26 juli 2009

Ingen påtår i Venezuela


Hugo Chavez har lagt sig i ekonomin igen, denna gång genom att bestämma hur mycket kaffeodlarna ska få betalt för sitt kaffe. Som vanligt när regeringen inför priskontroll uppstår brist och nu måste Venezuela importera kaffe.

Man förundras över den mentalitet som kan orsaka att en nations vanligaste produkt blir en bristvara.
Det är emellertid samma tankegång som man ser i Kuba, som har brist på socker.
Chavez och Castro har samma syn på ekonomin och den liknar Obamas.

Alla tre borde öppna en grundkursbok i ekonomi och slå upp ordet "priskontroll."

Brist på födoämnen har under flera år varit ett stort problem för President Chavez, en fd. fallskärmsjägare, som nationaliserat flera industrier och beslagtagit privat mark, som en del av sin socialiseringsplan för Venezuela.
Venezuela är känt för sin höga kvalitet av arabiskt kaffe och till skillnad från många andra kaffeproducerande länder konsumerar man det mesta av kaffet själva
Nyligen har emellertid stor kvantiteter av kaffebönor smugglats över gränsen till Columbia där den kan säljas till dubbla priset jämfört med det pris Chavez anser att odlarna ska ha.
Nationalisering och brist hör ihop på samma sätt som Chicago och korruption går hand i hand. Naturligtvis vägrar Chavez att ta skulden för denna absurda politik. Det gör inte heller Obama. På typiskt socialistiskt sätt skyller de på andra.

Kaffeodlarna säger att bristen beror på pris- och valutakontroller som har bromsat investeringar i utbyggnad och underhåll och urholkat produktiviteten. Med andra ord, det lönar sig inte att sälja på hemmamarknaden.
Regeringen skyller bristen på spekulationer inom den privata sektorn.
I ett nötskal är detta Obamas hälso- och sjukvårdsplan. Trolla fram ett problem i den privata sektorn, skyll det på spekulerande kapitalister och använd det som skäl för att förstatliga hela systemet.

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.