14 juli 2009

Stimulering

Det har varit mycket prat om "stimulering" av den amerikanska ekonomin men det enda som hittills hamnat i den vanlige medborgarens ficka är 400 dollar som kallades "återbetalning på skatten," även till de som inte betalat någon skatt alls.

En engångssumma av den storleksordningen är inte mycket till stimulering. Folk betalade av på något kreditkort eller satte in slanten på banken.
Alla ekonomer vet att folk måste börja spendera pengar för att hjulen ska rulla igen, men alla är rädda och osäkra och ingen känner för att gå ut och storhandla.
400 dollar är ingenting; vad som behövs är en rejäl sänkning av skatten och inte bara till de fattiga, (eftersom de inte betalar någon skatt), utan en sänkning för alla; företag inkluderade.

De gör att de människor som kan skapa arbeten kan behålla mer av vad de tjänar och därmed anställa fler människor.

Men president Hopenchange och hans anhang gör precis motsatsen. Det verkar som de avsiktligt kör Amerika i botten samtidigt som de inbillar folk att de åstadkommer något bra.
På alla tänkbara sätt kommer de med förslag på hur de ska kunna höja skatterna för de människor som har möjlighet att få igång ekonomin. Samtidigt dumpar politikerna miljarder i idiotiska "tack-för-att ni-röstade-på-mig-projekt" som inte stimulerar ekonomin det minsta.

Samtidigt som arbetslösheten når rekordsiffror har man bestämt att minimilönen ska höjas den 24 juli till 7 dollar och 25 cent.
Avsikterna kanske är goda, men resultatet blir att fler låginkomstagare blir arbetslösa.
Fattiga människor är inte fattiga därför att lönerna är låga. De är fattiga därför att de har låg produktivitet. Om det kostar arbetsgivaren mer att betala en person som redan är marginellt lönsam kommer han inte att anställa fler och han kanske tom. avskedar den han har.

Det är få människor som bara har minimilön och som kommer från fattiga hushåll.
Majoriteten bland de som har minimilön är tonåringar och studenter och inte familjeförsörjare, och de lever i medelklassfamiljer. Tre-femtedelar av dem arbetar dessutom deltid.
Majoriteten av alla fattiga arbetar inte alls, så att höja lönen kommer inte att hjälpa dem det minsta.
Två undersökningar i American Economic Review, maj 1979 and maj 1992 rapporterar att 90 procent av alla ekonomer håller med om att en höjning av minimilönen orsakar arbetslöshet bland ungdomar och outbildad arbetskraft.


7 Kommentarer:

Anders sa...

http://martynemko.blogspot.com/2009/07/is-obama-cooking-books-re-jobs-created.html

marthin sa...

Obama stimulus förklarat med 'pennies':
http://www.youtube.com/watch?v=CJu0DgpiK8c

Fler liknande videos hos youtube-användaren youtube.com/10000Pennies

MS sa...

Det senaste från TOTUS. 1,5 biljoner dollar för att ge alla amerikaner lika rätt till sjukvård. Det är iofs en av Amerikas skönhetsfläckar att så många står utan riktiga sjukförsäkringar men är det verkligen rätt läge att satsa på detta nu? Jag förstår att detta är en "gåva" till fattiga som röstade på honom men skattekistan har en botten och alla förlorar på svaga statsfinanser. Finns det någon möjlighet att han får igenom detta förslag? Kommer detta även gälla alla illegala invandrare?

Berit sa...

Sjukförsäkringssystemet behöver rustas upp men att nationalisera det förstärker bara det som orsakar problemen för närvarande.
Jag är på resa just nu men kommer att skriva mer ingående om det nästa vecka.
Kan bara som hastigast säga att alla får akut sjukvård här, när som helst, legala och iförsäkrade eller illegala. Ingen nekas!
Det är advoketsamfundet som lobbar och har stor makt. En läkare törs inte ens ta emot en enda patient förrän han tagit en försäkring som kostar minst 250,000 dollar bara för att skydda sig mot anklagelser om feldiagnos

MS sa...

@Berit

Ingen nekas självklart akut sjukvård men det är väl inte alla sjukhus som tar emot oförsäkrade ens akut utan patienterna slussas vidare? Såg en dokumentär när jag bodde i London om frivilliga läkare och tandläkare som reste runt i Mellanvästern och satte upp fältsjukhus där dom tog emot oförsäkrade människor i behov av vård. Dom fick sätta upp staket runt för att förhindra folk att storma stället och de var hundratals som fick vända vid ingången. Behovet var skriande och det var folk i min ålder som var tandlösa. En av läkarna som hade jobbat mycket inom Läkare utan gränser sa att det var som att befinna sig i ett flyktingläger i MÖ.

Principen i USA har väl varit att skatterna är lägre men att man betalar för mycket själv i form av olika försäkringar eller att många AG lockar folk med fri tandvård eller liknande som löneförmåner. Ska Obama driva igenom detta så blir det en form av systemskifte. Skatterna kommer att höjas för att få ett system liknande Sverige med en ofantlig offentlig sektor som slukar enorma resurser. Har republikanerna planer att ändra på systemet eller är dom nöjda med hur det är nu?

I ett samhälle där det finns advokater som jagar ambulanser :-) så är det inte så konstigt att läkarna är livrädda för att få en stämning på halsen. Jag tänkte på det när jag var i Miami senast att dom är nästan värre när det gäller förmaningar än oss och t o m UK. Beware, caution, hot, cold, wet floor osv var ord man ser hela tiden och det beror väl just på den see you in court mentaliteten som finns i det amerikanska samhället.

Berit sa...

Har aldrig hört talas om de "läger" du beskriver men scenariot låter troligt. Sätt upp ett tält där du lovar fri mat, fria leksaker eller fria bostäder och du får samma effekt. Har du sett köerna utanför vissa varuhus som har stor-rea?
Rätt till "Fri sjukvård" betyder att andra människor måste ge upp en del av sitt liv eller egendom för att förse andra med medicin eller vård.
Behovet av vård hänger också alltför ofta samman med valet av livsstil.

Skriver mer ingående om det hela senare

MS sa...

@Berit

När det gäller dom ”läger” jag pratar om så ska jag i rättvisans namn säga att av dom fall jag såg så var det allvarliga sjukdomar. Bl a så upptäcktes långt framskriden cancer hos en kvinna som troligtvis skulle ha klarat sig om hon hade uppsökt vård tidigare. I hennes fall så hade hon inte råd. Visst finns det dom som prioriterar skräpmat och alkohol före läkarbesök men i många fall så har dom helt enkelt inte råd.

Dom enda som har "fri sjukvård" i Sverige är som bekant illegala flyktingar. Vi andra betalar som du vet vår sjukvård via skattsedeln och patientavgifter. Vi har nu pensionärer i Sverige som inte har råd med löständer medans folk som uppehåller sig här illegalt bara kan vända sig till Tandvården och få allt fixat gratis. Vi skatebetalare står för den notan. Helt sanslöst.

Fri sjukvård är det väl inte heller tal om i USA?
Problemet är väl det jag lite var inne på att det blir dubbla bördor om man inför en modell a´ la Sverige. Medelklassen och dom rika som ska betala både sin egen sjukvård och dom fattigas. Självklart så kommer det knorras och det är väl det som gör att det är en sådan het potatis. Bill Clinton gjorde inte heller så mycket under sina 8 år i Vita Huset. Det är demokraternas mardröm kan jag tänka mig för ingen förväntar sig att det är republikanerna som tar itu med frågan. Läste i L A Times att det växer en proteströrelse i Carlifonien igen mot kostnaderna för dom illegala flyktingarna och främst då sjukvårds- och skolkostnader. Förstod jag rätt så har ett barn till en illegal flykting som föds på amerikansk mark rätt till skolgång och andra förmåner. Födslorätt kan man säga. Det är samma problem som vi har i Europa med främst afrikanska kvinnor som höggravida tar sig hit för att sedan få en livstidsförsörjning via sitt barn. Detta kan inte förtgå i all evighet. Västvärlden kommer att gå i konkurs om inte främst MENA-länderna börjar ta hand om sin egna befolkningar istället för att dumpa dom på oss.

Ser fram emot din mer ingående post om sjukvården.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.