01 juli 2009

Ett klassiskt exempel....

.......på hur det går när regeringen blandar sig i med subventioner.

Den amerikanska Kongressens ständiga ansträngningar att befria världen från fossila bränslen har nu resulterat i ett nordamerikanska handelskrig över ett ämne som kallas "black liquor".
Det började med ett beslut från Kongressen 2005, om att man skulle ge bidrag för att uppmuntra företag att driva sina bilar med "alternativa bränslen", så som etanol, i stället för fossila bränslen som diesel. Kongressen lovade en 50-cent skattereduktion för varje gallon bensin, om de använde en blandning av traditionella fossila bränslen och ett alternativt bränsle.

År 2007 utvidgas denna generositet till andra industriområden där det var möjligt att använda alternativ energi. "Black liquor" är ett kol-rikt ämne som pappersindustrin har använt i decennier för att driva sina fabriker. Det betraktas som ett alternativt bränsle. Det enda pappersfabrikerna var tvungna att göra var att blanda i lite diesel i sitt alternativa bränsle och - voila! - Miljarder dollar i federala bidrag var inom räckhåll.

Att tillföra diesel till pappersproduktionen var kanske inte vad anti-fossil-kongressen tänkt sig men det var fullt lagligt och lukrativt. Den amerikanska pappersindustrin är nu på väg att få 6 miljarder dollar i skattelättnader i år. Det gör att de kan sänka produktionskostnaderna med 60% och minska priset på vissa amerikanska pappersvaror med 25%.

Inte överraskande har kanadensiska papperstillverkare blivit sura över denna form av subventionerad, oväntad konkurrens. Nu har de förmått sin regering att göra någonting åt saken. Man följer regeln att "två minus blir ett plus" så nu har kanadensiska lagstiftare nyligen beslutat om 882 miljoner dollar i subventioner till den inhemska pappersindustrin.

Kanadensiska pappersproducenter försvarar subventionerna med det klassiska språkbruk som används i i handelskrig.
"Detta kommer att spara tiotusentals jobb", "När den amerikanska regeringen kliver in och skapar en enorm fördel för den amerikanska industrin , är det den kanadensiska regeringens skyldighet att göra något åt det."

Resultat: Två länder som subventionerar sin pappersindustri och skattebetalarna står för kostnaderna.


2 Kommentarer:

Anonym sa...

Svartlut heter det på svenska.

Berit sa...

Tack! Det finns många tekniska termer som jag inte kan på svenska

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.