08 oktober 2009

Som man är klädd blir man hädd...


Det är ett gammalt uttryck som inte bara syftar på om man är en trashank eller inte.

För en hel del år sedan drev jag ett hälso-och träningsinstitut i en mellansvensk stad. Jag anställde bara sådana som såg vältränade ut och gav intryck av att ägna sig åt fysisk träning och ett hälsosamt liv. Alla gjorde bra reklam för verksamheten genom sitt utseende och sin attityd.

Jag skulle absolut inte ha anställt en kvinna i burka, mest av säkerhetsskäl; hon kunde lätt trassla in sig i träningsmaskinerna, men också därför att hon gav intryck av att skämmas för sin kropp.
Libertarianen i mig säger att alla människor ska få gå klädda som de vill, men det är också självklart att jag ska ha rätt att neka anställning för personer som inte passar in och vill anpassa sig till arbetsplatsens krav.
Det kan inte finnas särskilt många arbetsplatser där det är praktiskt möjligt att var iklädd burka. Lika väl som någon har rätt att se ut som en vandrande sopsäck lika mycket rätt har jag att visa min avsky på ett icke-våldsamt sätt.

Samhällets lagar är sådana att jag inte kan neka någon som kund om de uppför sig hyfsat, och det skulle heller inte falla mig in att göra det, det vore en dålig affär.
Banker ska naturligtvis kunna vägra göra affär med någon som inte kan legitimera sig tillfredsställande, men situationen uppstår kanske inte eftersom burkaklädda kvinnor knappast har eget konto?

Det är inte statens uppgift att reglera hur folk ska gå klädda. Politiker kan inte lösa detta problem, de ska kliva åt sidan och låta samhället sköta det på egen hand.
Det är varje enskild företagares plikt och rätt att klargöra vem de vill göra affär med och "villkoren för transaktionerna". Det är sedan upp till oss kunder att avgöra om vi vill gynna dem eller inte.
Alla arbetsplatser ska ha rätt att avgöra om de vill ha att göra med en kund som de inte kan se och inte identifiera.

Vi ska ha rätt att säga till invandrare : "Du har kommit hit för att få ett bättre liv. Ett som är baserat på andra värderingar och vanor än där du kom ifrån. Vi tycker att vårt samhälle erbjuder ett bättre liv och det tror du också, annars skulle du inte vara här. Därför är det upp till dig att ändra dig. Det kommer att bli svårt men om du visar att du vill, kommer vi att hjälpa dig efter bästa förmåga. Om du inte vill kommer din livsstil att bli mycket begränsad."

Det måste finnas kvinnor som tagit sig ur "burka-fängelset" och som kan ge stöd till de som fortfarande "sitter inne", på samma sätt som kvinnor som levt med en misshandlare ofta hjälper andra som lever med en brutal man.
---------------------------------
Ett förslag till agerande som jag såg som kommentar på en blog:

Alla, både män och kvinnor som ser dessa vandrande tält ute på gatorna; gå fram till dem och uttryck er sympati.
Tala om för dem hur andra tycker synd om dem därför att de behandlas illa av det muslimska samhället. Berätta hur det är möjligt att ta sig ur kvinnoförnedring, att det är möjligt att få stöd att lämna islam helt och hållet.
Förklara att vi förstår att de måste säga att de går klädda som de gör av fri vilja, att de förmodligen blir utfrysta om de protesterar, men försäkra dem om att vi förstår vad som pågår.
Gör dem också uppmärksamma på att deras kläder signalerar "extrem islam" och att det skapar dåligt anseende för alla muslimer.
Skulle det fungera?
------------------

7 Kommentarer:

Anneli sa...

Jag skulle heller inte kunna anställa någon med den utstyrseln, lika litet som jag skulle kunna anställa en punkare med tuppkam.

Min byrå skulle snabbt förlora sina klienter, även folk som kräver att få gå i jeans på jobbet är uteslutna.

Ska sådant vara så svårt att förstå?

Vad gäller att tala med de burka och niqabklädda, så kan det kanske fungera i en del fall, i andra inte.

Vi har dels de som bär dessa dräkter av socialt tvång, dels de som missionerar, och medvetet vill utvidga islams område på andra ideologier bekostnad.

De här två studentskorna som det varit rabalder om, och som nyligen skrev på Newsmill, gjorde ju i praktiken klart att de missionerar.

De vill visa att det inte är så farligt med niqab utan en naturlig självklar, klädsel för högutbildade kvinnor, bara inte de trångsynta sekulära svenska samhället motarbetar dem.

Dessa dräkter är kvinnliga muslimers stridsuniform, vilket i viss mån även hijaben är, när den absolut måste knytas på ett traditionellt muslimskt vis. Det finns svenskt sätt att knyta en sjal,då väcker man ingen uppmärksamhet. Bylsiga kläder kan vem som helst gå i.

Anonym sa...

Så länge vi har en diskrimineringslag som ger vissa grupper mer rättigheter än andra behövs burkaförbud. När Katri Linna inte kan tvinga dig som gymägare att anställa spökplumpen eller patienter att lämna doktor Ramadani är lagen onödig. Vissa piratsymapatisörer anser även att man inte ens ska ha rätt att neka kommunikation med någon man inte vet vem är. Som det är nu kan vi tvingas anställa någon med sämre kvalifikationer och som skrämmer iväg kunder om vi inte ska förlora företaget i rätten. Hur vi än gör förlorar vi. Antalet jobb utlysta på AF har minskat. Antalet lediga jobb har inte minskat. Rekrytering sker informellt. Man vill inte ge DO chansen att kräva pengar.

Mats sa...

Berit - att gå fram och prata med en muslima tror jag inte är att rekommendera, i alla fall inte om du är en man. Det går lätt att tillkalla "hjälp" med en mobiltelefon, och så blir du uppvaktad - och hotad/misshandlad.
/Mats

Anna sa...

Det ruggiga i det hela är att jag faktiskt tror att en del faktiskt ikläder sig burka och nikab av fri vilja.
Ofta handlar det om konvertiter. Man brukar ju säga att överlöpare är de mest fanatiska.

Jag håller med dig om att det inte ankommer på staten att förbjuda vissa kläder, men samtidigt får bäraren ta konsekvenserna av att ta avstånd från sina medmänniskor. De flesta karriärval blir omöjliga om man ikläder sig tält och mask.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Mats, du har alldeles rätt. Ett braexempel är signaturen LN, en pensionär från Lund som 2007 var ute och rastade sin hund, fick sin på en beslöjad muslima och tilltalade henne. Hon tillkallade sina söner på mobil. För att göra en lång historia kort så dömdes han till 5000 kronor i böter. Sopsäcken hade egentligen krävt 50000 men han kom billigt undan. Han slapp också bli misshandlad om man inte räknar in eventuell psykisk dito förstås. Så att gå fram och tilltala pepparkvarnar kan komma att stå en dyrt.

Bomb Bay sa...

Jag skulle inte gå fram till en burkaklädd person.

Erfarenheterna från Irak och Afghanistan pekar på att självmordsbombare kan ha så mycket som 50 kg trotyl under denna klädedräkt ;-)

Anonym sa...

Du skrev:
Vi tycker att vårt samhälle erbjuder ett bättre liv och det tror du också, annars skulle du inte vara här. Då frågar jag: Hur många muslimer hade tagit sig till Sverige om möjligheten till Gratis bostad samt social pengar på kontot varje månad hade tagits bort? Dom hade varit borta lika snabbt som dom kom hit..:Lars

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.