30 juli 2009

«Söta bror» utkonkurrerar norrmän

Arbetsgivarna vill ha svenskar. Från document.no:

"Alla vet att det jobbar många svenskar inom tjänstesektorn i Norge. Nu berättar Jobzone och Manpower att norska arbetsgivare föredrar svenskar före norrmän, och det kan de göra för det finns många att välja på.

Det finns nu 75.000 registrerade svenskar i det norska skattesystemet. Det finns officiellt 70.000 arbetslösa norrmän, skriver Dagsavisen som om arbetslösheten skulle kunna avskaffas om svenskarna gick hem.

Tidningen borde hellre fråga: vad är det som gör att arbetsgivarna föredrar svenskar?

Svenskarna är mer motiverade: arbetslösheten i Sverige ligger på 9,8 procent och bland ungdomar mellan 15 och 24 år är den nu nästan 30 procent.

Svenskarna är mer motiverade och engagerade. Beror det bara på arbetslösheten?

- De har ett annan arbetsmoral som gör att de vinner fram på arbetsmarknaden. De är lojala, vana att arbeta på olika platser och flexibla i förhållande till branscher. De är inställda på att arbeta hårt, säger Ljøterud i Manpower.

Men i svenskflykten till Norge - och Danmark - finns också några andra faktorer: Sverige är ett land och ett system i kris, och den ekonomiska krisen har gjort det synligt. Arbetslösheten är bara en måttstock.

Det verkliga problemet går mycket djupare. Sverige har ännu högre grad än Norge gått före till att bli världens största godhetsland: en trygg hamn för alla världens lidande. Sverige har blivit en junkie av den masochistiska tillfredsställelsen över att vara det mest eftertraktade landet i världen. Det spelar ingen roll om båten är på väg att sjunka.

Norge ligger i samma spår, och kan skjuta upp kraschen mycket längre på grund av oljerikedomarna. De stora industriföretagen som i Sverige har utgjort ryggraden i den svenska ekonomin är symptomatiskt nog också i kris.

Svenskarna är präglade av krisen, de kommer med en ödmjuk hållning. Det sägs i artikeln i Dagsavisen att de är nya polackerna. Det är en bitter ironi. Svenskarna var inte för så många år sedan kungen bland de nordiska länderna. Svenskarna hade ett storebrorskomplex i förhållande till norrmän, och norrmännen kände sig underlägsna. Nu är rollerna ombytta, och det officiella Norge vill inte veta varför.

I receptionen på Svenska Föreningen i Oslo står unga svenskar i kö framför disken som hjälper dem med bostad i Oslo. I förhållande till förra året har antalet svenskar i Norge ökat med 13.000."
Från den norska humorserien "Nemi". Politikers och journalisters minne är liksom guldfiskens 3 sekunder kort.

Nationen Norge hade 37% av Sveriges BNP år 1970 och idag har man ökat till mer än 100% av Sveriges BNP och detta med bara 50% av Sveriges befolkning! Den politiskt korrekta tesen, att Sverige måste ha stor invandring för att "rädda framtida pensioner", "vård och omsorg" och inte minst "Sveriges välfärd" är ingenting annat än politiskt "trams", "lögn" och "vansinne"!!!

Norges ekonomi nu större än Sveriges

2 Kommentarer:

Knegarn sa...

Båten sjunker, det är helt klart. Så blir det om man måste hugga upp bordläggningen för att kunna fortsätta elda i ångpannan! Det går ett tag till... tills man kommer under vattenlinjen och då går det fort!

Erik sa...

På tal om Nemi vill jag bidra med ett fint citat av henne:

"Så är journalister: Nyfikna skitungar med vassa armbågar som önskar att dom vore författare och därför hittar på det mesta av det dom skriver."

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.