07 juli 2009

Kan ett land bevara sin särprägel med en annan befolkning?

Stämningen var spänd i dag i Ürümqi i den kinesiska regionen Xinjiang, där minst 156 människor dödats i de blodigaste kravallerna på flera decennier.

Document.no skriver:

"En talesman för uigurerna berättar för BBC att kineser invandrar i hundratusentals och miljoner. De får de bästa jobben, de blir privilegierade på alla sätt, även på det mest grundläggande; rätten att ha flera barn, medan uigurerna blir strängt tuktade att bara ha ett. Det finns kort sagt inte likhet inför lagen. Uighurerna är andra klass, om inte tredje.

På kort tid har detta folk, som är på storlek med den norska befolkningen, blivit översvämmat och står i fara att blir utplånat. Ett folk kan gå på grund. Det kan ske genom sjukdom, invasion, utrotning. I Kina sker det genom import av människor.

Förändringarna i Europa har också varit extremt stora under de senaste två årtiondena. Vid vilken tidpunkt kommer européerna att börja ställa frågor om sin situation, efter hand som de trängs undan av nya befolkningsgrupper? Ingenting är mer grundläggande än plats, rumslig plats, kulturell plats, fysisk plats, politisk plats, religiös plats. Där en befolkning upplever att trängas tillbaka av nykomlingar, uppstår spänningar. Så har det varit sedan urminnes tider. Första budet för att undvika att det urartar är att man förstår känslorna som sätts i svall."
Broderfolken är illa däran. Varför har Skandinavien blivit verklighetsflyktens halvö där vi inom en inte alltför avlägsen framtid kommer att bli minoriteter i våra egna länder?


6 Kommentarer:

Knute sa...

Det styrande kommunistpartiet förföljer uighurerna för att de vill ha självständighet, inte för att de är muslimer. Andra muslimska grupper behandlas med silkesvantar därför att Kina vill ha goda relationer med de arabiska oljeländerna.

Erik sa...

Någon liknande pågår även i Tibet. Genom kinesisk invandring är nu tibetanerna en minoritet i sitt eget land.

Johan sa...

Varför skulle det vara något som helst problem att kineserna ser till att det är lugnt på gatorna? Om sedan Uigurerna vill bråka så är det väl upp till dem, de vet konsekvenserna!
Det har alltid bott kineser i Xinjiang, och det har funkat länge. Att influenser från talibaner och andra mardrömsmänniskor har gjort uigurerna mer militanta är synnerligen tråkigt, men kineserna måste väl få försvara sig?
I artikeln ovan så är det fel, uigurerna får ha hur många barn de vill, precis som tibetanerna, något som hankineserna inte får...

Knute sa...

Johan, du kanske tänker på att USA hade tjugotvå uiguriska fångar i Guantanamo. De hade blivit tillfångatagna i Afghanistan och hade fått militär träning av Taliban och Al-Qaida.

Knute sa...

AntiJihad Norge kallar uigurernas uppror för en INTIFADA:

"Så har også Kina fått oppleve det samme som særlig Frankrike, men også mange andre vesteuropeiske land har slitt med i årevis: Bander av islamofascistiske voldsaper som går berserk i gatene med vandalisering og plyndring av butikker, påtenning av biler og angrep både på politi og sakesløse tilfeldige sivile forbipasserende."

http://antijihadnorge.blogspot.com/2009/07/kinesisk-intifada.html

Knute sa...

Däremot skriver Document.no:

"En mobb på flere hundre han-kinesere gikk tirsdag kveld løs på uighurer med stålrør og kjøttøkser. Kun opprørspoliti forhindret pogrom-lignende hendelser. Dagen i forveien hadde politiet arrestert flere hundre menn, mistenkt for deltakelse i uro. Kvinnene og barna deres var fra seg av skrekk og bekymring tirsdag. Myndighetene later ikke til å ha kontroll."

http://www.document.no/2009/07/mobben_los_i_urumqi.html

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.