22 september 2009

Det lille apotek

Apoteken innan förstatligandet var trevliga inrättningar. En släkting till mig jobbade på ett apotek och kunde jämföra före och efter år 1971. Liksom i många apotek i Europa togs kunderna hand om på ett personligt sätt och behandlades som patienter som skulle botas. Det låg i apotekarens intresse.

Apoteksmonopolets införande avspeglade den socialistiska tidsandan som år 1971 hade nått sin allra mest hysteriska fas. Men blev förstås inte lika ödesdigert som införandet av den allmänna tjänstepensionen tolv år tidigare, då ansvaret togs ifrån individen som skulle inbillas att det ordnar sig alltid, jag behöver inte spara, staten tar hand om mig när jag blir gammal.

Det är lovvärt att den borgerliga regeringen försöker göra något åt apoteken. Monopolet har bland annat gjort att det finns alldeles för få och att de har snåla öppettider. Ofta semesterstängt. Många varor som man kan hitta på apotek utomlands saknas, till exempel antiseptiskt sårpuder, i stället får man rådet att använda alsolsprit.
Men det kommer att bli svårt att få tillbaka den personliga stämningen och småskaligheten.

4 Kommentarer:

MS sa...

Service och socialism går inte hand i hand. Enligt socialister så är det fult att jobba med service eftersom då är man i deras ögon underlägsen kunderna. Hellre att kunderna känner att dom inte ska sticka upp eller känna sig "överlägsna.

Jag tycker att det är alldeles utmärkt att dom säljer ut Apoteket AB. Det kan leda till en mer personlig service om dom måste konkurrera om kunderna på ett helt annat sätt. Det fungerar utomlands så varför skulle det inte göra det här? Dom kan ta biblioteken när dom ändå håller på. Var på ett bibliotek härom dagen. Personalen hasade runt i smutsigt hår, baktikkläder från 70-talet och var helt ointresserade av oss besökare. Man fick jaga upp dom för att få hjälp. För att inte tala om den s k konstnärslönen. Obskyra bildkonstnärer och Co har fått en livstidförsörjning av Staten. Dom får väl börja producera konst som folk vill köpa istället. Bara i Sverige.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Minns min barndoms apoteksbesök tillsammans med min mor. Har blivit så tillvand av dagens arroganta bemötande att jag tills nu hade glömt bort hur pass mycket trevligare apoteken var då. Enda undantaget i modern tid jag kan erinra mig är ett mindre apotek på St Lars i Lund. Brukade utföra mina ärenden där eftersom det var mindre köer och trevligare bemötande. Har dock inte haft ärende dit på närmare tio år så jag vet inte om stället finns kvar eller har blivit bortrationaliserat. En annan sak som irriterar mig är att dom produkter som även finns i vanliga affärer är svindyra på apoteket. Ibland försvinner bara utmärkta produkter i sortimentet helt mystiskt. Fram till för några år sedan fanns det ett alunstift som var alldeles utmärkt till att still blod vid småsår. Minns inte vad ersättningsprodukten hette men den var totalt värdelös och blev bara köpt en enda gång. Man undrar om det sitter nån byråkrat och bestämmer sånt. Det här säljer vi alldeles för mycket av. Då måste det bort!!Småskurna människor som när dom väl får lite makt också passar på att missbruka den av ren elakhet mot sina medmänniskor.

Anonym sa...

Ehm, småskalighet har väl ändå apoteket. Det finns i varenda håla. De minsta ska ju i allmänhet inte säljas ut heller, nyetablering begränsas av borgarna. Sen är tiden med lanthandlare, små handlare man känner personligen och små apotek drivna av apotekare förbi. Efter att övergångslösningen inte kan erbjudas apotek längre måste de bygga egna datasystem för miljoner också. Eftersom de inte vill att högkostnadsskyddet ska försvinna, e-recept ska fungera och så vidare. Det är ingen individ som kan ta på sig kostnaden för att driva en sådan inrättning. Dock har jag sett hur apoteket har blivit mer och mer marknadsinriktat och inriktad på massor konsumentprodukter, skönhetsprodukter och så vidare och det finns väl risk för att de privata apoteken blir rena rama hälsokostbutikerna. Med allt vad det innebär och skadad hälsa som följd. Har dock inget emot apoteken som de ser ut i t ex Storbritannien. Men vi har ett annat system och att det blir privat ändrar inte på det.

Knute sa...

Jag håller med Anonym om att småskalighetens tid är förbi. Och det är inte bara "kapitalets" fel.
Hoppas att socialiseringsiverns och vänstervågens tid är förbi.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.