19 september 2009

Godnattsaga

Den gamla versionen:

Myran arbetar hårt i värmen hela sommaren lång, ser om sitt hus och lägger upp lager inför vintern.
Gräshoppan tycker att myran inte är riktigt klok och skrattar och dansar och leker hela sommaren.
När vintern kommer har myran det varmt och mycket mat. Gräshoppan har varken mat eller tak över huvudet, så han dör därute i kylan.

Poängen: Ta ansvar för dig själv!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Den progressiva versionen:

Myran arbetar hårt i värmen hela sommaren lång, ser om sitt hus och lägger upp lager inför vintern.
Gräshoppan tycker att myran inte är riktigt klok och skrattar och dansar och leker hela sommaren.
När vintern kommer, fryser gräshoppan och kallar till presskonferens och kräver att få veta varför man tillåter att myran har det varmt och har bra mat medan andra fryser och svälter.

CBS, NBC, PBS, CNN och ABC visar bilder av en frysande gräshoppa samtidigt som man visar en video av myran i sitt bekväma hem med ett bord fyllt med mat.
Amerika är bedövad av den skarpa kontrasten.

Hur kan detta hända i ett land med en sådan rikedom, hur kan man låta denna fattiga gräshoppa lida så?

Kermit the Frog inbjuds till Oprah tillsammans med en gräshoppa, och alla gråter när de sjunger, "It's Not Easy Being Green."

Jesse Jackson organiserar en demonstration framför myrans hus där TV-bolagen filmar när gruppen sjunger "We shall overcome".
Jesse låter sedan gruppen falla på knä för att be till Gud för gräshoppans skull.

Nancy Pelosi och Harry Reid hävdar i en intervju med Larry King att myran har blivit rik på bekostnad av gräshoppan, och båda begär en omedelbar skattehöjning för myran för att tvinga honom att betala sin beskärda del.

Slutligen utarbetar EEOC Ekonomiska Equity & Anti-Grasshopper lagen att det ska gälla retroaktivt från början av sommaren.

Myran får betala böter för att ha underlåtit att anställa ett proportionellt antal gröna insekter och har ingenting kvar att betala sin retroaktiva skatt med så hans hem konfiskeras av regeringen.

Berättelsen slutar med att vi ser hur gräshoppan plockar upp de sista smulorna av myrans mat i det hus han bor i nu, men som tidigare tillhörde myran. Huset faller sönder omkring honom eftersom han inte underhåller det.

Myran har försvunnit i snön.

Gräshoppan hittas död i en narkotikarelaterad olycka och hans numera övergivna hus tas över av ett gäng spindlar som terroriserar det en gång så fredliga bostadsområdet.

Poängen: Var noga med hur du röstar i 2010.

(författare okänd)

Myran och syrsan, The Ant and the Grasshopper

11 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Berit, kanonbra skrivet! Precis så är det....

Knute sa...

En fruktansvärt bra saga om en fruktansvärd verklighet...

Martin sa...

Och så finns ju den svenska progressiva versionen: http://www.bgf.nu/parlor/myran.html

Berit sa...

Denna historia har gått som en e-mail saga under en tid. Jag visste inte att det fanns en svensk version.
Kollade först med en svensk vän som inte sett den. Att någon skulle tro att jag författat den första fabeln eller den andra hade jag inte ens en tanke på men det passade LN väldigt bra att få utlopp för sin sarkasm och elakhet,
I LNs drypande etter finns dock inte den minsta antydan att den svenska versionen på http://www.bgf.nu/parlor/myran.html troligtvis skulle vara en översättning av den engelska,( också utan författarnamn). Dessa e-mail historier som går runt har oftast inte någon författare angiven.
För att göra LN riktigt glad lägger jag in "Författare Okänd, det blir väl bra?

Knute sa...

Fabeln om myran och gräshoppan skrevs av greken Aesop (Aisopos) för 2600 år sen.

"A modern satirical version of the story, in circulation since at least 2002, has the grasshopper calling a press conference at the beginning of the winter to complain about socio-economic inequity, and being given the ant's house. This version was written in 1994 by Pittsburgh talk show guru, Jim Quinn.[3] Conservative columnist Michelle Malkin also updated the story in connection with the proposed 2008 banking rescue package."

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Ant_and_the_Grasshopper

Anders K. sa...

"...men det passade LN väldigt bra att få utlopp för sin sarkasm och elakhet,"

"I LNs drypande etter..."

"För att göra LN riktigt glad..."
----------
Förlåt, men vad/vem åsyftas här med LN, och vad har denne elake person skrivit, som inte tål dagens ljus och som föranleder både Berits och Knutes "räddningsaktioner"?
Låt också oss läsare ta del av det drypande ettret! Man får faktiskt intryck av att ettret hade sakligt upphov. Det är väl inte Little Green Footbols maktmissbrukande censurmetodik som ni håller på att introducera på EKP?

Anders K.

Berit sa...

Anders, vi brukar inte lägga ut kommentarer som enbart är skrivna i syfte att vara ondskefulla och inte har något sakligt innehåll.
Kommentaren var skriven av en person som fokuserar på att jävlas.

Luciano Nemo sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Knute sa...

Vi vet vem du är Luciano Nemo, Anders K, LN, Il Padre och allt vad du kallar dig. Du är den som ligger bakom ett antal plagiatbloggar som publicerat våra och andras inlägg under fiktiva namn som Jörgen, Jenny, Anna osv.

Sven Svensson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Knute sa...

Nu heter han Sven Svensson också.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.