indianer skulle fråntas alla bidrag vilket skulle tvinga dem att integrera och de skulle bli fungerande människor ute i samhället.
Vi kan likna platser som tex. Rosengård vid indianreservat; situationen beror på regeringens aktioner.

MS sa...

@Berit

Tack för ditt svar. Det var som jag trodde. En sak som jag har både skrämts och fascinerats av när jag rest i USA är hur vanligt det är att folk lever på bidrag och att vissa har knappt slutat skolan innan dom hamnar/söker sig till bidragssvängen.Det är inte den bild man har av Amerika innan man kommer dit.

När det gäller just Indianer så är väl alkoholen en väldigt stort problem. Mycket annat missbruk och misär i dess spår. Vissa stammar har ju öppnat upp casinon men jag vet inte hur mycket av vinsten som går tillbaka till reservatet eller vilka som äger dom?

Det finns mycket ensamstående mammor i USA. Kom och tänka på det när jag läste er första post idag om rapparen som blivit islamist. Många unga män kanske söker den auktoritet som aldrig fanns i deras uppväxt om deras far försvann när dom var små. Är det inte så att för många unga kvinnor med låg utbildning och som kommer från fattiga förhållanden så är det lockande att skaffa en massa barn för just bidragens skull? Det är ett fenomen som börjar bli vanligt även i Sverige i invandrartäta områden. Unga tjejer gifter sig och skaffar raskt några barn och läser sedan på Komvux eller SFI i all evighet mellan barnen och lyfter både barnbidrag och studiemedel. Det kanske vore bättre att försöka stimulera dessa människor med morot och piska till att skaffa sig en riktig utbildning istället för leva sitt liv på allehanda bidrag. Dom har självklart ett eget ansvar för sitt liv men frågan är om något satsas på dessa grupper eller om dom ses som förlorade fall? Samhället har allt att vinna på att få ut dessa i arbetslivet och minska bidragsberoendet.

Berit sa...

Här är ett par inlägg som behandlar samma fenomen:
ge mig...jag har rätt
tillde handlingar som belönas får man mer
av

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.