06 juli 2009

Tack, alla Gröna

Den ekonomiska situationen i landet och speciellt Kalifornien är tydligen inte illa nog. Häromdagen stoppade domare Barbara Zuniga arbetet med en uppgradering av Chevron Martinez raffinaderi, strax norr om Berkeley.

För att förbättra det 107 år gamla raffinaderiet hade Chevron fått tillstånd från staden Richmond och anställt över 1000 personer i slutet av förra året. Dessa arbetare blir sysslolösa genom domstolsbeslutet, men intressant nog anser en advokat för miljövårdsgrupperna "Earthjustice" och "Communities for a Better Environment" att de bör stå kvar på lönelistan.
Detta ger ny mening till den gamla sovjetiska arbetar-sanningen: "De låtsas betala oss och vi låtsas arbeta."

Det skulle vara intressant att veta om den grekiska ödesgudinnan Nemesis kommer att ingripa i Kalifornien och se till att domare som Zuniga och advokater som Mr Rostow kompenseras genom de "IOY:s" (vi är skyldig dig) som snart kommer att utfärdas från Sacramento i stället för pengar.
Hundra anställda friställdes i fredags, och många tusen kan förlora sina jobb när projektet stängs. Efter år av ansträngningar och många miljoner dollar undrar jag om Chevron kommer att riskera en runda till? Det kan vara enklare att köpa raffinerade produkter på annat håll, eller kanske investera i ett raffinaderi i Mexiko.

Bland de många fördelarna med uppgraderingen av raffinaderiet var att man skulle ha kunnat pressa 7% mer bensin ur ett fat olja och dessutom kunna ta till vara ett bredare utbud av råolja.

Det nya Cap and Trade förslaget kommer också att innebära att raffinaderier måste köpa tillstånd för den koldioxid som fabriken åstadkommer, samt tillstånd för den koldioxid som utvecklas när bilisterna använder bensinen.
Importerad bensin kommer bara att behöva tillstånd för det som förbränns i bilar, vilket gör att bensin från utlandet kommer att bli billigare.
Raffinaderier i USA kommer att stänga, investeringar utomlands kommer att öka och folk inom landet blir arbetslösa.
En av sex raffinaderier kommer förmodligen att stänga inom 10 år eftersom kostnaden för dessa tillstånd äter upp vinsten och höjer priset på bensin med ca. 77 cent/gallon (American Petroleum Institute)
Så mycket för snacket om att vi ska göra oss oberoende av importerad bensin!1 Kommentarer:

LP sa...

Påminner lite om snurret kring kärnkraftsavvecklingen i Sverige. Vad skall kärnkraften ersättas med? Miljövidrig el från Tysklands kolkraftverk? Miljövidrig och säkerhetspolitiskt farlig gas från Ryssland?

Självklart skall vi spara och effektivisera energianvändningen till max, det gäller alla resurser. Den som spar han har. Självklart skall vi vara öppna för att använda all slags teknik för energiproduktion, även de som inte är traditionella och etablerade. Men vi skall f-n inte ersätta fullt fungerande tekniker med ren skit som dessutom gör oss säkerhetspolitiskt sårbara!

Energipolitiken måste som allt annat styras av ekonomiska intressen, resurs- och miljöhänsyn, MEN även av säkerhetspolitiska intressen. Detta gäller även mat-, medicinproduktion och försvarsmaterielproduktion. Globaliseringen av ekonomin må ha sina fördelar, men om krisen träffar oss kommer vi att fråga oss varför inte Sverige hade beredskap för att tillgodose de mest basala samhällsfunktionerna.

Den som är satt i skuld är inte fri. Den som är helt beroende av utländsk industri är inte heller fri.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.