29 november 2009

Att bestraffa tankar

Uniform Crime Reporting (UCR) Programmet samlar in data om hatbrott som grundar sig på en enda fördom eller brott där flera fördomar har anats. För att räknas som hat-brott måste varje brotts-typ som rapporteras till polisen ange åtminstone en fördom som motiv. En enda fördoms-incident definieras som en incident där en eller flera slags brott är motiverade av samma fördom. En flera fördomar-incident definieras som en händelse där mer än ett slag brott inträffar och minst två brottstyper är motiverade av olika sorts fördomar.
Solklart eller hur?

Under 2008 i USA med ungefär 310 miljoner människor, rapporterades 7783 en-fördomsbrott där 9683 personer var offer.
Lite över 50% eller 4704 brott var rasmotiverade och 72% av dessa berodde på fördomar mot svarta.
Bara 813 berodde på fördomar mot vita.
1617 personer råkade illa ut pga. sina sexuella preferenser och bland de 1600 religiöst motiverade brotten var det 124 muslimer som råkade illa ut bara för att de var muslimer.
Det finns många fler kategorier i länken ovan.

124 muslimer! Ser vi inte ständigt skriverier om att muslimer klagar över hur illa de blir behandlade?

Hela denna uppdelning av brott i kategorier, beroende på vilka fördomar förövaren har, är ju orimlig och enda anledningen till att det görs är för att vissa tankar ska bestraffas . Vissa tankar blir kriminella och någon ska sitta och bestämma vilka som är det och vilka som inte är det.
Försök tänka er in i olika situationer.
Om jag blir rånad för att jag är en vit, kristen, heterosexuell kvinna, var hamnar jag då i statistiken? Ska förövaren bestraffas värre om han inte tycker om kvinnor eller för att han inte gillar vita? Han kanske rånar mig för att han behöver pengar och jag ser svagare ut och kan inte springa så fort som han. Vad händer om han inte talar om vad han tänkte?

En av mina grannar, John är svart och han har en häftig bil, en Beck 904. (kolla bilderna!)

Är det ett värre brott att stjäla bilen därför att jag tycker att en svart man inte förtjänar en sådan fin bil, än om jag stjäl den för att jag behöver pengarna som den är värd?

Jag har fördomar mot unga svarta män med rastafari-hår efter en obehaglig episod i St. Thomas, Virgin Islands.
Jag skulle också känna mig obehaglig till mods om jag hamnade bland en grupp muslimska män av den kategorin som viftar med plakat med texten "Freedom go to Hell".

Ska mina tankar bestraffas?

3 Kommentarer:

Ann-Marie sa...

1984 och Tankepolisen knackar på din dörr! Släpar iväg dig till koncentrationsläger för att omprogrammeras och datachipset inplanteras i din hjärna. Du kommer aldrig mer att kunna ha en egen tanke eller gå någonstans utan att Storebror vet var du är, vad du gör och allt vad du tänker!

Berit sa...

60 år efteråt och vi är nästan framme vid Orwells tre superstater.
Om den ursprungliga ideologin var kommunistisk, fascistisk, kapitalistisk eller nationalistisk, är processen att nå dit den samma. Man måste undertrycka individens tankar och frihet, inte bara genom att att fängsla och straffa utan också genom att utplåna allt som är privat och kontrollera all information. Det gör man bl.a. genom att reglera de ord som får användas när man uttrycker sina tankar.

ɱØяñιηg$ʇðя ©™ sa...

Ann-Marie, hyr Hardwired.

http://www.youtube.com/watch?v=bdImGZA-2SM

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.