12 juni 2009

Reepalus yngel vandaliserar Västra hamnen?

Som man sår får man skörda, brukar det heta. Detta gäller kanske för Malmös starke man, Ilmar Reepalu, som nu på lördag den 13 juni kl 19:00 kommer att kunna se hur ett gäng vandaler, huliganer och terrorister (de kallar sig felaktigt "aktivister" ibland) tågar från Stortorget i Malmö ner till Ilmars skötebarn Västra hamnen för att "reclaima" (= slå sönder) området.

För er som inte vet, kan man beskriva Västra hamnen i Malmö som ett centralt beläget fd varvs- och industriområde, där man från slutet av 90-talet och intill dags dato, huvudsakligen bygger bostadsrätter av det dyrare slaget. En del hyresrätter och studentbostäder finns också. Insprängt i bebyggelsen finns affärer, caféer, ett shoppingcentra, kontor mm och inte minst den kända fallossymbolen Turning Torso. Området är en populär samlingsplats framförallt på sommaren, och folk från alla delar av Malmö åker dit för att begapa arkitekturen och njuta av bad och hav. Strax intill området finns en av Europas bästa skateparker och ett fantastiskt fält där hundar får var fria. Ytterligare en bit bort ligger Malmös playa - den berömda "Ribban" och dess anrika kallbadhus.

Kort sagt ett ställe där alla är välkomna att finna rekreation (och även gör det), men där i stort sett endast höginkomsttagare har råd att bo. Tilläggas skall att även om jag hade råd att bosätta mig där skulle jag inte satsa mina pengar på V:a-hamnens snabbuppförda och fuskbyggda skithus. Bättre då att köpa lägenhet i något av den närliggande Slottsstadens mycket fina hus som byggdes på 50 och 60-talet, innan arkitektur blev en slit och slängvara som producerades av oseriösa klipparföretag. Men det är en annan historia.

Nu skall alltså området "reclaimas" och visa av erfarenheterna från Rosengård och European Social Forum, fruktar normala Malmöbor det värsta. Sydsvenskans huvudledare 2009-06-12 beskriver saken mycket bra under rubriken "Kräv staden tillbaka":

"Klockan sju i morgon kväll tågar Reclaim the Streets-aktivister från Gustav Adolfs torg i Malmö till Västra hamnen för att där ordna en av sina numera ökända ”gatufester”.
Så värst mycket feststämning lär det inte bli, varken för affärsidkarna och de boende i Västra hamnen eller för de aktivister som motsätter sig våld och skadegörelse.
Arrangörernas hot om att ”sätta de rikas trygghet i gungning” och krossa de rikas ”dröm om det goda livet” skrämmer många, både i och utanför Västra hamnen.
Erfarenheterna från det senaste årets ”fester” och ”festivaler” i Malmö och Lund förskräcker.
Reclaim the Streets gatufest på Föreningsgatan under European Social Forum i Malmö i september förra året urartade i upplopp med omfattande skadegörelse.
Stoppa matchen-manifestationen i samband med Davis Cup-matchen i tennis mellan Sverige och Israel i början av mars ledde också till kravaller och stenkastning.
Ockupationsfestivalen på S:­t Lars-området i Lund förra månaden slutade i vandalisering av hus. Att bygga om hus till bostäder, kanske studentbostäder, blir nu dyrare och det hela försenas på grund av förstörelsen.
[---]
Och det är dags för demokratin att kräva demonstrationsrätten tillbaka från våldsverkarna."
Sydsvenskans huvudledare 2009-06-12

Då Ilmar Reepalu skulle vända Malmös negativa utveckling och skapa en framtidsstad, var bla Västra hamnen-området en viktig komponent. Från artikeln "Jag hade fyra år på mig" i Sydsvenskan 2009-04-05:

"– Industrispåret verkade ganska stängt, säger Ilmar Reepalu som detta år blev Malmös finanskommunalråd.
Det stora Kockumsområdet låg öde [där Västra hamnen-området ingår, min anm], sedan Saabfabriken lagts ner 1991. Investor ägde marken och ville stycka upp och sälja till mindre företag.
Ilmar Reepalu är arkitekt och utbildad stadsbyggare. Han hade jobbat på stadsbyggnadskontoret sedan 70-talet och kände Malmö utan och innan. Han var väl etablerad i stadsbyggnadsvärlden och hade goda kontakter både i näringslivet och i det socialdemokratiska partiets högsta ledning. Hans självförtroende var stort.
Ilmar Reepalu hade bostäder i tankarna för Kockumsområdet (och en högskola), men den saken diskuterades bara bland tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret.
Arbetarrörelsen hade fortfarande inte släppt tanken på en återuppväckt varvsrörelse och Reepalu hade ingenting emot att vänta.
– Jag tänkte att Saab så småningom skulle tvingas sälja. Och hus ska byggas i högkonjunktur. Annars blir de lika fula som konserthuset i Malmö.
Kommunen uppvaktades av stormarknader som ville etablera factory outlets på Kockumsområdet.
– Det skulle ha dödat cityhandeln, så vi höll emot.
[---]
Två goda affärer bidrog också. 1997 fick Malmö, på grund av ett bokföringsmässigt misstag av Investor, chans att köpa Kockumshalvön till bokförda värdet 230 miljoner. Det var 75 procent under marknadsvärdet.
[---]
Ilmar Reepalu tillsatte en näringslivsutvecklingsgrupp där han erbjöd SAF-chefen Ulf Laurin från Malmö att bli ordförande. Överhuvudtaget utnyttjade Reepalu sitt stora kontaktnät för att få fram de avgörande besluten. Att han satt i OS-kommittén tillsammans med Wallenbergarnas maktbolag Investors vd Claes Dahlbäck bidrog till köpet av Kockumshalvön.
– Vi låg på rygg och måste resa oss igen, säger Reepalu. Jag hade fyra år på mig, innan vi åter riskerade att hamna i förödande politisk handlingsförlamning.
Man kan notera ordvalet. ”Jag hade fyra år på mig.” Partiet gjorde som Ilmar sa. Men inte utan sura miner:
– Göran Persson och Lars-Erik Lövdén satte aldrig sin fot på Bo01. Statsministern tyckte att det var för mycket lyxbostäder [sa han som byggde en herrgård åt sig, min anm].
Socialdemokratin ville inte släppa tanken på ny tillverkningsindustri på Kockumsområdet – inte förrän Ilmar Reepalu fick den planerade bo­mässan Bo00 på Ön i Limhamn flyttad till Kockumsområdet.
[---]
– Flytten av Bo01 var ett genidrag, säger en av Reepalus dåtida ideologiska motståndare, moderaten Johan Bengt-Påhlsson. Utställningen avgjorde för all framtid frågan om vad Kockumsområdet skulle användas till."
Sydsvenskaartikeln "Jag hade fyra år på mig" 2009-04-05

Den visionäre och pragmatiske socialdemokraten Reepalu var alltså en nyckelperson då det gällde att skapa "det nya Malmö". Några år senare syns denne visionär delta i European Social Forums demonstrationståg 2008. ESF i Malmö var en tillställning som hyste samma slags slödder som nu skall "reclaima" Västra-hamnen. På kvällen gick det också som det gick, och ESF-arrangemanget toppades med vandalism, misshandel och hot. Malmös styrande kommunister och socialister beviljade ESF-arrangemanget kommunbidrag på 5-6 miljoner kronor, men samma politiker hänvisar till kommunallagen när de nekar ersättning till enskilda näringsidkare som fått sina skyltfönster sönderslagna under ESF-kravallerna. Läs moderatpolitikern Rickard Wendels blogg om detta "Reepalu (s) i armkrok med aggressiva aktivister"

Radikala våldsverkare (vänster, höger eller islamism, skit samma!) mot pragmatisk marknadsinriktad socialdemokrati! Vem skall vinna slaget om Malmö? Kan det vara så att man från socialdemokraternas sida snart kommer att inse att samarbete med V, och den mjuka taktik mot våldsverkare, ockupanter, islamister, terrorister och sabotörer detta automatiskt innebär, i längden inte håller om man vill skapa det nya folkhemmet för alla. I själva verket är stenkastarvänstern och den kommunpolitiska vänsterns taktik och politik kontraproduktiv - våld föder rädsla och avstånd mellan människor. De som har råd hägnar in sig (se tex Victoria Park i Malmö) och skaffar skydd. Man sätter sina barn i särskilda skolor där mångkultur inte innebär rotlöshet och kulturrelativism. Man väljer att bo på ställen där ens barn inte rånas för att de är blonda och heter Henrik, där man inte behöver se invandrarpojkar deala narkotika på lekplatsen varje vecka osv. Denna längtan bort från det mångkulturella misslyckandet i flera Malmöområden gäller oftast oavsett man är av svensk eller utländsk härkomst.


Om "reclaimandet" av Västra hamnen
HUVUDLEDARE: Kräv staden tillbaka
Aktivister ska inta Västra Hamnen
Reclaim Västra Hamnen
Vålds- och klottervänstern planerar ‘reclaim’ i Västra hamnen, Malmö den 13 juni
Polisen rustar för gatufest
Västra hamnen fruktar gatufest
Reclaim Västra hamnen - "officiell" hemsida
LÄNK_http://www.motkraft.net/kalendarium/1175

Om Malmös lyft - Reeplau
"Jag hade fyra år på mig"

Om ESF
Enkel fråga: Vill (s) ersätta ESF:s offer?
Reepalu: Malmö får inte ersätta demo-drabbade:
Poliser i ett regn av gatsten
"Det är för jävligt"

Om Victoria Park
Victoria Park - Officiell hemsida
Gated Communities
Gated community i Malmö
En av tre vill bo inhägnat
Ett reservat för de rika – snart i Sverige
Drömmen om det goda livet


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.