18 november 2009

Det suckas av lättnad över friheten på sina håll...

... men inte över gasledningen på Östersjöns botten, den nya 'Molotov-Ribbentrop-pakten'. När gasledningen är färdig kan ryssarna stänga av gaskranen för balter, polacker och ukrainare, och därigenom idka utpressning för att få in dem i sin maktsfär igen.

Gapet mellan de fria och ofria staterna i Öst har ökat på senare år. Rysslands nygamla diktatur hotar Baltikums och Ukrainas nyvunna frihet.

I det tidigare Sovjetunionen finns frihet i Estland, Lettland, Litauen och Ukraina (grön på kartan nedan). Delvis fria är Moldavien, Georgien, Armenien och Kirgizistan (gul). Frågetecken om Kirgizistan efter att ännu en regimkritisk journalist mördats. I övriga sju inklusive Ryssland är det inte mycket bevänt med friheten (blå).

I det tidigare Jugoslavien finns tre fria stater: Slovenien, Kroatien och Serbien. Delvis fria är Bosnien, Montenegro och Makedonien. I Kosovo saknas frihet. I Albanien har man delvis frihet."Det är nu nästan tjugo år efter Berlinmurens fall och slutet på det kalla kriget. Men tog det verkligen slut, och vann vi det? Se på situationen i dagens Europa, där många av de tidigare kommunistiska länderna i östra halvan av Europa är friare och säkrare än många av dem i den västra halvan av Europa."

Skriver Fjordman och syftar på bland andra Polen, Tjeckien och Ungern, länder som ännu inte drabbats av islams invandring i samma utsträckning som Västeuropa. Erfarenheterna av kommunismen gör att folk genomskådar islams totalitära anspråk. Ett exempel är årets Nobelpristagare i litteratur tysk-rumänska Herta Müller som i en intervju talar klarspråk:

Partiet har ersatts med Allah och politbyrån med mullorna

1 Kommentarer:

Anonym sa...

Vi får ingen gas -och skall heller inte ha någon,från den leverantören...Det vore att direkt utsätta sig för påtryckningar och utpressning, glöm inte vems hand sköter gaskranen.Se på Finland som kraftigt bygger ut kärnkraften för att slippa importberoenden!Finnarna vet, vilka de har att göra med...
Qno

Skicka en kommentar

Vi uppskattar dina kommentarer men kan bara publicera dem om du skriver namn eller signatur! Det går annars inte att veta vilken Anonym man diskuterar med.