27 juni 2009

Hycklare


Guvernören Mark Sanford, South Carolina var försvunnen i nästan en vecka innan han återvände till sitt jobb. Detta utan att familjen visste var han var eller när han skulle komma tillbaka. Först visste man inte var han var alls, sedan kom uppgifter om att han var på bergsvandring. Nu när han återvänt uppger han själv att han var i Argentina…för att träffa sin älskarinna.

Kommentarer i pressen: "Det är en sak att vara dum nog och bedra sin hustru men att ha ett förhållande med någon så långt bort som i Argentina är ju dömt att misslyckas....
"Om han ljugit och fuskat med sina skatter i stället för att lura frun skulle han ha en plats i Obamas regering just nu...."

När en republikansk politiker ertappas med otrohet, drogmissbruk eller andra moraliska snedsteg är det ingen ände på anklagelserna om hyckleri, speciellt inte från demokrater.
När demokrater ertappas med samma saker ska vi ha förståelse för att det är deras privatliv det handlar om. Får mig att tänka på JF. Kennedy och Bill Clinton.

För att kallas hycklare måste man förespråka moraliska värderingar. Tillhör man skaran av de som förespråkar moralisk relativism går ju allt för sig.
"Vad som är rätt för dig behöver inte vara rätt för andra"
"Etiska bedömningar är enbart personliga åsikter."
"Ingen kultur är bättre eller sämre än någon annan." (Kålsuparna)

Hyckleri visar att samhället i stort har värderingar. Utan värderingar om vad som är rätt och fel skulle vi leva i fullständigt kaos. Att vi kallar Sanford hycklare är ett friskhetstecken och det hjälper oss att definiera vad som är rätt och fel.
Alla människor gör fel ibland och vi har en liten röst inom oss som talar om det för oss, med det diskvalificerar inte den som gör fel från att veta vad som är moraliskt riktigt eller att uttala sig om det.
Det Demokratiska Partiet rider på moralisk likvärdighet. De accepterar alla normavvikelser så till den grad att ingenting är fel, och ingen kan bli kritiserad.

Vad som stör mig mest i hela denna historia är att det var Fars Dag i söndags och dessa fyra gossar visste inte var deras pappa var.

PS. Ett utmärkt exempel på moralisk relativism är att Obama numera inte kallar händelserna den 11 september för muslimska terroristdåd utan "katastrofer orsakade av människor" till skillnad från jordbävningar och orkaner som är naturkatastrofer.1 Kommentarer:

Anneli sa...

Han var ju hederlig nog att erkänna, eller var det frun som stod bakom erkännandet?

Eller månne Gud?

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.