18 juni 2009

Temperaturen sjunker, skördarna minskar

För andra gången på drygt ett år, verkar det som om världen är på väg mot en allvarlig livsmedelskris, tack vare vår gamle vän "klimatförändringar".
I många delar av världen har vädret inte varit alltför lysande för jordbrukare under senaste tiden.

Det var midsommarsnö inte bara i Norge och Cairngorms, men även i Saudiarabien. Åtminstone på södra halvklotet är det vinter, men snö-ovädren i Nya Zeeland och Australien har varit onormala. Det har varit frost i Brasilien, på andra håll i Sydamerika har de haft utdragen torka, medan man i Kina har haft onormalt med regn och våldsamma hagelstormar, som i en provins dödade 20 människor.
I Kanada och norra Amerika har sommarens plantering av majs och sojabönor försenats vilket kommer att ge reducerad avkastning och lägre kvalitet. Sädesupplagen förutspås vara nere 15 procent nästa år. USA: s reserver av soja som används i foder och i många förädlade livsmedel, förväntas minska till den lägsta nivån på 32 år.

I Kina, världens största veteodlare, kämpar de mot ohyggliga väderförhållanden för att få in skörden.
I Europa har vädret orsakat onormalt dåliga skördar i östra Europa och Ukraina.

Det är nu mer än 200 år sedan den store astronomen William Herschel observerade en korrelation mellan vetepriset och solfläckar. När solfläckarna var få, konstaterade han att klimatet blev kallare och torrare, skördar minskade och priset på vete steg. Under de senaste två åren har solfläcksaktiviten sjunkit till sin lägsta punkt på ett århundrade.
En av våra största bekymmer är att våra politiker är så fixerade vid tanken på att CO2 orsakar global uppvärmning att de flesta av dem inte har lagt märke till att världen problem inte är uppvärmningen utan avkylning, med alla de konsekvenser detta har för produktionen av mat.

En annan bidragande faktor till världens livsmedelsbrist kan vara att miljoner tunnland jordbruksmark nu ändrats så att livsmedelsgrödor i stället används till biobränslen.
För att stoppa världens uppvärmningen medgav experter från Europeiska kommissionen förra året att, för att uppfylla EU: s biobränsle mål, måste vi så småningom använda nästan all odlingsbar mark i Europa. Men det har inte förmått dem att ändra sin politik. De vill hellre att vi svälter än att de medger att de har fel. Och vi måste alltid komma ihåg att EU är vår regering nu - den som de flesta av oss inte röstade på i förra veckan.

Vita Huset har också släppt sin rapport om den globala uppvärmningskrisen och hotar oss med att temperaturen kommer att öka 6 grader C. vid slutet av detta århundrade.
Det är om 91 år!


0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.