28 juli 2009

UK polis får ny uniformspersedel.


Avon and Somerset Police (Storbritannien) har infört att kvinnliga poliser som går in i moskéer i tjänsten ska bära huvudduk med polisens emblem.
Observera att det sägs "i tjänsten". De är där på jobb, inte för att dyrka och bedja.

Det finns två versioner ( se bild) , en som passar till den blå uniformen och en för den svarta. Tjusigt!
De olika tygstyckena kan väl förvaras i pistolhölstret, jag antar att brittisk polis inte får ha något annat i hölstret.
"Huvuddukarna erkänner och respekterar de kulturella och religiösa sedvänjorna i vårt samhälle."

Rashad Azami, imam för Bath Islamic Society säger att han är mycket tillfredsställd över att polisen introducerar speciellt designade sjalar. De bidrar till ett förtroendefullt förhållande mellan polis och muslimer.
För ett par år sedan uppstod stora raskonflikter i samma polisdistrikt när man förkastade anställningsansökningar från 186 vita sökanden redan i första stadiet av anställningsförfarandet. Polisen mottog 800 ansökningar till 180 platser men sorterade omedelbart bort vita män för att öka den etniska mångfalden.

Brandkåren går ett steg längre och har tagit fram en hellång kjol, huvudduk och långärmad tröja som deras kvinnliga muslimska rekryter kan ha på sig på brandstationen eller för tillställningar som tex. skolbesök.

Om du behöver hjälp ut ur en brinnande byggnad, hoppas du på att brandsoldaten som kommer är en man eller en kvinna i lång kjol och huvudduk? Det kommer inte att dröja länge förrän den situationen uppstår.

24 Kommentarer:

Eivor sa...

Hindrar huvudduken polisen i deras arbete? Nej, det gör den inte. Det handlar bara om respekt för en religion och inget annat.

Berit sa...

Om en muslimsk polis går in i en katolsk kyrka ska han/hon böja knä och göra korstecknet?

robban sa...

observera att inga utav dessa dumheter kommer från några krav från muslimer utan det är vita som i sin gigantiska enfald försöker så gott de kan att inte kränka folk som inte har en aning om att de kan bli det i första hand.

Berit sa...

Robban, jag förstår vad du menar men petig som jag är hakar jag upp mig på ditt ordval "vita". Detta har inget med hudfärg att göra.

MS sa...

Ett lands polis som står för lag och ordning och vars ingripande ibland handlar om liv och död ska inte vika sig får religiösa krav från något håll. Punkt slut. Den hänsyn som muslimer så högljutt kräver av oss i Väst är dom inte själva så pigga att i sin tur visa oss. Kristna blir systematiskt förföljda i många muslimska länder och skulle en kristen ställa samma krav som dessa muslimer gör så skulle det sluta illa för den personen. Nu får det vara slut på eftergifterna. Dom är trots allt bara gäster i Europa och det är våra lagar och regler som gäller. Passar inte galoscherna så, bye bye.

Jag vet inte vad som har hänt i UK? Bara på 10-15 år så har landet förslummats och förfulats i sina eftergifter åt det stora antalet muslimer som befinner sig där. Trots att dom föraktar allt vad Väst står för. UK är idag en krutdurk och det är bara en tidsfråga innan det smäller på riktigt och det är inte muslimerna som kommer att vinna på det. Tvärtom.

LP sa...

Eivor, förutom det faktum att religion inte skall behandlas med någon särskild respekt, korrekt och neutral tjänsteutövning räcker, så är det ju så att islam inte ens är en religion.

Sen undrar jag ju om den Brittiska polisen har ärenden i moskéer så ofta, att detta verkligen kräver nya rutiner? Kan knappast tänka mig att polisen har så hög besöksfrekvens i kristna kyrkor att de behöver särskilda rutiner för detta, oavsett vilken religion/ideologi den enskilde polisen bekänner sig till.

Anders sa...

Info för den som är intresserad.

Police community support officers (med den blåa dräkten) är inte några riktiga poliser. De är en slags polis-attrapper.

http://www.homeoffice.gov.uk/police/recruitment/community-support-officer/

Labour skapade dessa attrapper 2002.

Anders sa...

En fråga Berit. Om du ogillar beskrivningen "vita" hur anser du att man bör formulera sig?

Om man skriver icke-muslimer så beskriver vi endast vad vi INTE är, vilket inte framstår som helt lyckat. Dessutom är det ju inte t.ex. hinduer som har hittat på detta trams.

Kaukasier är inte ett begrepp som är särskilt vanligt i Europa.

Det verkar inte adekvat att skriva kristna... möjligen kulturkristna - men det är inte heller ett begrepp som brukar särskilt ofta.

Vad anser du att man bör skriva?

Berit sa...

Anders, jag tycker att uttrycket icke-muslimer är bra i sammanhanget.
Kanske mångkulturella islam-fjäskare är ännu bättre, de förekommer i alla nyanser

lasse sa...

Det handlar om att man skall kunna lita på att en polis uppträder opartiskt eller tror någon att t ex en jude skulle lita på en polis försedd med muslimska attribut? Eller vice versa, för den delen?
Religiösa och politiska attribut hör inte hemma hos en poliskår som skall ha hela befolkningens förtroende.

LP sa...

Om Anders använder beteckningen "vita" för att driva med de som tror att islam är en ras, så är det ju inte helt fel tänkt...

LP sa...

"islam är en ras" skulle förstås vara "muslimer är en ras", gonatt.

Eivor sa...

Det var väl en haltande jämförelse, då det inte är kutym att alla gör det när de går in i en katolsk kyrka. Ska polisen ta av sig mössan när de går in i en kyrka? Ska polisen ta av sig skorna när de kommer hem till dig för att du har råkat ut för ett brott? Respekt kallas det Berit, hört talas om det?

Berit sa...

Vad exakt menar du Eivor?
Vi måste skilja på kyrka och stat. Polisen är anställd av staten. Människor från mängder av olika sekter och religioner betalar skatt för att vi ska ha en fungerande polis. Det är absurt att begära att polisen ska byta kläder för att tillfredsställa nycker eller ritualer , det är inte deras jobb.
Vad jag verkligen inte förstår är varför polisen skulle ta av sig skorna om de kommer hem till mig?
Men inligt ditt resonemang borde verkligen en muslimsk polis göra korstecknet bara för att visa respekt, eller hur.

Eivor sa...

Just ja, i USA tar man inte av sig skorna när man går in hos folk. Det gör man i Sverige.

Nu är det ju så att det inte krävs av någon att göra korstecken när de går in i en kyrka. Men kvinnor ska täcka huvudet när de går in i en moske. Ska polisen ta av sig mössan när de går in i en kyrka?

Att kalla folks religiositet för nycker är rätt respektlöst.

Berit sa...

Det finns regler för uniformsetikett för militär och polis och ingenstans står det att polis i tjänst ska ta av sig skorna.
Förväntar du dig att svensk polis ska komma barfota till ditt hem för att utreda brott?

Eivor sa...

Nu frågade jag dig om mössan som du fortfarande inte har svarat på. Ska en polis ta av sig mössan när han går in i en kyrka?

I Sverige så tar man av sig skorna om man går in i någons hem. Givetvis förväntar jag mig det hyffset av en polis. Han slutar inte vara polis utan skor. Allting kokar ihop till hyfs och respekt. Varken du eller Knute har någon som helst uppfattning om vad det är.

Berit sa...

Svar på fråga ett:
Läs regelboken för vett och etikett i uniform!

Scenario: "Eivors granne ringer till polisen därför att de kan se genom fönstret att Eivors make spöar **##@&^ ur henne. Polisen anländer, det är blod, urin och trasiga möbler över hela rummet, Eivor gråter, bönar och ber.
Polisen stannar innanför dörren och ta av sig skorna innan de ingriper och stoppar misshandeln"

Eivor sa...

Fortfarande svarar du inte på frågan om de ska ta av sig mössan. Förstår du inte den? Vilken j***a etikettbok?! Nu när jag är så ovetande så kanske du kan berätta om de ska ta av sig mössan i kyrkan... Den viktigaste regeln för folk i uniform är att respektera sina medmänniskor och inte skapa onödiga konflikter för att ha så hög trovärdighet som möjligt. Respekt du vet. Just ja, det vet du inte.

Helt säkert behöver de inte ta på sig slöjan om det handlar om akuta ingripanden.

Fint exempel. Eller inte.

Berit sa...

Eivor, det finns skrivna regler för alla institutioner som använder sig av uniform. Militären har det, polis och brandår har det. Dessa regler anger vilka sorts kläder, handskar, huvudbonader man ska ha på sig vid olika tillfällen, också vid kyrkobesök. Leta på internet eller fråga någon pensionerad militär, det finns det väl gott om i Sverige.
Leta lite själv människa!!!

Varför ska de inte behöva ta på sig slöjan vid akuta ingripanden?? Kräver du mindre "respekt" då?

Att tänka lite på. Har du läst om alla de skolflickor som blev innebrända i Saudiarabien därför att de inte kunde släppas ut ur byggnaden utan slöja.

LP sa...

Vi har ju ett pågående fall med en muslimsk kvinna som vill ha slöja på i det danska hemvärnet.

Självfallet är det komplett vansinne. Man har så vitt jag vet en reglerad uniform i det danska hemvärnet och denna skall förutom att vara praktisk, även fungera som tecken på tillhörighet och lojalitet mot Danmark. Alla andra tecken och lojaliteter måste underordnas den. Är man inte med på det, och tex prioriterar ideologin islam före, då har man varken i hjemmevaernet eller Danmark att göra.

LP sa...

Bloggen Kulturvänster bli pophöger skriver om hjemmevaernfallet:

http://canuteocean.blogspot.com/2009/07/proffs-offer-far-mediauppmarksamhet.html

From Sweden with Grief sa...

Jag förstår inte Eivors resonemang. Det finns muslimska kvinnor som inte vill ha slöjan alls, de vill kunna be till en gud som inte ser ner på kvinnan och de vill kunna komma in utan slöjan i en moské. Men det är ett tvång, det är ett religiöst tvång, inget val. En kvinna får inte komma in på mansavdelningen i en moské, för det är ett tvång, kvinnan och mannen ska hållas åtskilda så mannen inte tänker på sex, utan på guden.

Att alla inte korsar sig i katolska kyrkan är ett fritt val, tydligen. Jag känner inte till de katolska ritualerna så väl. Men vad gäller slöjan så är det märkligt att en polis måste visa en religion respekt, en religion som tvingar kvinnan att underkasta sig mannen och en gud med en slöja. Det är inte ett fritt val i en moské inte, iallafall som jag känner till det. Då får väl männen, de brittiska poliserna som kommer dit, klä sig i den muslimska manliga religiösa huvudbonaden, men det hör man inget om. Det är kvinnor som ska underkastas religionen, även om de är poliser. Det är helt obegripligt! De går väl inte på en muslimsk bönestund, de är på jobbet!

Jag förstår inte varför man väljer att kalla slöjtvånget respekt för en religion.....

LP sa...

Jag har liten eller ingen respekt för människor som tror att deras religion handlar om prestation, om att uppfylla världsliga krav som att klä sig "rätt", äta "rätt", tala "rätt", knäböja "rätt" etc.

Jag är inte religiös men kan ändå förstå och identifiera mig med religionernas verkliga sökande och grubblande.
Då det gäller islam verkar det alltför ofta vara så att man istället förförs av en naiv enkelhet och lösningar på ytliga och världsliga problem, att man inte klarar av att hantera vardagen utan ett totalt (och totalitärt) regelverk som skapar ett heltäckande nät av rätt/fel, ritualer och fastslagna traditioner. Det där är inte religion, det är hunddressyr. Jag kanske trampar på några tår nu, men jag föraktar människor som lever som får i en fårskock.

Detta regelfixerade, duktighetsivrande sätt att förhålla sig till religion är barnsligt men tyvärr också mycket farligt.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.