05 juni 2009

Nånstans måste man börja

Obama-administrationen planerar att utse en "Specialist för löner och ersättningar" för att säkerställa att företag som tar emot federal hjälp också håller sig inom vissa ramar.
Man kallar det "A special Master for Compensastion". Special Master låter rätt likt slavdrivare vid en plantage, eller hur?

Man väntar att Mr Kenneth Feinbergs utnämning kommer att tillkännages så tidigt som nästa vecka, när förvaltningen avslöjar vilka riktlinjer som företag ska följa om de tagit emot stöd från det $ 700 miljarder stora "TARP-programmet".
Dessa företag, som omfattar banker, försäkringsbolag och bilindustrins beslutsfattare, är föremål för en uppsjö av ersättningsbegränsningar från Bush- och Obama-förvaltningarna och av kongressen.
Obama har tidigare i år utfärdat riktlinjer som omfattar begränsade löner för högsta cheferna på vissa företag
Just nu säger man att denne "Betalnings-tsar" bara kommer att styra över företag som får TARP-medel
Man måste ju börja någonstans, antar jag.

Sedan har vi företag som ges speciella skattelättnader. Dessa borde verkligen regleras också.
Vad sägs om firmor som skriver på kontrakt med regeringen om tex. väg- och broarbeten eller annat som finansieras av skattemedel. Det kan ju inte vara riktigt att de betalar sina chefer högre löner än grävmaskinisten och lastbilsföraren?
Vi har hört talas om att det finns företag som är "alltför stora för att man ska låta dem gå under" i vanlig konkurs.
Lönenivån för dessa företag borde också stå på listan?

Genom att spela på "välståndsavundsjukan" kan man komma långt.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.