10 oktober 2009

Ett champagneglas i handen är alltid någon tröst

Det är med en viss glädje jag erfar att att Herta Müller fick Nobelpriset i litteratur, därför att hon är från Transsylvanien, ett land jag besökte för ett par år sen och blev förtjust i. Ja så förtjust att jag aldrig trodde att jag skulle komma därifrån, jag trodde jag hade fastnat där för gott, i Transsylvanien.

Landskapet påminde mig om Dalarna, kanske för att molnen ligger lågt, en högslätt fast på något sydligare breddgrader. Omgivet av Karpaterna finns helt enkelt vilda östern. Zigenarkungarnas slott med förgyllda lejon, gamla Habsburgska förfallna kurorter i marmor, ömsom häst och vagn och Porsche. Under tusen år hjärtat av Europa, tills den dag Bukarest vid freden i Trianon år 1920 rövade till sig området från Budapest. Låter nästan som ett Tintin-album, om det inte varit så tragiskt för en del.

Kulturbärarna i landet, tyskar och magyarer blev tvungna att maka på sig. Den elake diktatorn Ceausescu höll tyskarna som gisslan och sålde dem dyrt till Bundesrepubliken. Adjö utan tack. Och magyarerna (ungrarna) är vid det här laget spridda över hela världen. De två femtedelar av deras land som de fick behålla räckte naturligtvis inte till dem allihop.

PS. På medeltiden var det ungrarna i Erdei (Transsylvanien) som hejdade de muhammedanska turkarnas anstormning och räddade kristenheten, det vill säga den västerländska civilisationen.

Uppdatering. Intervju med Herta Müller där hon ger Salman Rushdie rätt i att islamismen är den nya totalitarismen.

4 Kommentarer:

Anonym sa...

Fanta:)
Har ni hört den senaste norgehistoria? Nobels fredspriset.

Anonym sa...

Till Knute:
1: "inte en kotte utom du bryr sig." - tydigen är du också engagerad.
2. "Obamas kupp" - intressant tanke. Tror du att någon från hans omgivning, kanske O-man himself, försökte påverka norr-män?
-fanta

Knute sa...

Anonym syftar på några borttagna rader där jag bland annat skrev:

Obamas kupp måste väl få er vänsterorienterade att känna er ganska mysiga?

Att blogga så här, inte en kotte utom du bryr sig...

Lilli sa...

Så spännande du utmålar det, Knute! Vill gärna besöka Transsylvanien en gång...

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.