16 juni 2009

En persisk saga?

Av Farshad Kholgi, skådespelare, författare, Köpenhamn

För 30 år sedan kämpade det iranska folket för att uppnå ett fritt Iran. I sin iver begick de ett ödesdigert misstag.
De lät sig luras av en lögnaktig islamisk folkförförare vid namn Khomeini. Han lovade befolkningen frihet, yttrandefrihet och demokrati.
De frihetshungriga iranierna litade blint på honom och lät sig förföras av hans löften.
Kort tid efter shahens fall upplevde Iran några få, men fantastiska dagar av total frihet och i synnerhet yttrandefrihet. För första gången hade iranierna har nu möjlighet att diskutera politik på öppen gata. Jag kommer aldrig att glömma när jag som en nyfiken pojke gick rundor med min morfar utanför Teherans universitet. Jag såg unga, gamla, kvinnor och män diskutera politik så passionerat och i ett sådant glädjerus att ingenting kunnat stoppa dem.
Jag glömmer aldrig doften av hopp.
Slutligen hade Iran blivit fritt, folk verkade sjunga i kör. Men de religiösas brutalitet omvandlade hoppet till en bottenlös avgrund.

document.no

7 Kommentarer:

Berit sa...

Demonstrationerna i Teheran verkar ha tagit formen av en revolution mer än bara en protest mot val-fusk.
Att med böner och fjäsk försöka förmå de fanatiska muslimerna som styr landet att ge upp planerna på kärnvapen är dömt att misslyckas.
Den enda möjligheten att ändra något till det bättre är att störta Imam Khomeini och låta demokratin segra i landet.

Knute sa...

"Obama’s as unwilling to help as Ike was in 1953 in East Germany or 1956 in Hungary. It was shameful then, and it’s shameful now."

kommentar nr 3:

http://pajamasmedia.com/michaelledeen/2009/06/17/so-now-whats-going-on-in-iran/2/

"I klartext: Obama offrar de iranska demokratidemonstranterna för goda förbindelser med tyranniets företrädare.

Det vore som om världen ställt upp på kommunistpartiets sida under massakern på Himmelska fridens torg."

http://erixon.com/blogg/2009/06/vast-star-pa-iranska-tyranniets-sida/

jonte sa...

Amerikanerna har väl aldrig stått upp för annat än sig själv?

Knute sa...

Där tar du minsann fel, Jonte, men även bortsett från den diskussionen;
blotta existensen av USA har varit en garanti för vår frihet och demokrati. Inte minst lyser USAs KONSTITUTION som ett föredöme i hela världen.

Jonte sa...

USA? Världsledande i kränkandet av människor både hemma och borta? Andra världskriget är väl undantaget som bekräftar regeln. Allt annat har varit av ren själviskhet.

Knute sa...

Gå och vädra ditt Amerikahat hos Jinge eller någon annan vänsterislamistblogg.

Dokument.no beskriver vänsterns verklighetsflykt bra:

"Som alltid när något dramatiskt sker, är det intressant att studera folks reaktioner. Det som sker i Iran säger något om vad man står för.

Man skulle tro att man i Väst ville vara entusiastiska och helhjärtat känna med iranierna. Men det är en lite ljummen hållning, man håller tillbaka och går inte in i situationen: Här är 70 miljoner människor... som säger Basta! och vill ha demokrati og frihet."

http://www.document.no/2009/06/om_a_forsta_iran.html

LP sa...

Vänsterns vurmande för islam är tyvärr ett ganska typiskt beteende då det gäller ideologiskt styrt agerande och handlande, både i lilla privata och i det stora världspolitiska sammanhanget.

Delvis är det förmodligen "Min fiendes fiende..."-mekanismen som träder i kraft, men då det gäller just politisk totalitarism (vänster eller höger) och dess förhålande till islam, finns alldeles särskilda skäl till att man kan finna gemensam grund att stå på i ett inledningsskede.

Viktigast är kanske individens underkastelse i förhållande till kollektivet och detta är något som utmärker både nazism, islamism och kommunism. Observera att jag nu menar praktikerna av dessa ideologier, inte de utopiska och aldrig förverkligade teorierna.

Som fallet Iran visar är en allians med en annan totalitär ideologi (detta fallet islam) ett högt spel. I slutändan kan det endast finna en vinnare.

Man måste väl tyvärr konstatera att talibanernas maktövertagande i Afghanistan skedde med USAs hjälp med "Min fiendes fiende..."-tankesättet som utgångspunkt. Vilken politisk agenda USA hade för Afghanistan då de "befriats" av Talibanerna, vill jag dock låta vara osagt. Man kan väl knappast ha trott på en demokrati av det slag man tillämpar i hemlandet.
Tyvärr verkar Pakistan ha gjort exakt samma misstag då det gäller att utnyttja Talibanerna i sin iver att göra livet surt för Indien. Nu hugger de galna pitbulltalibanerna den hand som fött dem, och horar faktiskt staten Pakistan på allvar!

Stå fast vid den politik och moral du själv önskar i alla lägen, i stort som smått. Om man börjar kohandla för att vinna tillfälliga fördelar får man förr eller senare skiten tillbaka.
Detta är en lärdom som vänstern, inte minst den svenska, borde ha lärt sig med tanke på hur lurade man en gång blev av de kommunistiska "undren" i Kina och Sovjet - de som senare visade sig vara diktaturstater av värsta sort! Tro inte att islam skulle vara annorlunda på något sätt bara för att det felaktigt betecknas religion, och bara för att det delvis är de fattigas snuttefilt.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.