30 september 2009

President Fjolla

Barack Obama ser till att satellitstaterna återgår till sin forne ägare. Det säger Gerald Warner i The Telegraph samtidigt som han kallar honom President Fjolla

Barack Obamas chanser att bli omvald om tre och ett halvt års avdunstar snabbt, men hans presidentkandidat-ambitioner kan fortfarande förverkligas i en annan riktning. Han skulle vara en given vinnare i nästa ryska presidentval, så stor är hans popularitet nu i björnens och knutpiskans land. Obama har gjort mer för att återupprätta Rysslands hegemoniala potential i Öst- och Centraleuropa än till och med Vladimir Putin.
Hans senaste insats har varit att återställa de tidigare satellitstaternas beroende av Moskva, genom att fegt backa ur planen om ett missilförsvarssystem. Detta följer på hans kapitulation i juli när han frivilligt offrade ungefär en tredjedel av USA: s kärnvapenkapacitet till ingen annan nytta än ett bistert leende från Putin. Om det är en sak som uppmanar till mer aggression, så är det eftergifter.

Trots propaganda om motsatsen, var 58 procent av polackerna positiva till missilskölden. Men små nationer måste bedöma den politiska viljan hos dem med större makt. Tack vare President Strumpbyxas underdåniga politik kan före detta satellitstater se fram emot att snabbt återvända till sin tidigare status. Det amerikanska paraplyet kan man inte lita på när det regnar. De har varit i samma läge tidigare. Polacker minns hur en vänsterpolitisk USA-president sålde ut dem till Ryssland vid Teheran och Jalta. Fd Tjeckoslovakien blev förrått två gånger, 1938 och 1945.

Om ryktet sprids att Amerika retirerar , kommer landet snart inte att ha några vänner. Satelliterna kommer pragmatiskt att acceptera sin underordnade ställning, utan att öppet erkänna det, och samarbeta med sin farliga granne, som inleder en ny generation av "Finlandisation."Att ta in instabila stater, däribland Georgien i Nato skulle innebära ett ansvar och inte ett försvar. Den galna idén om en USA-Nato-Ryssland kombinerad försvarspolitik har samma förutsättningar att överleva som Ribbentrop-Molotov-pakten.
Ronald Reagan, biträdd av Margaret Thatcher, följde den förnuftiga principen att Ryssland, alltifrån Peter den stores tid, bara respekterar styrka och stenhård politisk vilja. En vekling i Vita Huset är den bästa nyheten de ryska expansionisterna har hört sedan Berlinmurens fall.
-------
Hillary Clinton gav tidigare den ryske utrikesministern en knapp med ordet "Ladda om" på ryska. Meningen var visst att det skulle ha stått "Återställ" och att det på ett skämtsamt sätt anspelade på att relationerna mellan länderna skulle få en ny start. Som händelserna utvecklats kanske det inte var en felöversättning utan helt enkelt betydde "återställ Sovjetunionen"

Tillbakadragandet av missilförsvaret kom egentligen inte som någon överraskning. Obama sparkar på de allierade och fjäskar för ovänner.
Så kära Östeuropa, så länge "President Fjolla" har makten kan ni känna er blåsta. Obama har fullt upp med att buga för dem han verkligen beundrar och sälja ut Amerika, och därmed hela västvärlden.


5 Kommentarer:

pw sa...

President fjolla! Fan vad jag garvade. Det är synd om jänkarna nu när de har denna kommunist och muslim i Vita huset. Jag hoppas att fjollan inte hinner sabba för mycket innan han åker ut.

Magnus sa...

Jag såg precis Obama läsa upp ett ultimatum mot Iran om att de måste låta sinpektörer släppas in inom 2 veckor, men jag slogs av att han tittade ned i papprena hela tiden, även när han sa det sista om två veckor. GW Bush hade åtminstone haft en bestämd blick in i kameran för att styrka budkapet och det sätt det går fram på. Obama verkade mer pliktskyldigt formulera det som stod på pappret. Det var i alla fall intrycket om man jämför Obama med en tidigare president.

Katarina sa...

Det är underbart med nedrustning.

Att robotsköldarna i Polen ej blir av är underbart. Vi kan ands ut, för vi vet alla, att de skulle höjt risken för konflikter i världen.

Som väl är så styrs Usa inte längre av krigsförespråkare som Bush Cheney och Rice. Usa valde efter 8 år av den varan en annan väg.

Att Usa nedrustar är bra eftersom Usa är ett land inte drar sig för att bomba andra länder.

De bombade Irak oavsett om Irak hade kärnvapen eller ej, det var inte intressant det som var intressant det var att bomba. Därför har hundratalstusen människoliv gått till spillo.

Berit sa...

Katarina, vad tycker du om att Ryssland har den största kärnvapenarsenalen i världen och att de är i full färd med att upprusta hela sin armé; att Nordkorea har kärnvapen och likaså att Iran jobbar på det?
Storbritannien, Frankrike, Kina, Israel, Pakistan har också bomber.

Mods sa...

Robotsköldar mot iranska atombomber är försvar, inte upprustning.

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.