04 september 2009

ACORN framställs som helgon


Sydsvenskan har en snyftartikel om bolånekrisen i USA. Det är enkelt att plocka ut människoöden och återge de delar som passar syftet med reportaget; vilket verkar vara: "Människans rätt till ett hem går före bankernas ekonomiska rättigheter”
Att äga ett hus verkar numera tillhöra de mänskliga rättigheterna och andra förväntas betala.

Bankerna kritiseras för att de inte gör mera för att hjälpa de människor som inte kan betala sina huslån. Att bankerna går omkull spelar ingen roll och att det drabbar andra människor som kan hantera sina finanser verkar man glömma.
ACORN, Obamas skötebarn är med och ordnar protester, ockuperar hus som rätteligen tillhör bankerna och saboterar auktioner.

CNN undviker numera att nämna ACORN vid namn för att det associerar negativt till OBama.


I rättvisans namn skriver Sydsvenskan faktiskt:
"Men en studie från den amerikanska centralbankens Bostonavdelning visar att bolåneinstituten inte tjänar på att omförhandla lån. Även om det kostar mycket pengar att en kund förlorar sitt hus, kan det vara ännu dyrare att modifiera lånen. Nästan varannan, 45 procent, av dem som får sina lån omförhandlade hamnar raskt i ekonomiska problem igen. Och trettio procent kan reda ut situationen utan hjälp från banken."

Ett av de tårdrypande fallen som beskrivs berättar om en familj som hotas av vräkning efter att ha bott i samma hus i 21 år, men nu inte kan betala amorteringarna.
De flesta lån löper på 20 år, en del på 30. Har man fortfarande efter 21 år inte betalt huset? Hur många nya lån har man tagit genom åren med huset som säkerhet?

"Som nytillträdd president stödde Barack Obama ett förslag som skulle göra det möjligt att sänka huslånen till att motsvara dagens marknadspriser, en plan som många experter trodde skulle hjälpa miljoner ansvarstagande husägare." (Sydsvenskan)

Många av dessa "sk. ansvarstagande husägare" sitter ändå med högre lån än vad huset är värt, de behövde aldrig satsa en grundsumma ur egen ficka och allt de i princip betalat till huset är räntan på lånen.

Det har visat sig att efter tre månader kunde 36% av de "hjälpta" ändå inte betala , efter 6 månader steg antalet till mer än hälften av låntagarna och efter ytterligare 2 månader var det nästan 60% som inte kunde klara räntor och amorteringar.

Se det klart och tydligt. Detta är människor som inte skulle ha varit husägare över huvud taget. Om de hyrt lägenheter skulle de varje månad haft problem med att betala hyran i tid också.
Det finns människor som inte har ansvarskänsla nog att planera för mer än kanske en vecka i taget. Som inte är kapabla att underordna sig förpliktelser och som hamnat i situationer de inte klarar av. Det händer många här i livet men vi kan inte begära att presidenten ska skriva ut en check till alla och säga simsalabim.
Låt bankerna ta tillbaka husen och skicka folket till en hyreslägenhet.

Kreditkrisen och problemen som följt beror på misstag från flera regeringars sida. Faktum är att det vi ser nu, är en marknad som försöker rätta till sig efter den dumdristiga regeringspolitiken. När Kongressen flyttar sina räddningsaktion till långivare och låntagare som redan gjort dåliga beslut kommer det helt enkelt att skapa initiativ för människor att fatta dumma beslut i framtiden.
Engelske filosofen Herbert Spencer sa, "Det slutliga resultatet som skyddar män från effekterna av dårskap är att fylla hela världen med dårar."


4 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Staten ska ge 17 i att blanda sej i saker och ting och det gäller det mesta här i livet.
Detta bara bevisar att det finns för många politiker och dom har för lite att göra. Dags att skära ner på politikerskaran istället och det gäller nog dom flesta länder över lag.

MS sa...

Jag läste en artikel om detta nyligen i The Miami Herald. Det om var ett par i 70-års åldern som nu har kunnat köpa sitt första egna hus. Om jag minns rätt så fick dom en slags rabatt på 8000$, ca 56 000 kr. Min tanke var först då, om dom inte har haft råd förut att köpa en villa hur ska dom nu som pensionärer klara det? Det andra var tanken på att det var väl detta som startade lågkonjunkturen som vi nu befinner oss i? Ett stort antal amerikaner som hade fått stora rabatter att köpa hus fast dom egentligen inte hade råd och som till slut inte kunde betala räkningarna med efterföljande konkurser för olika bolåneföretag.

Jag anser inte att äga ett eget hus är en mänsklig rättighet. Punkt slut.

MS sa...

Hittade länken till artikeln.

"The closing price: $71,425 -- minus the $8,000 first-time home buyer federal tax credit, of course."

"three-bedroom, two-bathroom home. The home is about 1,300 square feet and has a one-car garage and a small yard."

Allt detta för bara ca 445 000 kr. Inte illa.

http://www.miamiherald.com/business/real-estate/story/1215071.html

Ann-Marie sa...

Man kan inte köpa ett $300.000 hus på en $30.000/år inkomst, har sett snyftartiklar genom åren om hur folk tror att dom kan klara det men så går det som det går...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.