30 juni 2009

Detta hände i Honduras

Nordkorea skickar upp en missil och det tar fem dagar för FN och Obama att reagera.
Iran håller riggade val och dödar demonstranter och det tar en vecka innan Obama säger att han är "störd" av situationen.
När människorna i Honduras försöker upprätthålla sin konstitution tar det en dag för Barack att ställa sig på samma sida som Hugo Chavez och kalla det en olaglig kupp.

Mel Zelaya är, eller var, president i Honduras. Han och Hugo Chaves är kompisar. Precis som Chavez gjort i Venezuela ville Zelaya också ändra Honduras författning för att tillåta honom att sitta kvar som president på livstid.
I Honduras är det emellertid annorlunda än i Venezuela. Kongressen där måste godkänna en nationell folkomröstning om den innebär ändringar i Konstitutionen och eftersom man inte godkänt detta tänkte man inte heller trycka upp valsedlar. Zelaya vän Chavez ordnade det åt honom i stället och skickade valsedlarna till Honduras.

Högsta domstolen träder nu in i bilden och förklarar att folkomröstningen är olaglig och strider mot konstitutionen. Domstolen beordrar militären att inte delta i organiserandet av Zelayas omröstning, vars enda syfte är att ge honom makt så länge han vill.
Zelaya tar saken i egna händer och börjar själv tillsammans med sina bundsförvanter att distribuera valsedlarna, varvid han blir arresterad och skickad ut ur landet.

Detta låter verkligen inte som en militärkupp. Riksåklagaren och militären följde lagen i Honduras och agerade på order av Högsta Domstolen. Man har också helt enligt lagen utsett en ny president fram till det ordinarie presidentvalet i november.
Obama är i gott sällskap här med Fidel Castro, Daniel Noriega, Hugo Chavez i kampen mot att ändra lagar så att de passar diktatorer.

2 Kommentarer:

Martin Gustavsson sa...

Om andaa tidningarna sjaelva kunde undersoeka lite mer....saa skulle det vara intressantare att laesa dem.
/MrPerfect72 www.aktivdemokrati.se

Berit sa...

"äkta demokrati" som du gör reklam för är mob-styre, enligt min uppfattning.
Majoriteten får alltid sin vilja igenom. Samma sak som när tre vargar och två får röstar om vad de ska ha till middag.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.