14 oktober 2009

Tänk inte själv, lyd order

En sann historia från Delaware:

Lille Zachary Christie, 6år, har nyligen gått med i scouterna och fått ett campingbestick, ett sådant där gaffel, sked och kniv (Hu!) sitter ihop.
Han var ivrig att visa det för sina klasskamrater och tog med det till skolan för att äta lunch.
Men skolan har en regel om sk. "Nolltolerans"; (inga vapen eller något som kan betraktas som vapen är tillåtet.) så Zachary blir suspenderad i 45 dagar.

Skolans administration säger att de inte har något val, de måste följa reglerna.
Byråkrater har nämligen inte något eget omdöme. För dem måste allt vara svart eller vitt för att de ska kunna fungera. Om statsanställda hade förmågan att ta ansvar för sitt handlande och bedömande skulle de nämligen inte vara statsanställda utan konkurrera på den fria marknaden där det krävs initiativ, fantasi och självständighet.


Så baserat på skolans regel blir han suspenderad oavsett avsikt.

Förra året försökte statliga lagstiftare ändra på skolans regler, så att man bedömer från fall till fall när det gäller relegering.
Vad det gällde då, var att en flicka i tredje klass blev avstängd under ett helt år därför att hennes mormor skickade en födelsedagstårta till skolan med en kniv att skära den med. Klassläraren rapporterade till rektorn, men inte förrän hon först skurit upp tårtan!
I Zacharys fall gällde det inte relegering utan bara uteslutning under 45 dagar så då kan man inte ta hänsyn till omständigheterna.

Jag blir alldeles skräckslagen när jag ser vart vårt samhälle är på väg på alla fronter.

8 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

Ajaj, dessa terrorister!!! Sådana kan man ju inte ha i skolorna heller!
Kniven om jag minns rätt var t.o.m. bara en vanlig bordskniv. Snart blir det väl dags att förbjuda händer och fötter. Kan också användas som dödligt vapen. Världen håller helt på att gå åt h-e. Sunt förnuft finns inte längre.

Gammelsvensk sa...

Det är otroligt att man har överlevt trots att man gick i skolan på den tiden när de ännu inte hade kommit på hur farligt allting är? Jag var scout och fick lära mig att hantera både knivar, tändstickor, karta och kompass och att steka pinnbröd. Det hände även att vi, på fritiden, var utrustade med slida och kniv i bältet när vi lekte indianer i en liten bäckravin. På den tiden hade man förstås inte en tanke på att använda en kniv till annat än att tälja pilbågar eller sälgpipor med.

Anonym sa...

pilbågar? Låter farligt...

Berit sa...

ja, och tänk vi cyklade utan hjälm också, åkte bil utan särskild barnstol, klättrade i träd och jag hade eget salongsgevär när jag var 9 år.

pw sa...

Problemet är västerflummarna som inte förstår begreppet "Eget ansvar". När man tar bort det egna ansvaret och gör alla till offer så kommer samhället gå åt helvete.

LP sa...

Problemet finns säkert hos "vänsterflummarna", men jag är rädd att hönseriet kring barnen och deras säkerhet inte endast är en vänstersjukdom.

Rädslan kan skapa hysteriska reaktioner hos alla samhällsskikt och detta börjar nog bli tydligt även här i Sverige när det gäller att överbeskydda barn. Jag har bekanta som är rent paniskt förskräckta för att deras barn skall råka ut för något (och de röstar inte vänster, om man säger så) och detta kan ta sig osunda uttryck ibland.

Intressantast med Berits artikel är ju annars det som hon trycker på - de hjärndöda byråkraterna. Detta är en sjukdom, att vi slutar tänka och ta ansvar själv eftersom det är bekvämast för oss. Detta beror sannolikt på bristen på civilkurage, och detta beror i sin tur på att makten flyttas från oss - "andra" skall göra jobbet. Detta tänkande kan man nog helt säkert placera till vänster på den politiska skalan.

Hobie sa...

En fraga till er: Vad menar ni om nar det star barn, typ 5-6 aringar och upp, bak pa en pick-up truck ute i trafiken? Dom haller sej i rackena pa bilen men det ar det enda. Har nere dar jag bor i Afrika sa ar det mycket vanligt forekommande. Bara nyfiken pa hur langt det "egna ansvaret" skall ga och nar lagar skall borja efterfoljas...

Knute sa...

Intressant blogg du har, Hobie!

http://namibisk-horisont.blogspot.com/

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.