22 september 2009

DO - en surrealistisk myndighet

Från DO:s hemsida:

"Förlikning: byggvaruhus

DO har träffat en förlikning på 30 000 kronor med ett byggvaruhus som inte gav en praktikplats till en muslimsk man.

Bakgrund

En muslimsk man hade gått en truckförarutbildning och blev föreslagen en praktikplats på ett byggvaruhus. En representant för byggvaruhuset träffade mannen innan slutligt beslut togs om praktikplatsen. Efter mötet uppfattade mannen det som att han skulle få praktikplatsen.

När mannen skulle lämna byggvaruhuset regnade det kraftigt. Mannen väntade på att regnet skulle sluta och insåg att han inte skulle hinna hem till sin traditionella bönestund. Han beslöt då att förrätta sin bön utanför utgångskassorna i byggvaruhuset.

En representant för byggvaruhuset ringde upp mannens handläggare, på det företag som anlitades av Jobbtorget, och meddelade att han inte fick praktikplatsen. I samtalet nämndes att mannen bett vid utgångskassorna. Mannen uppfattade det som att han inte fick praktikplatsen eftersom han bett.
Mannen anmälde byggföretaget till Diskrimineringsombudsmannen, DO, för religiös diskriminering, DO har nu uppnått en förlikning med byggvaruhuset som ska betala 30 000 kronor i ersättning till mannen."5 Kommentarer:

Knute sa...

Sverige anno 2009

"Denne historien er som en krønike over Sverige av idag. Som de gamle krønikene er den kort, konsis, og likevel får den sagt det meste. Som en lignelse fra Bibelen. Men hva er lærdommen?"

http://www.document.no/2009/09/sverige_anno_2009_1.html

Peter (född i utlandet...) sa...

Att förätta sin bön strax utanför utgångskassorna på ett byggvaruhus (vare sig det är en buddistisk, muslimsk bönestund eller varför inte ett Jehovas Vittne som ropar "Käre Jesus"...) tyder på dåligt omdöme.

Dessutom var sannolikt mannen, som sökte praktikplatsen, var på privat mark och på privat område får man ha litet mer omdöme än att offentligt utföra politiska, religiösa eller andra åsiktsmanifestationer.

Och det var kanske denna brist på omdöme som gjorde att mannen inte ansågs lämplig som praktikant. Det är fel, enligt min åsikt, att bötfälla företaget. Det finns andra, subtilare värdemätare än det rent formella, som antyder huruvida en person är lämplig för en anställning.

Dessutom bör arbetsgivaren kanske tänka över att en praktiserande muslim kommer att både förätta flera, långa böner per dag och samtidigt ta lika långa raster som de övriga anställda.
Kanske en arbetsgivare kan välja en ickerökare av samma anledning, vad vet jag...

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Jag skulle vilja testa att sparka en av dom i häcken. Blir det min dödsdom månne?

Markos blog i USA sa...

Laxan blir att man inte anstaller eller tar in ansokningar ens fran okanda personer om man absolut inte behover gora det.

Lat dem ga arbetslosa om man riskerar domas till stora straffavgifter varje gang man nekar anstallning till en person.

Anonym sa...

Hade det varit mitt varuhus hade jag lyft bort idioten och förklarat vad jag anser om hans vidriga religion samt bett DO fara åt helvete.

1965

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.