27 juni 2009

Lögnen om 68

Det var ett pistolskott, som ändrade den västtyska efterkrigshistorien dramatiskt, och som sände sina chockverkningar ut i stora delar av Västeuropa. Då polismannen Karl-Heinz Kurras den 2 juni 1967 dödade studenten Benno Ohnesorg under en demonstration i Berlin, satte det igång ett gigantiskt samhällsuppbrott som eftervärlden i brist på en mer precis definition gärna betecknar som ”68-upproret”. [...]

Nu visar dokumentfynd i Stasi-arkiven att den skjutande polisen, Karl-Heinz Kurras, inte bara var agent för Stasi, men tillika aktiv medlem i det östtyska kommunistpartiet, SED. Han var glödande kommunist. Det var alltså reellt en representant för det moraliskt bättre Tyskland, som många av 68-revoltörerna med en monumental livslögn ansåg kasernstaten DDR vara, som sköt och dödade en av de demonstranter som ideologiskt låg på linje med honom.

Skedde det i ett medvetet försök att destabilisera Västtyskland, som Stasi ständigt försökte sig på under Det Kalla Kriget? Hur skulle ungdomsupproret utvecklats om det hade varit klart från början att Kurras var DDR-hantlangare? Skulle den efterföljande terrorvågen, som kom att pågå i 20 år, ha undvikits?

Tyskland har - återigen - kastats ut i den helt stora självrannsakan. Många obekväma sanningar kommer fram i dagens ljus. Inte minst de uppenbara parallellerna mellan ungdomsupproret i början av 1930-talet (det nazistiska) och ungdomsupproret i 1968 (det socialistiska) gör ont. Det talas i dag i Tyskland om 33-orna på samma sätt, som man talar om 68-orna. Varför är det inte minst intellektuella, som faller för den totalitära frestelsen? [...]

Sanne Schwartz: Løgnen bag '68, via Document.no som skriver:

"68 handlade om myter. Det gäller att sticka hål på myterna. Upplysningen om att Kurras var STASI-agent och SED-medlem, är en sådan detonator. I stället har the chattering classes i Norge fortsatt mytskapandet och - för att använda ett av deras egna ord - demoniseringen - av USA: Abu Ghraib och Guantanamo har blivit larger than life. De lever sitt liv där ute i det mytomana universum."

Uppdatering: Erixon skriver också läsvärt om detta

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.