21 juni 2009

PK-Ord


I Sverige förfasar man sig över namnet Negern på ett kvarter i Karlstad och kakorna negerbollar ska vi bara inte tala om.
I Maine, USA har man under tio års tid försökt göra ordet "Squaw" till ett "four-letter word".

Fyra-bokstavs-ord är den typ av fula ord som gjorde att tidigare generationers barn fick sina munnar tvättade med tvål.

En talesman för Amerikas indianer menar att ordet kan jämställas med n-ordet och vill därför förbjuda ortsnamn som Squaw Point (ändrat till Squa point)
Uppslagsböcker säger att ordet betyder kvinna men någon på Oprah-show sade att det betyder vagina och alltför många människor får sitt vetande från Oprah och The Tonight Show.

Sedan 1996 har närmare 200 platser i landet tagit bort ordet squaw. Vinterolympiadplatsen Squaw Valley behåller fortfarande sitt namn och en taleskvinna där säger att namnet från början beskrev en stark kvinna men att det senare ändrade betydelse.


Senaten har nu också beslutat att man ska be om ursäkt för slaveri och ojämlikhet.
Man har tidigare fattat liknande ytterst symboliska beslut som tex. att be japaner om ursäkt därför att de internerades under andra världskriget.

Jag undrar vilka av dagens senatorer det är som håller sig med slavar? Varför skulle de annars behöva be om ursäkt?
Den som i vanlig ordning planerar att skriva hatfyllda kommentarer om Amerika och slavar, läs först lite om Sveriges roll i slavhandeln.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.