09 september 2009

Föroreningar i Venedig


"Guarda chi sono arrivati - Moore, Stone e Chavez!"

"Titta vilka som har kommit - Moore, Stone och Chavez!"

I åratal har folk fördömt föroreningarna i staden Venedig. Kanalerna är smutsiga, staden sjunker, målarfärgen har flagat och nu har årets filmfestival bidragit med mer lort genom framträdanden av Michael Moore, Oliver Stone och Hugo Chavez.

Och vad har Hugo Chavez att göra på filmfestivalen i Venedig? Tja, en av USA: s anti-amerikanska filmare, Oliver Stone, har gjort en propagandafilm om Venezuelas starke man. Så Chavez, har naturligtvis kommit över med några av sina hantlangare för att frotteras med Stone och vem vet hur många andra "kändisar".

Vad sådana som Stone enkelt ignorera är att denna skurk har stoppat oppositionella tidningar, gett stöd till grannlandet Colombias FALC- gerilla och spridit ut sitt gift i andra länder på halvklotet, som Ecuador och Bolivia, precis sådant som Stone skulle fördöma om någon republikansk amerikansk presidenten mot förmodan skulle göra samma sak.

Michael Moore, som ser ut som en obäddad dubbelsäng, är också där och presenterar sin senaste film som fördömer kapitalismen. Naturligtvis har denna idiot kommit inramlande till Venedig med kränkande uttalanden som "Kapitalismen är ond", och "när ska italienarna göra sig av med Silvio Berlusconi?"
Visst, Berlusconi faller inte alla i smaken, men det är upp till italienarna att besluta om, inte Mr. Moore. Och han klagar över "Fula Amerikaner"?
Moore borde också visa lite uppskattning för kapitalismen, eftersom han har dragit nytta av den för att bli rik och för att bli en "framgångsrik" filmskapare i Amerika.

Så där har vi ytterligare två exempel på varför folk hyser förakt för Hollywood. Jag hoppas att herrarna Moore och Stone njuter av att bidra till mer föroreningar i Venedig när de vältrar sig i beundran från den europeisk filmpubliken samtidigt som de öser förakt över sitt eget land, det land där de har blomstrat och utnyttjat yttrandefriheten.
Men efter att ha bott i Italien, vet jag att majoriteten av den italienska allmänheten måste klia sig i huvuden och undra vad det är som driver dessa två.

Gary Fouse i översättning

0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.