20 maj 2009

Omtvistat område

Det finns en del fakta som de som pratar om en "tvåstatslösning" glömmer bort. Det gäller både de flesta politiker i Väst, inte minst president Obama, och de självrättfärdiga demonstranter som försökte stoppa Davis Cup-matchen i Malmö. Fast många av de senare är förstås anhängare av en "Endlösung" utan någon israelisk stat över huvud taget.

Titta på bilden som visar en utsikt från Västbanken över den israeliska storstaden Tel Aviv. Små avstånd. Farligt nära om man betänker raketskjutningen från Gaza efter att israelerna lämnade området.På Västbanken bor 275 000 judar. Efter 42 år, är det någon mening med att fortfarande kalla dem bosättare? En av dem säger:

"Det här är inte längre en ockupation. Det är en realitet och vi måste hitta en lösning som inte går ut på att folk tvingas lämna sina hem. Det går inte att bygga fred på rivna hus.

Bosättningarna skulle kunna finnas kvar på Västbanken som en del av en framtida palestinsk stat.

Det är väldigt smärtsamt för mig att tänka att jag skulle leva under arabiskt styre, men om det är en lösning som kan garantera att Israel har en majoritet av judar om tvåhundra år, så är det en kompromiss jag kan leva med."

9 Kommentarer:

Pelle sa...

"Det går inte att bygga fred på rivna hus." Precis. Israel gjorde felet först. De får lämna Palestinska områden. Svårare än så är det inte.

Knute sa...

Som sagt, är det någon mening med att fortfarande kalla dem bosättare? Marken de bor på har de antingen köpt, eller så tillhör den staten, som tidigare var Jordanien, som dock har avsagt sig sina anspråk. I en framtida demokratisk palestinsk stat borde judarna alltså bo kvar. Det bor ju araber i Israel, varför inte judar i Palestina?

Someone sa...

Det är ockupation, och de är bosättare.
Bara för att de själva inte vill kalla sig bosättare gör dem inte till några bättre människor.


Bosättnignarna är byggda på palestinsk mark, stulen av privata palestinier, av den palestinska staten, eller köpt av personer som inte är palestinier och bor utomlands.

De är byggda på höjder, i många fall har man huggit ner skogar för att placera bosättningar uppe på. Man bygger murar och har 'buffertzoner' mot den palestinska sidar när allt är jämnat med marken, hus, åker, 2000åriga träd, allt.

Samma gäller med vägarna, allt raseras.Om du använder samma mentalitet på andra konflikter så inser du hur fel du låter.

-Äh fan, Kina har kontrollerat tibet sedan 51(tror jag?) det är en lång tid, och många kineser har bosatt sig där, bara att leva med det.Du glömmer också att bosättanra får bidrag av staten för att bosätta sig där. De är också enligt lag tvungna att bära vapen. De är alltså en paramilitär organisation. De invaderar ofta palestinska hus och tar över dessa, under beskydd av den israeliska armen.


Kasta ut bosättarna ifrån västbanken och placera dem i fängelse. Låt sedan de palestinier som fallit offer för terrorismen ifrån israel att bosätta sig i dem. Beästtarna ska självfallet också betala stora skadestånd, vilket också israel ska göra. Detta för att bygga upp landet och få alla palestinier att flytta hem igen.


Israel lämnade inte Gaza, de flyttade bosättarna till västbanken. Detta bara för att det inte var lönsamt att ha bosättningar där, de var ofta utsatta för attacker och annat. Det var alltså inte för att vara snälla. Man sedan dess fortsatt att attackera gaza med nästan dagliga incursions. Skillnaden bara att man börjar dessa utanför muren.Knute: Dessa Judar är där olagligen.

Ska jag flytta in i din toalett och kasta sten och skjuta på alla som går nära, sedan blir jag belönad med det jag är där för att göra, att kolonisera?Nej, bosättarna måste bort, annars kan det inte bli fred. Och det vet israel, det är därför de fortsätter expandera bosättningarna.

Berit sa...

Läs detta inlägg först : "Staten Palestina har aldrig existerat"
och därefter
detta;

"Det har aldrig funnits ett stat som kallats Palestina.
Palestina har aldrig existerat som en självstyrande enhet.
Det finns inget språk som kallas palestinska.
Det har aldrig funnits ett land, känt som Palestina, som styrts av palestinier"

Knute sa...

Someone. Med ditt resonemang följer att alla folkomflyttningar under andra världskriget också är fel, tyskar ska flytta tillbaka till Polen och polacker till före detta Sovjet osv.

Israel blev överfallet av arabländerna 1967 och resultatet blev att Jordanien lämnade ifrån sig Västbanken.

Var inte så tvärsäker om äganderätten till marken. De allra flesta bosättningar är legala och det finns papper på tidigare ägare ända tillbaka till den turkiska tiden som upphörde år 1922 då det Ottomanska imperiet kollapsade.

Someone sa...

Berit:

Och?
Det har aldrig funnits någon stat som kallats Israel heller.


Knute:

Du har fel.
Israel attackerade araberna flera månader innan araberna attackerade. Läs på om Irgun, Lehi, Haganah, Palmach med mera.

Deras uppgift var att antingen döda araberna, eller få dem att fly. De skulle bana vägen för en judisk stat. En sådan går ju inte att ha om judarna är i minoritet.


Inga bosättningar är legala.
Roligt att du nämner de ottomanska pappren, för de visar tydligt på att de är byggda på privat mark.


Palestinierna och Araberna hjälpte britterna att slåss mot det ottomanska riket, och i gengälld skulle de få en arabisk stat. Något de inte fick för att sionisterna ville annat.

Berit sa...

År 1947 gav britterna upp och frågan fördes över till FN. Den 29 november 1947 föreslog FN:s generalförsamling Palestinas delning i en judisk och en arabisk stat inom en ekonomisk union. Dagen efter utbröt det palestinska inbördeskriget.
Men inbördeskriget 1947–48 förlorade de palestinska araberna sedan judarna i april-maj 1948 gått till offensiv. Och när det brittiska mandatet gått ut vid midnatt 14–15 maj 1948 gick de angränsande arabstaterna – Egypten, Transjordanien, Irak, Libanon och Syrien – med stöd av symboliska styrkor från Saudiarabien och Jemen till angrepp mot den nybildade staten Israel.
Arabarméerna var besegrade på alla fronter, utom den transjordanska. Ledarna i Egypten, Libanon, Transjordanien och Syrien (men inte i Irak!) tvingades ingå vapenstilleståndsavtal med Israel.

Med andra ord: Israel har bildats och godkänts av FN och ska därför stödjas av alla FN-länder.
Det vi i dagligt tal menar med Palestina är Israels land och här har det judiska folket fötts. Dagens israeler är ättlingar till Torahs israeliter. Här har tidigare, långt innan dagens USA eller Ryssland eller Sverige existerade, funnits två judiska statsbildningar: Sauls, Davids och Salomos kungadöme på 1000- och 900-talen f Kr och den självständiga judiska staten efter mackabéernas, eller hashmonéernas, uppror år 168 f Kr fram till dess krossande av den romerska supermakten år 63 f Kr. Efter flera blodiga judiska uppror slogs den stora revolten år 70 e Kr ned och Jerusalems andra tempel förstördes. Från detta år räknas den judiska förskingringen, galut, eller på grekiska diaspora.

Knute sa...

Mewat is ownerless land, at a minimum distance of a mile and a half from the nearest inhabited town or village. Another system of measurement is, sufficiently distant from such a town of village that the voice of a man shouting there cannot be heard.

(Palestine and Transjordan, p 210; Great Britain, Naval Intelligence Division, 1943)

That is, much of what Peace Now is terming “private Palestinian land” is in fact state land because it is mewat, and has been considered so for generations.

The land on which Ma’ale Adumim was built, for example, was more than a mile and a half from the built up area of the closest Arab village, Al ‘Ayzariyah; the land was also rocky and on a ridge, and consequently had never been inhabited or cultivated. It was therefore clearly mewat land which belonged to the state and not to any private owners.

http://www.camera.org/index.asp?x_context=7&x_issue=5&x_article=1234

Berit sa...

Someone, som så många andra som bygger sina argument på känslor utan logik spårar du ur och måste ta till skällsord, därför lägger jag inte ut din senaste kommentar. Du tar också lösryckta historiska händelser och stuvar om dem som det passar för vad du vill att slutresultatet ska bli..
Jag är alltid beredd att förklara mina egna ståndpunkter men inte de du lägger i min mun. "...bara för att du säger så måste du också tycka si och så..."
Det är synnerligen oseriöst.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.