14 september 2009

Be mindre, arbeta mer

Imamen och TV-personligheten Sheikh Yusuf al-Qaradawi har en lösning på Egyptens produktivitetsproblem ---Be mindre och arbeta mer!
Det är bra att bedja men 10 minuter räcker, säger han.
Att be fem gånger om dagen ingår i reglerna för en muslim. Två av dessa bönestunder infaller under arbetstid vilket gör att all verksamhet står stilla två gånger om dagen på många ställen.
al-Qaradawi är inte helt populär bland västerlänningar pga. sin syn på terrorism och kvinnor men om följande video är sann är han ju inte fullständigt hopplös.


Utdrag från talet i översättning:
-Vi kan köpa de mest storslagna saker i världen för våra hem och för oss själva. Vårt folk kan köpa de mest lyxiga bilar, Rolls-Royce och Mercedes... Vi äger dem, men vi kan inte tillverka dem. Vi kan inte ens producera en enda pryl i någon av dessa bilar. Andra gör det åt oss.

-Inkomsterna i hela arabvärlden, inklusive de oljeproducerande länderna, når inte upp till ett enda europeiskt land, inte ens Spanien som är långt ner på skalan.

- De har gjorts en undersökning av den genomsnittliga tiden som en statsanställd arbetar i ett arabiskt land. Medelvärdet var 27 minuter om dagen. 27 minuter! Resten av tiden dricker han kaffe, läser tidningar och går på ärenden. Endast ett fåtal personer arbetar. Resten inte.

-Vi är en nation som inte fungerar. Hur kan vi utvecklas om vi inte arbetar? När vi arbetar, gör vi inte det professionellt.

-Vi importerar allt från synålar till missiler. Vi har fortfarande inte tillverkat en motor i våra arabiska länder. Vi monterar delar, men har ingen tillverkningsindustri.

-Hur kommer det sig att det sionistiska gänget har lyckats bättre än vi trots att de är så få?
De har blivit bättre genom kunskap, genom teknik och genom styrka. De har blivit överlägsna oss genom arbete. Vi hade öknen framför våra ögon, men vi gjorde ingenting med det. När de tog över, blev de det till en grön oas. Hur kan en nation som inte fungerar göra framsteg? Hur kan den växa?


-------------------

United Nations Arab Development Report for 2002 angående läs och skrivkunnighet i hela världen ger ett genomsnitt på 53%. I Kina kan 81% av befolkningen läsa och skriva, i arabvärlden är det bara 50%.
Vad kommer att hända när oljan sinar?

5 Kommentarer:

Bengt Lundström sa...

Vågar man hoppas att denna "upplysning" till muslimer av Sheikh Yusuf al Qaradawi kommer att framföras av imamer i samtliga moske´er över hela världen? Egentligen säger han detsamma som Martin Luther sade för ca 500 år sedan:" Bed OCH ARBETA!" Men HUR en befolkning, inte bara svag mentalt utan också ofta drabbad av fysiska skador (som den ju är p.g.a. inavel) skall kunna resa sig, är för mig en gåta. Finns det förslag, - någon?

MS sa...

När oljan sinar så kommer dom söka sig till oss. Det förhatliga väst duger när det vankas bidrag.

Sheikh Yusuf al-Qaradawi sätter fingret på arabvärldens största problem. Deras obefintliga egna produktion och utveckling. Då dom kan köpa allt för sina oljepengar så har det inte funnits något intresse att utveckla sina egna industrier. Dom är vana att gästarbetare sköter allt och är inte så intresserade att arbeta. Dom kommer få problem när oljan sinar men det positiva är att många arabländer kommer att förpassas till öknen och stenåldern där dom bevisligen hör hemma.

Anonym sa...

Nåt ligger det ju i vad han säger...
Tyvärr så så klarar vi inte ens själva av det han talar om. En stor del av svenska folket vill ju att "nån annan" ska betala åt dem.
Insikten om att kopplingen arbete-välstånd (och därmed ev "välfärd") är mycket stark har ju blivit allt svagare i Sverige.
Om en i en grupp på tre maskar syns och märks det, men om 5 st i en grupp på 100 gör samma sak syns det inte lika mycket och märks kanske först senare. Detta är Sverige av idag, kanske nu mest karakteriserat av rödgröngeggans "mer av allt till alla" utom "de rika" (nån annan) ty de skola få betala..
Redan Gösta Bohman på sin tid påpekade att även om vi konfiskerade "de rikas" inkomster med 100% skatt så gjorde det rätt lite för gemene man.
Mona har varken hört, lärt eller läst, inte Ohly heller, men alltid lurar man väl nån?
//WR

MS sa...

"arabvärlden är det bara 50%."

Ja, 50 % av befolkningen får ju inte gå i skolan i många arabländer så den siffran är inte särskilt förvånande.

Allah sa...

haha bästa på länge. Lägger upp den på allahuakbar.se

Tack =)

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.