14 juni 2009

Hotet


Varför skulle den iranska regeringen spendera miljarder dollar på att försöka utveckla ett antal kärnvapenbomber (nästan alla tror att så är fallet) när landet är så fattigt att det måste ransonera bensin?

Många orsaker har presenterats av olika experter. Genom att utveckla kärnvapen, vinner stater omedelbar prestige och uppmärksamhet som de annars inte skulle få.
Ta bort bomben för Nordkorea och de skulle förekomma i nyheterna lika mycket som Tchad.

Kärnvapen kan också ändra karaktären av konventionell krigföring.

Israels arabiska grannar har inte fört ett fullskaligt traditionellt krig mot Israel sedan 1973 - till stor del därför att de inte längre har en beskyddare i Sovjetunion som hotar att använda kärnvapen om Israel slå tillbaka alltför hårt mot sina angripare.

Men ge Iran en bomb eller två, och det kommer att kunna garantera Hizbollah och Hamas - eller en koalition av muslimska stater - en säkerhet om de attackerar Israel och förlorar.

Sedan har vi rivalitet mellan islamiska grupper. Om Iran får bomben kommer det att sända ett meddelande till Persiska shiamuslimer, inte sunnimuslimska araber, att de är den sanna, effektiva försvararen av tron mot "den sionistiska enheten".

Teheran påminner också dessa monarkier och diktaturer om att Iran är en växande revolutionär makt, vilket tilltalar de muslimska massorna över geografiska gränser.

Vissa hävdar att Iran är apokalyptisk - att det framställer en bomb för att iscensätta ett heligt mass-självmord i ett nukleärt utbyte med Israel där miljontals människor kommer att dö, övertygade om att de åtminstone har förtjänat en plats i paradiset genom att döda hälften av världens Judar.

Alla dessa är de vanliga förklaringarna till varför ett energirikt Iran utvecklar tusentals centrifuger. Men den verkliga orsaken kan vara något annat.

Mer troligt är att Iran inte nödvändigtvis vill bryta Israels vilja genom ett kärnvapenanfall. Återkommande hot från en nukleär teokrati skulle vara effektivt nog.

När man väl är beväpnad med en bomb kommer Iran sannolikt att öka frekvensen av sin numera välbekanta förnekelse av Holocaust. Förutom detta välkända vansinne kommer en del iranier, som president Mahmoud Ahmadinejad, att med jämna mellanrum hota med att utplåna Israel från kartan - eller utlova Armageddon om Israel slår tillbaka mot Hamas och Hizbollah.

Nettoeffekten skulle bli att hälften av världens judar ständigt kommer att höra dessa två meddelanden - det var ingen Holocaust- men det kan mycket väl bli en inom kort. Det skulle vara jämförbart med att den amerikanska allmänheten varje dag skulle uppleva hotet från Kubakrisen i oktober 1962 .

En opinionsundersökning nyligen visade att en fjärdedel av Israels befolkning ganska förståeligt skulle emigrera om Iran får en bomb. Det verkar troligt att ett nukleärt Iran inom ett decennium eller två, kunde demoralisera israelerna, genom sådana psykologiska hot, att de skulle kunna krossa Israel demografiskt utan att ens släppa en bomb.

Länder runt om i världen skulle fortsätta att sitta overksamma eftersom de tjänar på den lukrativa handeln med oljerika Iran - då och då skulle man varna israelerna att inte försöka stoppa ett angrepp och därmed "starta" ett krig.

Obamas administration verkar redan ha talat om för Israel att de får klara sig själva, genom att utnämna pro-palestinska personer som Charles W. "Chas" Freeman Jr och Samantha Power vad gäller mellanösternfrågor och genom löftet att hjälpa till att återuppbygga Gaza; sina kontakter med Syrien och Iran; och irritation över Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Med tanke på den demografiska verkligheten i Mellanöstern kan slutet för den judiska staten vara nära, om en stor minoritet av israelerna emigrerar och det utan att Iran någonsin släpper bomben som de så ivrigt åstundar.

Victor Davis Hanson

8 Kommentarer:

Anonym sa...

Fråga: Varför ska USA, Israel, England, Ryssland, Frankrike och en massa andra stater av mer eller mindre krigförande karaktär tillåtas att ha "bomben" och inte andra?

Vad EXAKT gör dessa staters regeringar mer kompetenta att hantera kärnvapen än andra?

Vad som skulle hända om exempelvis Iran skaffade kärnvapen är att maktbalansen skulle skifta något. Israel har reda ett flertal ggr hotat sina grannar med bomben och då är det högst naturligt att dessa vill försvara sig på något sätt.

USA skulle ensam kunna förgöra jorden flera ggr om, ett faktum som gett dem en enorm militär makt. Ingen stat idag skulle våga sig på ett konventionellt krig mot supermakten i väst och skulle USA någonsin bli så trängd att de riskerade att tvingas slåss på sin egen mark så kan jag i stort sett garantera att de kommer att ta till sin arsenal av kärnvapen.

Kort sagt OM Iran hade bomben så skulle Israel och andra tänkbara motståndare tänka till två ggr innan man genomförde attacker mot landet.
Då skulle man tvingas till antingen diplomatiska kompromisser eller nukleärt krig vilket nog ingen vågar sig på (hoppas jag och tänker på hur Bush junior försökte ta livet av Saddam med kryssningsmissiler med 100-tals dödsoffer som följd)

Might does not make right.

//Mr G

Knute sa...

Det är inte lämpligt att rubbade personer som Irans ledning har fingret på avtryckarknappen till ett nytt världskrig.

Anonym sa...

Ah så de är rubbade medan Israels regering är....?

//Mr G

Berit sa...

Mr G, kan du ge exempel på konkreta tillfällen när Israel har hotat andra länder med "bomben"?

Det är inte en fråga om vilka stater/regeringar är mer "kompetenta" eller inte det är en fråga om de hotar status quo eller inte. I så fall är andra länder motståndare till det.
Iran är liksom NordKorea definitivt två sådana hotande stater.

Mr Galahad sa...

Liksom Israel som vid flera tillfällen visat prov på synnerligen hämndgiriga och överdrivna militära aktioner mot ytterst tveksamma mål.
De har dessutom sagt i en CBS (tror jag det var) intervju att man avsåg att använda taktiska kärnladdningar för att bomba Irans kärnanrikningsanläggningar under jord.
Israel har haft bomben i många år vilket givetvis skrämmer grannarna, inte så konstigt om man försätter sig i samma sits som de är i.
En tvättäkta David Vs Goliat saga.

//Mr G

Knute sa...

Wilders: Israel är Europas kanariefågel i kolgruvan

Geert Wilders (som f ö besökte danska Folketinget igår) intervjuas i Jerusalem Post. Han gör en intressant jämförelse mellan Israel och den klassiska kanariefågeln i kolgruvorna. Kanariefågelns uppgift var att upptäcka gas i tid. Fågelns död var en varning till gruvarbetarna. Det är väl ingen alltför djärv gissning att Wilders ser islamismen som gasen som håller på att förgifta Europa.

http://jihadimalmo.blogspot.com/2009/06/wilders-israel-ar-europas-kanariefagel.html

Knute sa...

Bloggen fick ett mejl apropå imploderande islam och internets betydelse:

"Miljontals trotsar förbudet i Iran"
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5383762.ab

"Nätprotesterna en katt och råtta-lek med regimen"
http://www.dn.se/nyheter/varlden/natprotesterna-en-katt-och-ratta-lek-med-regimen-1.892752

Det är inte små protester, enligt den första artikeln samlades nära två miljoner personer i Teheran för att protestera efter valresultatet.

Internet spelar uppenbarligen en stor roll när det gäller informationsspridni ng, inte bara just nu utan sedan åratal tillbaka. Vad vi ser nu är resultatet.

De som protesterar är i de flesta fall säkert också muslimer, men av ett bättre slag än Ali Khamenei och Mahmoud Ahmadinejad.

Väldigt bra nyheter.

Knute sa...

The city of Jerusalem, like so many European cities, now has its own “no go” areas. “Israeli police units stay off the streets” of certain “densely populated Arab neighborhoods” which, in effect, constitute a “significant terrorist apparatus (which is) now based in eastern Jerusalem. The clear aim is to keep up a steady stream of attacks on western Jerusalem neighborhoods in order to pressure Israel into ceding eastern Jerusalem.”

Over the years, Israelis have allowed more than “100,000 Palestinian Arabs to occupy tens of thousands of illegally constructed housing units in eastern and northern Jerusalem.” Criminals, mercenaries, soldiers dressed as civilians, human bombs and their terrorist handlers, may all live among them. This other illegal occupation or settlement activity began long after 1967, when Israel won a third war of self-defense launched against it by the major Arab powers. These Palestinian Arab immigrants were not living in these places before 1948 or before 1967. Indeed, Klein documents that under Jordanian rule, one of these Jerusalem neighborhoods, Shoafat, was actually a forest.

http://pajamasmedia.com/phyllischesler/2009/06/16/end-the-illegal-occupation-of-jerusalem/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.