05 oktober 2009

Ljusglimtar

För många år sedan organiserade jag kurser för Studieförbundet Vuxenskolan. En ung student från Nordirland bodde hos oss under två terminer och undervisade i engelska. På den tiden var protestanter och katoliker i hennes hemland bittra fiender vars hat tog sig uttryck i terrordåd och dödande.
Hennes dröm var att på något sätt bidra till att skapa en större förståelse och tolerans.
Jean Harkness, som hon hette på den tiden, reste hem, utbildade sig till lärare och öppnade en egen skola kallad Speedwell.
Dess motto är att föra samman barn från katolska och protestantiska hem och samhällen i samma skola för att utveckla respekt och förståelse. Jean Kellys dröm är nu verklighet och mer än 20,000 barn och vuxna undervisas varje år i någon av hennes skolor.


“Children are the future 
— they’re the ones to invest in. 
At Speedwell they learn to respect 
themselves, each other and 
the world we share.”

- Jean Kelly, Speedwell Trust

Jag kom att tänka på Jean när jag läste om två judiska skolor i Kolkata, Indien

Där beskrivs hur muslimska flickor får undervisning i judiska skolor och hur de byter ut sina slöjor så snart de kommit innanför dörrarna till den judiska flickskolan.
Framsynta muslimska föräldrar har ambitioner för sina döttrar och hoppas på en bättre framtid för dem. De två skolorna är inte så dyra och de uppmuntrar barn från blygsamma ekonomiska förhållanden.
Skolorna drivs av judar, som av muslimer anses som deras värsta fiender. De har runt 2,000 elever och två utav tre elever kommer från grannskapet.

En av papporna som intervjuas har inga problem med att hans döttrar har shorts på sig på skolan eller sjunger judiska sånger, fast kvinnorna i hans hushåll bär purdah.
"Skolan har sina regler," säger han, "och vi respekterar dem. Varför missunna barnen en god utbildning enbart av religiösa skäl?"

Kamratskapet och toleransen sträcker sig också utanför skolans väggar. Fast spänningarna mellan Israel och araber orsakat misstänksamhet och hat mellan judar och muslimer i övriga delar av världen diskuteras det ofta men har inte lett till bråk mellan de olika grupperna i samhället. Kolkata är en oas av fridsamhet.

Man kan jämföra detta med hur palestinska mödrar sänder sina barn i intifada mot Israel medan mödrar i Indien skickar sina döttrar för att undervisas av judar.
De förstnämnda sänder sina barn till döden, de andra hoppas på ett bättre liv.0 Kommentarer:

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.